Title Image

«Πρωταπριλιά» στο 5ο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

«Πρωταπριλιά» στο 5ο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να μην χαθεί η επικοινωνία με τους μαθητές τους, όσο οι Παιδικοί Σταθμοί παραμένουν κλειστοί, οι παιδαγωγοί συνεχίζουν την παραγωγή ψηφιακού παιδαγωγικού υλικού και βίντεο.

Η σκυτάλη στο 5ο τμήμα Προσχολικής Αγωγής και στην παιδαγωγό Εβίτα Μεϊμάρογλου που έχει ετοιμάσει μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, δραστηριότητες που θα επιτρέψουν στους γονείς να τους μιλήσουν για την αλήθεια και το ψέμα, με αφορμή την “Πρωταπριλιά”.

Σε λίγες μέρες το ημερολόγιο λέει 1 Απριλίου, δηλαδή φτάσαμε στο δεύτερο μήνα της Άνοιξης! Την ημέρα αυτή, που την λέμε «Πρωταπριλιά» συνηθίζουμε να λέμε μικρά ψέματα και να κάνουμε αστεία στους φίλους και την οικογένειά μας για να γελάσουμε όλοι μαζί!! Το έθιμο αυτό λένε ότι ξεκίνησε από κάποιους ψαράδες που πήγαιναν την 1 Απριλίου για ψάρεμα, όμως δεν μπορούσαν να πιάσουν ψάρια. Όταν γύριζαν στο χωριό τους επειδή δεν ήθελαν να το παραδεχθούν, έλεγαν ψέματα ότι έπιασαν πολλά  ψάρια. Από τότε κάθε χρόνο την ημέρα αυτή έλεγαν το ίδιο ψέμα! Τα ψέματα που λέμε εμείς βέβαια την 1η Απριλίου, είναι μικρά και διασκεδαστικά! Φορέστε αστεία ρούχα που έχετε στο σπίτι (καπέλα, γυαλιά, ρούχα του μπαμπά ή της μαμάς κι ό,τι άλλο φανταστείς..) και κάντε αστείες γκριμάτσες για να διασκεδάσετε με την οικογένειά σας!
Καλό μήνα λοιπόν με τον Απρίλη κι ένα μικρούλι ψεματάκι να βγαίνει απ’ τα χείλη.

Παρακάτω σας προτείνουμε ιδέες για να συζητήσετε με τα παιδιά σας για την αλήθεια και το ψέμα.

⇒ Μπορούμε να παραδεχτούμε ο ένας στον άλλο πότε έχουμε πει ψέματα και γιατί.

⇒ Μας αρέσει να λέμε ψέματα;

⇒ Μας αρέσει να μας λένε ψέματα;

⇒ Θα ήθελες ένα φίλο σαν τον Πινόκιο που θα έλεγε συνέχεια ψέματα;

⇒ Εξηγούμε στα παιδιά πως κάθε ψέμα πληγώνει, πως δεν νοιώθει όμορφα αυτός που του λέμε ψέματα και πως η αλήθεια είναι πολύ πιο όμορφη, καθαρή και γλυκιά από ένα ψέμα.

 

Παροιμίες για το ψέμα

⇒ Η αλήθεια και το λάδι βγαίνουν πάντα από πάνω.

⇒ Όποιος μαγειρεύει ψέματα, στο πιάτο του τα βρίσκει.

⇒ Γινόμαστε για μια στιγμή μάγοι και μεταμορφώνουμε με το μαγικό μας φίλτρο ένα ψέμα σε αλήθεια. Ποιο θα ήταν αυτό;

Τραγούδια

Βατσιτσέλο- Βατσιτσό

Ο ψεύτης βοσκός

Ο ψεύτης βοσκός…ασκησούλες για μετά την ανάγνωση-ακρόαση

⇒ Εκτυπώνουμε τις εικόνες από το παραμύθι και τις κόβουμε κάθε μία ξεχωριστά. Στη συνέχεια τις μπερδεύουμε και ζητάμε από το παιδί να τις βάλει στη σειρά.

⇒ Ζωγραφίζουμε τι μας άρεσε περισσότερο από το παραμύθι που ακούσαμε.

⇒ Ζωγραφίζουμε τους ήρωες και παίζουμε κουκλοθέατρο.

⇒ Τι θα συμβουλεύαμε τον ψεύτη βοσκό;

⇒ Βρίσκω άλλο τίτλο για το παραμύθι (π.χ. Οι καλοί χωρικοί)

Αποχαιρετάμε τον Μάρτιο

Α! Μη το ξεχάσουμε! Όσα παιδάκια φορέσατε το βραχιολάκι με την κόκκινη και λευκή κλωστούλα  όταν υποδεχθήκαμε την Άνοιξη , τα λεγόμενα «Μαρτάκια», που βρίσκονται στα χεράκια σας ένα μήνα τώρα κι έχουν περάσει σίγουρα πολλές περιπέτειες μαζί σας, ήρθε η ώρα να τα αποχαιρετήσουμε!

Θα κρεμάσουμε τα βραχιολάκια μας σε ένα δέντρο για να μας δώσει πολλούς καρπούς ή για να το πάρει κάποιο πουλάκι και να το πάει στη φωλιά του! Μην ξεχάσετε λοιπόν να βγάλετε το «Μαρτάκι» σας και να καλωσορίσουμε  τον Απρίλιο! Καλό σας μήνα!

 

Βιβλιογραφία:

Ο ψεύτης βοσκός -Μύθος του Αισώπου
Πινόκιο-Κάρλο Κολόντι
Τα ψέματα του Μίκυ Μάους.
Ψέμα με ουρά-Γιολάντα Τσορώνη-εκδ.Σαββάλας