Title Image

Ημερίδα ‘Μαζί με το παιδί και τον έφηβο’

Ημερίδα ‘Μαζί με το παιδί και τον έφηβο’

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. 2106860730 – 740

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


Ημερίδα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα συνδιοργανώνουν ο Δήμος Χαλανδρίου και η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.). Η ημερίδα «Μαζί με το παιδί και τον έφηβο» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2006 και ώρα 16.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, Μικράς Ασίας 89 (όπισθεν Ριζαρείου Σχολής).
Την έναρξη της ημερίδας θα κάνει ο Αν. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., κ. Ι. Τσιάντης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Μ. Γιαννάκου, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος, η Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Πρόεδρος του Τμήματος Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης, κ. Ε. Μακρή – Μπότσαρη και ο Πρόεδρος του Συμβουλευτικού Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Ι. Λαδόπουλος.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας κυμαίνεται μεταξύ 10% και 18%. Παρά τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται και την επιβάρυνση που αυτά προκαλούν, τις περισσότερες φορές παραγνωρίζονται, παραμελούνται ή αντιμετωπίζονται με καθυστέρηση, λόγω της άγνοιας, του φόβου του στίγματος και των ελλείψεων σε σχετικές κατάλληλες υπηρεσίες που παρατηρούνται στο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης. Ο κ. Ι. Τσιάντης, άλλοι ειδικοί ψυχικής υγείας, καθώς και εκπρόσωποι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν στη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, στους τρόπους αναγνώρισης και πρόληψης των ψυχολογικών προβλημάτων στα πλαίσια της οικογένειας, του σχολείου και της κοινότητας.
Στη συνέχεια, ο κ. Ι. Λαδόπουλος, θα παρουσιάσει το Συμβουλευτικό Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής του Δήμου Χαλανδρίου. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν οι υπηρεσίες και τα προγράμματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. που λειτουργούν στο Χαλάνδρι. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ο Θεραπευτικός Ξενώνας Εφήβων «Ίρις» και το Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας Εφήβων «Ωρίων». Επίσης, θα παρουσιαστεί η λειτουργία της πανελλαδικής εμβέλειας συμβουλευτικής τηλεφωνικής γραμμής 8018011177, Γραμμή «Σύνδεσμος για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων».
Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, γονείς, ειδικούς υγείας και ψυχικής υγείας, ειδικούς κοινωνικής φροντίδας και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη.