Title Image

‘Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ’ συμβουλές με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

‘Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ’ συμβουλές με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ





























ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ    
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ   
ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 Χαλάνδρι, 12/11/2012

Δ/ση: Αγ. Γεωργίου 30 & Αριστείδου  
Τ.Κ.:15234, Χαλάνδρι

 

 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2132023882  
FAX: 2132023891  
Email: irini.halatsi@www.chalandri.gr   

ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ


1. Καθημερινός έλεγχος ποδιών για τυχόν τραυματισμούς, γρατζουνιές, φουσκάλες, κάλους, αλλαγές στο χρώμα ή οτιδήποτε ασυνήθιστο. Πρέπει να εξετάζετε προσεκτικά όλο το πόδι, το πέλμα και ανάμεσα στα δάκτυλα. Αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε καθρεφτάκι. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάτι, αποφύγετε τις εμπειρικές θεραπείες. Επισκεφθείτε έναν ειδικό.


2. Καθημερινό πλύσιμο ποδιών με χλιαρό νερό. Δοκιμάστε τη θερμοκρασία του νερού με το χέρι (καλύτερα με τον αγκώνα) πριν βάλετε μέσα τα πόδια σας. Μην αφήνετε τα πόδια σας να μουλιάζουν για πολλή ώρα.


3. Καλό σκούπισμα ποδιών με μια καθαρή και στεγνή πετσέτα, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα.


4. Ενυδάτωση ποδιών αν το δέρμα είναι ξερό. Υπάρχουν στα φαρμακεία ειδικές κρέμες ή αφροί για διαβητικούς.


5. Μην περπατάτε ξυπόλυτοι, μέσα ή έξω από το σπίτι (πχ στην παραλία).


6. Κρατήστε τα πόδια σας μακριά από πηγές θερμότητας. Μην τα βάζετε ποτέ κοντά σε καλοριφέρ, θερμάστρες ή τζάκι.


7. Μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα για την περιποίηση των ποδιών. Καλύτερα να χρησιμοποιείτε λίμα για τα νύχια σας, παρά ψαλίδι. Ποτέ μη βάζετε χημικά διαλύματα. Αφήστε την περιποίηση των νυχιών και των κάλων στους ειδικούς.


8. Έλεγχος εσωτερικού των παπουτσιών πριν τα φορέσετε. Ένα μικρό πετραδάκι ή μια χαλασμένη ραφή μπορεί να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά.


9. Προμήθεια κατάλληλών παπουτσιών. Κατάλληλα είναι τα παπούτσια που έχουν βαθύ και ευρύ πέλμα, χαμηλό τακούνι, λείες εσωτερικές ραφές, σκληρή σόλα, μαλακό πάτο και μαλακό πάνω μέρος, ενώ δένουν με κορδόνια ώστε το πόδι να είναι σταθερό. Μια καλή επιλογή είναι τα αθλητικά παπούτσια. Ιδανικά, υπάρχουν ειδικά καταστήματα με παπούτσια για διαβητικούς, με πάτους φτιαγμένους ειδικά για τον καθένα (μετά από ειδική μέτρηση και καλούπι του ποδιού).


10. Κατάλληλο μέγεθος παπουτσιών. Μετρήστε το πόδι σας με τη σόλα του παπουτσιού. Μπορεί το σωστό νούμερο να σας φαίνεται πολύ χαλαρό, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στη νευροπάθεια. Ποτέ μην αγοράζετε παπούτσια το πρωί (γιατί το ίδιο παπούτσι μπορεί να σας είναι στενό το απόγευμα, όταν τα πόδια θα είναι πιο πρησμένα). Ποτέ μη φοράτε καινούργια