Title Image

ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ;

ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ;





























ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ    
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ   
ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 Χαλάνδρι, 27/8/2012

Δ/ση: Αγ. Γεωργίου 30 & Αριστείδου
Τ.Κ.:15234, Χαλάνδρι

 

 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2132023882  
FAX: 2132023891  
Email: irini.halatsi@www.chalandri.gr   

ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ;


Κάθε καλοκαιρινό μήνα στην Ελλάδα η μέση κατά άτομο κατανάλωση παγωτού στην ανέρχεται στα 5,5 κιλά. Δυστυχώς ακόμα δεν έχουν καταρτιστεί ενιαίες προδιαγραφες για το αυθεντικό παγωτό, οι οποίες να προστατεύσουν την ποιότητα του παγωτού και την υγεία των καταναλωτών.


Οι πρώτες ύλες


Για την παραγωγή του παγωτού χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες:
1. φρέσκες και καλής ποιότητας : γάλα, αυγά, κακάο, φρούτα κ.τ.λ.
2. ύλες μειωμένης ή κακής θρεπτικής αξίας : σκόνη γάλακτος ή το φοινικέλαιο
3. πρόσθετα: γλυκαντικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές


«Τα παγωτά περιέχουν επίσης και άλλα χημικά πρόσθετα, τα οποία καθορίζονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Σαφέστατα, όμως, υπάρχουν ορισμένα κενά στη νομοθεσία, τα οποία πρέπει να καλυφθούν για να βελτιωθεί η ποιότητά τους».


Παράγοντες ποιότητας πρώτων υλών:


1. Τα μη υδρογονωμένα (τρανς) φυτικά λιπαρά : είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την καρδιαγγειακή υγεία. (π.χ. το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται σε αρκετά παγωτά επειδή έχει χαμηλό κόστος). Το φοινικέλαιο ή το έλαιο ινδικής καρύδας που περιέχονται στα παγωτά, (συχνά αναφέρονται ως “φυτικά έλαια”), περιέχουν κατά 80% κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι επιβλαβή για την καρδιαγγειακή υγεία.
2. Τα πρόσθετα φρούτα  ανάλογα με το αν είναι νωπά ή κατεψυγμένα, και το ποσοστό τους στο τελικό προϊόν. ʼλλα παγωτά περιέχουν φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα (λ.χ. φράουλες) και διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την γεύση και το άρωμα του φρέσκου φρούτου, και άλλα περιέχουν αποκλειστικά αρωματικές και χρωστικές ουσίες, οι οποίες προσδίδουν τη γεύση και το άρωμα του φρούτου, δίχως όμως να το περιέχουν
3. Η παρασκευή του παγωτού από φρέσκο γάλα και κρέμα ή γάλα σε σκόνη.


Τα είδη των παγωτών:


1. Το φρέσκο παγωτό, το οποίο παράγεται σε ζαχαροπλαστεία και έχει παρασκευασθεί από φρέσκα συστατικά, όπως το γάλα, τα αυγά, η πάστα από φιστίκι, το φρέσκο κακάο, οι φράουλες κ.τ.λ.
2. Το τυποποιημένο παγωτό καλής ποιότητας, στην συσκευασία του οποίου αναγράφεται ως πρώτο συστατικό το γάλα. Το πρώτο αναγραφόμενο συστατικό στο οποιοδήποτε τρόφιμο, σημαίνει ότι το τρόφιμο αυτό αποτελείται σε ποσοστό πάνω από το 50% από το συγκεκριμένο συστατικό. Στα καλής ποιότητας παγωτά, λοιπόν, πρώτο συστατικό είναι το γάλα, μετά κάποιο άλλο φρέσκο συστατικό (λ.χ. κακάο, φρούτα) και μετά όλα τα άλλα. Όταν στις πρώτες θέσεις της διατροφικής επισήμανσης υπάρχουν “καλά” συστατικά, τόσο λιγότερα συντηρητικά και ζάχαρη περιέχει το παγωτό, άρα τόσο πιο υγιεινό είναι.
3. Τα επιδόρπια παγωτού ή τα παγωμένα γλυκίσματα , τα οποία δεν έχουν ως πρώτο συστατικό το γάλα, αλλά σκόνη γάλακτος ή ακόμα και φοινικέλαιο ή φυτικά έλαια. Η σκόνη γάλακτος αποτελεί προϊόν επεξεργασίας που δεν διαθέτει τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και το ασβέστιο του φρέσκου γάλακτος


Η επιλογή μας


Πως να διαλέξει ένα καλό παγωτό;
«Το πρώτο που έχει να κάνει είναι να διαβάσει την ετικέτα και να βεβαιωθεί ότι πρώτο συστατικό είναι το γάλα, δεύτερο κάποιο άλλο φρέσκο συστατικό, καθώς και ότι έχει όσο το δυνατόν λιγότερες προσθήκες τεχνητών ουσιών γεύσης και αρώματος», συνιστά ο κ. Δημοσθενόπουλος.
«Ταυτοχρόνως πρέπει να είναι καλά συντηρημένο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν φυλάσσεται σε καταψύκτη που δείχνει να έχει προβλήματα λειτουργίας, δεν έχειχαρτί συσκευασίας σχισμένο ή κολλημένο πάνω στο τρόφιμο, δεν έχει παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία, δεν είναι μαλακό με υφή που θυμίζει γιαούρτι ή βούτυρο, δεν εμφανίζει ίζημα ούτε θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια, δεν περιέχει μικροκρυστάλλους, ούτε βεβαίως έχει περίεργη γεύση ή οσμή».
Εν κατακλείδι, «ένα φρέσκο παγωτό από έναν ζαχαροπλάστη που γνωρίζουμε καλά και εμπιστευόμαστε ή ένα τυποποιημένο σε ένα ψυγείο με σταθερή θερμοκρασία, μακριά από τον ήλιο και φτιαγμένο από φρέσκα υλικά, αποτελεί την ιδανική επιλογή», καταλήγει.