Το Φωτογραφικό εργαστήριο του Δήμου Χαλανδρίου φιλοξενεί το φωτογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο –Θα παρουσιαστεί σπάνιο υλικό από την αποστολή του στο Ψυχιατρείο της Λέρου  

Το φωτογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη φωτογράφο Πηνελόπη Πετσίνη, καθηγήτρια στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων στο ΠΑΔΑ, θα φιλοξενήσει, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 20:00, το φωτογραφικό εργαστήριο «Ο λόγος στην εικόνα» του Δήμου Χαλανδρίου.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου (Τομπάζη 18 και Φιλικής Εταιρείας).

Ομιλητές
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Πηνελόπη Πετσίνη

Συντονιστής
Μπάμπης Κουγεμήτρος, υπεύθυνος φωτογραφικού εργαστηρίου «Ο λόγος στην εικόνα»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί σπάνιο φωτογραφικό υλικό του Νίκου Παναγιωτόπουλου από την αποστολή του, το 1982, στο Κρατικό Ψυχιατρείο της Λέρου, το οποίο έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο την κατάσταση που επικρατούσε στην δομή, όπου επί δεκαετίες φιλοξένησε εκατοντάδες ψυχικά νοσούντες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Οι φωτογραφίες του, που δημοσιεύτηκαν τότε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» αποκάλυψαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο Ψυχιατρείο.

Μια μεταγενέστερη δε δημοσίευση του εν λόγω υλικού στη βρετανική εφημερίδα Observer, το 1989, προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις οδηγώντας στις διαδικασίες μεταρρύθμισης και αποϊδρυματοποίησης.

Ο δημιουργός θα παρουσιάσει φωτογραφίες, δημοσιευμένες και αδημοσίευτες από εκείνη την αποστολή, και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:
rematia enarxi 25

Με «Κάλπηδες», Δ. Μητσοτάκη, Χριστιανόπουλο, «Αντιγόνη» και Συμφωνική Νέων Δήμου Χαλανδρίου, συνεχίζεται το Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2025

Πέντε σπουδαίες εκδηλώσεις – η μια εκ των οποίων, διπλή – «γεμίζουν» τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Ρεματιάς

Περισσότερα
festival_rematias_25

Με Καζαντζίδη, Ρασούλη, παιδικό θέατρο, κουκλοθέατρο και μια παράσταση για τη δολοφονία Φύσσα, ξεκινά ο Σεπτέμβριος στο Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2025

Συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο η μεγαλύτερη γιορτή της πόλης του Χαλανδρίου, το Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2025. Η πρώτη

Περισσότερα
Σεπτέμβριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930