Οδηγίες Ασφάλειας Τροφίμων

  
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΟΠΤΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Δ/νση:Αγίου Γεωργίου 30 & Αριστείδου
Τ.Κ.:15234, Χαλάνδρι
Τηλέφωνο:213 2023882

 

          Α/Α: 51    
27.05.2015

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες Ασφάλειας Τροφίμων»
 
Η ασφαλής διαχείριση τρόφιμων αποτελεί προληπτικό μέτρο για επιμολύνσεις τροφίμων από επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες, που προκαλούν ασθένειες, όπως η απλή διάρροια έως ακόμα και σοβαρές νόσους. Η πρόληψη κινδύνων υγείας σχετικών με διαχείριση τροφίμων συνδέεται με την αναγνώριση τους και την παροχή γνώσεων και απόκτηση δεξιοτήτων από όλους τους χειριστές τροφίμων.
 
 Κανόνες ασφάλειας τροφίμων :
 
    1.Τήρηση Υγιεινής: Μικροοργανισμοί στα χέρια, σε επιφάνειες τεμαχισμού των τροφίμων, σε πετσέτες, εργαλεία ή συσκευές μαγειρικής, μεταφέρονται εύκολα στα τρόφιμα με επαφή μαζί τους και προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα.

Για την πρόληψη τους:
 

  • Πλένουμε πάντα τα χέρια μας μετά τη χρήση τουαλέτας και πριν πιάσουμε οποιοδήποτε τρόφιμο.
     
  • Πλένουμε καλά και απολυμαίνουμε όλες τις επιφάνειες και τα εργαλεία που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
     
  • Προστατεύουμε τα τρόφιμα και τους χώρους παρασκευής, διατήρησης και επεξεργασίας τους από έντομα, τρωκτικά και άλλα ζώα.

    2.Διαχωρισμός ωμών από μαγειρεμένα τρόφιμα: Τα ωμά φαγητά, και ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και οι ζωμοί, μπορεί να περιέχουν επικίνδυνους μικροοργανισμούς και να μολύνουν άλλα τρόφιμα κατά την προετοιμασία, το μαγείρεμα, τη συντήρηση ή την αποθήκευση τους.

    Για την αποφυγή μεταφοράς μικροοργανισμών:
     

  • Διατηρούμε το ωμό κρέας, κοτόπουλο και θαλασσινά χωριστά από όλα τα άλλα τρόφιμα.
     
  • Χρησιμοποιούμε ξεχωριστά εργαλεία για τα ωμά όπως μαχαίρια ή σανίδες τεμαχισμού και άλλα για τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
     
  • Διατηρούμε τα τρόφιμα σε δοχεία έτσι ώστε να αποφεύγεται η επαφή ωμών και μαγειρεμένων φαγητών.

    3.Σωστό μαγείρεμα: Το καλό μαγείρεμα σκοτώνει την πλειοψηφία των  επικίνδυνων μικροοργανισμών. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το μαγείρεμα στη θερμοκρασία των 70°C διασφαλίζει την ασφάλεια του.

    Οπότε:
     

  • Οι σούπες και τα βραστά, πρέπει να μαγειρεύονται καλά σε θερμοκρασία 70°C. Το κρέας και τα πουλερικά, να μαγειρεύονται τόσο ώστε ο ζωμός τους να είναι καθαρός και όχι ροζ.
     
  •  Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αβγά και θαλασσινά.
     
  • Ζεσταίνουμε προσεκτικά τα ήδη μαγειρεμένα φαγητά πριν τα σερβίρουμε.

    4.Ασφαλής Συντήρηση: Σε θερμοκρασία δωματίου οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω των 5°C ή άνω των 60°C, η ανάπτυξη των μικροοργανισμών καθυστερεί ή σταματάει.

    Έτσι:
     

  •  Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου πάνω  από 2 ώρες.
     
  •  Τοποθετούμε έγκαιρα στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό ή τρόφιμο (κάτω από τους 5°C).
     
  •  Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό (περισσότερο από 60°C) μέχρι την κατανάλωση του.
     
  •  Δεν διατηρούμε τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και εντός του ψυγείου.
     
  •  Δεν τοποθετούμε ξανά στην κατάψυξη αποψυγμένα τρόφιμα.

    5.Χρήση ασφαλών πρώτων υλών και νερού: Οι πρώτες ύλες μπορεί να είναι μολυσμένες από μικροοργανισμούς και χημικές/τοξικές ουσίες.Συχνότατα συναντώνται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί μηχανικές φθορές (τραυματισμένα φρούτα ή τρόφιμα με μύκητες).Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με απλές διαδικασίες, (προσεκτική επιλογή, καλό πλύσιμο ή αποφλοίωση).

    Για το λόγο αυτό: 
     

  • Χρησιμοποιούμε ασφαλές νερό – σε περίπτωση που δεν υπάρχει, το επεξεργαζόμαστε κατάλληλα έτσι ώστε να γίνει ασφαλές (π.χ., βρασμός).
     
  • Επιλέγουμε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα καθώς και τρόφιμά που έχουν υποστεί επεξεργασία εξυγίανσης, όπως το παστεριωμένο γάλα.
     
  • Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται να αναλωθούν ωμά.
     
  • Δεν καταναλώνουμε ληγμένα τρόφιμα.
 
Μπορεί να σας ενδιαφέρει:
enimerosi_stegasi ergasia_III_clear

Ενημερωτική δράση του Δήμου Χαλανδρίου για την προστασία από έντομα και τις ασθένειες που μεταδίδουν στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους ΙΙΙ»

Ο Δήμος Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους ΙΙΙ», συνεχίζει την υλοποίηση δράσεων αγωγής υγείας,

Περισσότερα
OPEKA afissa

Ενημερωτική δράση του Δήμου Χαλανδρίου για την Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους ΙΙΙ»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS (1η Δεκεμβρίου) και στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους ΙΙΙ»,

Περισσότερα
Δεκέμβριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031