Κάλεσμα προς τους κατοίκους του Δήμου Χαλανδρίου για συμβολή στην καταγραφή και μείωση των αποβλήτων τροφίμων

Καθώς το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια η ανάγκη καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων και των τροφικών απορριμμάτων έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια μείζον ζήτημα πολιτικής και κοινωνικής σημασίας. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 100-142 κιλά τροφών ανά κάτοικο ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί.

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε πρόσφατα η μονάδα αποτροπής απωλειών και δημιουργίας τροφικών αποβλήτων του Δήμου Χαλανδρίου με επιστημονικό υπεύθυνο και συντονιστή τον κ. Γεράσιμο Λυμπεράτο, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών και καθηγητή Ε.Μ.Π. Η μονάδα αποτελεί κόμβο συνεργασίας των υπηρεσιών καθαριότητας και απορριμμάτων, κοινωνικής πολιτικής, παιδείας και πολιτικής προστασίας του Δήμου Χαλανδρίου και υποστηρίζεται οικονομικά από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διάφορες δράσεις καταγραφής και αποτροπής απωλειών σε καταστήματα, παιδικούς σταθμούς, λαϊκές αγορές κ.α.

Προκειμένου να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι ποσότητες που χάνονται και να προταθούν ενέργειες μείωσης των απωλειών αυτών, καλούμε τους κατοίκους του Χαλανδρίου να συμβάλλουν σε εθελοντική βάση σε έρευνα καταγραφής των απωλειών στα νοικοκυριά και διαμόρφωσης στρατηγικών μείωσης τους. Η έρευνα δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη γνώση ή εξοπλισμό εκτός από τη δυνατότητα ζύγισης με οικιακή ζυγαριά.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος παρακαλώ αποστείλατε email στη διεύθυνση: foodsave@halandri.gr. Στη συνέχεια θα σας αποσταλούν οδηγίες για το πως μπορείτε να συμμετάσχετε και να βοηθήσετε στην προσπάθεια αυτή.

Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία των συμμετεχόντων πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μόνο για στατιστικές εκτιμήσεις προστατεύοντας τα προσωπικά δεδομένα.

Ακολουθήστε μας στα social Σώζουμε Τρόφιμα στο Χαλάνδρι Save Food στο Facebook,

Twitter @FOODRUS_EU

Tag us @FOODRUS_EU

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:

Σύσταση για αποφυγή μετακινήσεων λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων την Τετάρτη 21.01.26 – Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Σύσταση για αποφυγή μετακινήσεων, την Τεταρτη 21.01.26, λόγω της πρόβλεψης για σχυρές βροχές καταιγίδες, απευθύνει το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του

Περισσότερα

Κλειστά σχολεία την Τετάρτη 21/1 με απόφαση Περιφερειάρχη Αττικής – Ανοιχτοί, για όσες οικογένειες έχουν ανάγκη, οι παιδικοί σταθμοί στο Χαλάνδρι

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν εισήγησης των μελών της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, της Πολιτικής Προστασίας και

Περισσότερα
Ιανουάριος 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031