Title Image

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ





























 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ    
 ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ   
 ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ  
 Δ/ση: Αγ. Γεωργίου 30 & Αριστείδου,  
 Τ.Κ.:15234, Χαλάνδρι

 Χαλάνδρι, 20/01/2012

   
 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 213 2023882  
 FAX: 213 2023891  
 Email: irini.halatsi@www.chalandri.gr   

«ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ
 ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ »


Η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για την υγεία των ανθρώπων και καταστάσεις, όπως τα κρυοπαγήματα και η υποθερμία, η οποία σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να καταλήξει και σε θάνατο. Το ψύχος μπορεί να επηρεάσει είτε άτομα που δεν είναι επαρκώς ντυμένα για τις συνθήκες του περιβάλλοντος, είτε άτομα που εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Μέτρα αντιμετώπισης του ψύχους:
– Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της υποθερμίας: ανεξέλεγκτο ρίγος, διαταραχή του λόγου ή/και της συνείδησης, χαμηλή συχνότητα αναπνοής, κρύο και ωχρό δέρμα, αδύναμος καρδιακός παλμός, ‘παράλογη’ συμπεριφορά ή απάθεια.
– Αναγνωρίστε τα συμπτώματα του κρυοπαγήματος, όπως ωχρό, γκριζωπό ή λευκό δέρμα, με υπαισθησία και ‘υφή κεριού’.
– Σε αυτές τις περιπτώσεις καλέστε άμεσα ιατρική βοήθεια και δώστε τις πρώτες βοήθειες, όπως αφαίρεση των υγρών ρούχων, μεταφορά του ασθενούς σε ζεστό περιβάλλον και, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, κάλυψη με κουβέρτες του σώματος και της κεφαλής και τοποθέτηση υποστρωμάτων μεταξύ του ασθενούς και της ψυχρής επιφάνειας.
– Αποφυγή οποιουδήποτε μέσου μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση της θερμοκρασίας γιατί μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές
– Αν κάποιος υποστεί πτώση ενώπιον σας, μην προσπαθήσετε να τον συγκρατήσετε ή μετακινήσετε από το έδαφος. Αναζητήστε ή καλέστε άμεσα ιατρική βοήθεια


Προληπτικά μέτρα προφύλαξης από το ψύχος:
– Χρήση καπέλου, σκούφου ή οποιοδήποτε προστατευτικού της κεφαλής, γιατί μεγάλο μέρος της θερμότητας χάνεται διαμέσου της κεφαλής.
– Προτιμήστε να φοράτε περισσότερα και λεπτότερα ρούχα αντί για ένα χονδρό.
– Χρήση γαντιών, προστατευτικών αυτιών και μύτης, πριν εκτεθείτε σε χαμηλές θερμοκρασίες.
– Χρήση υποδημάτων (μπότες) με αντιολισθητικό πέλμα και εσωτερική επένδυση.
– Να διατηρείται ο ρουχισμός στεγνός. Αν βραχεί θα πρέπει να τον αλλάξετε άμεσα.
– Αποφυγή απότομης έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά σε ασθενείς με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.
– Μην περπατάτε επάνω σε παγωμένο έδαφος για την αποφυγή πτώσεων και σοβαρών τραυματισμών.
– Προσέξτε τα παιδιά και του ηλικιωμένους ώστε να μην βρίσκονται κοντά σε παγωμένες, ολισθηρές επιφάνειες.
– Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση σε παγωμένο νερό από ατύχημα.
– Σε περιοχές με χιόνι, εκτός από την προστασία από το ψύχος, προστασία του δέρματος και τα ματιών τους από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία η οποία αντανακλάται από το χιόνι


Ομάδες Υψηλού Κινδύνου:


Ο ηλικιωμένοι διότι έχουν αργό μεταβολισμό και τα παιδιά επειδή χάνουν ευκολότερα τη θερμοκρασία του σώματός τους και αδυνατούν να την επανακτήσουν, όπως επίσης και τα άτομα που πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα.


Συμπτώματα:


Ψύξης-κρυοπληξίας: Έντονο ρίγος, και έντονο αίσθημα ψύχους.
Το δέρμα γίνεται ωχρό, το υποδόριο λίπος σκληραίνει και όταν η θερμοκρασία του σώματος πέσει κάτω από τους 35οC ακολουθεί αδυναμία συντονισμού των μυών και τραυλισμός, άμβλυνση της γενικής αντίληψης, με πιθανές παράλογες ενέργειες του πάσχοντα, και τέλος βραδυσφυγμία και περιορισμός του αριθμού των αναπνοών που οδηγεί στο θάνατο.


Κρυοπαγήματος: Πόνος, αιμωδίες, οίδημα, κνησμός.


– Επίσης εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας μπορεί να προκληθεί και το σύνδρομο «πόδι των χαρακωμάτων», το οποίο δημιουργείται όταν ένα μέρος του σώματος, συνήθως το πόδι, εκτίθεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (πάνω από 10 ώρες) σε συνθήκες υγρασίας και χαμηλής θερμοκρασίας και τα συμπτώματα του είναι τοπικά με παρουσία πόνου, ωχρότητας και οιδήματος.


– Οι συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και υγρασίας προκαλούν και χίμετλα (χιονίστρες) στα δάχτυλα των χεριών. Τα συμπτώματα αρχίζουν με έντονο κνησμό και συνοδεύονται από έντονο πόνο. Στη συνέχεια παρουσιάζονται ερυθρότητα, οίδημα και πιθανόν φυσαλίδες.


Εφόσον υπάρξει υποψία κρυοπαγήματος ή υποθερμίας καταφύγετε άμεσα σε ζεστό κλειστό χώρο και αναζητείστε ιατρική συμβουλή.