Title Image

Φτιάχνουμε τα δικά μας παιχνίδια στο σπίτι – 5ο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Δήμου Χαλανδρίου

Φτιάχνουμε τα δικά μας παιχνίδια στο σπίτι – 5ο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Δήμου Χαλανδρίου

Οι παιδαγωγοί του 5ου Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου παρουσιάζουν παρουσιάζουμε ιδέες για παιχνίδια και δραστηριότητες με αντικείμενα και υλικά που υπάρχουν μέσα στο σπίτι. Πρόκειται για παιχνίδια που ενισχύουν τη λεπτή κινητικότητα και την ικανότητα συντονισμού των παιδιών.

Διασκεδάστε λοιπόν μαζί με τα παιδάκια σας! Τώρα είναι η ώρα του παιδιού και του γονιού!

Είναι καλό τα παιδιά να έχουν ένα οριοθετημένο χώρο στο οποίο μπορούν να παίξουν -συνήθως αυτό μπορεί να είναι ένας δίσκος που περιέχει όλα τα απαραίτητα υλικά για την κάθε δραστηριότητα.

Τα σκουληκάκια  πρέπει να μπουν στη φωλιά τους

Το παιδί πρέπει να περάσει το σύρμα  πίπας ή εναλλακτικά κορδόνια παπουτσιών, μέσα από τις τρύπες που έχει το σουρωτήρι. Είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί συγκέντρωση αλλά και συντονισμό της αφής και της όρασης.

 

Μια παραλλαγή είναι σε ένα χαρτόνι να κολλήσετε χάντρες ή κοφτό μακαρονάκι, και να προσπαθήσει το παιδί να περάσει το κορδόνι μέσα από τις τρύπες. Αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας αλλά και στο συντονισμό ματιού-χεριού.

Τα βαζάκια γίνονται παιχνίδι

Είναι ένα πολύ απλό παιχνίδι που μπορεί να απασχολήσει δημιουργικά το παιδί. Τα βαζάκια που έχετε κρατήσει για την ανακύκλωση, τοποθετήστε τα σε δίσκο με τα καπάκια τους. Ζητήστε από το παιδί να τα ταιριάξει. Είναι ιδανικό για παιδιά πάνω από 1 έτους, όταν αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και να ελέγχουν περισσότερο τις κινήσεις τους. Βοηθάει στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση της λεπτής κινητικότητας.

Παζλ με τουβλάκια, lego

Σε ένα αρκετά μεγάλο φύλλο χαρτιού, ζωγραφίστε συνθέσεις από τουβλάκια, που το παιδί ήδη έχει σπίτι, σχηματίζοντας ένα παζλ. Έπειτα ζητήστε από το παιδί να το συναρμολογήσει. Στα πιο μικρότερα παιδάκια μπορείτε να έχετε έτοιμο το παζλ και δίπλα την ίδια ζωγραφισμένη σύνθεση και να επιχειρήσουν να την αντιγράψουν.

Μαζεύω σκουληκάκια

Κόψτε μικρά κομμάτια από σύρμα πίπας ή κάποιο άλλο υλικό όπως γκοφρέ, εφημερίδα… έτσι ώστε να μοιάζουν σκουληκάκια. Το παιδί με ένα μανταλάκι πρέπει να καταφέρει να τα πιάσει και να τα τοποθετήσει σε ένα κεσεδάκι ή πιάτο. Είναι ο καλύτερος  τρόπος εξάσκησης των τριών δαχτύλων.

Το παιδί έχει πλαστεί  για να μαθαίνει μέσα από το παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι η «αναπτυξιακή τροφή» του παιδιού που θα το βοηθήσει να αναπτύξει τις πνευματικές και σωματικές του δεξιότητες και ικανότητες και να καλλιεργήσει τη φαντασία του.

Σας ευχόμαστε να περάσετε όμορφο και δημιουργικό χρόνο μαζί με τα παιδιά σας!