Title Image

Μέτρα για την αποφυγή διασποράς του Covid-19 σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα

Μέτρα για την αποφυγή διασποράς του Covid-19 σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα

Μετά και την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των οίκων ευγηρίας, η επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου κ. Ειρήνη Χαλάτση επανέρχεται με ένα ενημερωτικό κείμενο για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε αναφορικά με τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του Covid-19 σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα.

Γράφει η κ. Ειρήνη Χαλάτση:

Πολλοί από εμάς, αυτές τις μέρες αγωνιούμε αν υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουμε στα αγαπημένα μας ευπαθή ή και ηλικιωμένα πρόσωπα τον κορονοϊό, είτε διαμένουν στο σπίτι μαζί μας ή χωριστά, είτε σε οίκο ευγηρίας ή σε κάποια δομή/ίδρυμα.

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε αναφορικά με τους οίκους ευγηρίας και τα ιδρύματα, ότι όλο το προσωπικό, μαζί με τους διευθυντές, αλλά και το οικογενειακό και προσωπικό περιβάλλον των τροφίμων, είναι κρίσιμο να συμμορφώνεται προς τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις. Είναι κρίσιμο επίσης να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής για την προστασία των ευπαθών ατόμων που περιθάλπονται σε μονάδα κλειστού πληθυσμού, (π.χ. γηροκομείο).

Καθώς ο Covid-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως οι περισσότεροι κορονοϊοί, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο, τόσο να προσβληθούν από τον COVID-19, όσο και να προσβληθούν από άλλη σοβαρή ασθένεια και γενικότερα στο να νοσήσουν βαριά, εάν μολυνθούν.

Για αυτό, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή διασποράς της νόσου μέσω σταγονιδίων, που αποβάλλονται από άτομο που φέρει τον ιό, παρουσιάζοντας συμπτώματα ή όντας ασυμπτωματικός. Τα σταγονίδια διασπείρονται μέσω του βήχα, του φτερνίσματος ή με άμεση ή έμμεση επαφή αναπνευστικών εκκρίσεων, ιδιαίτερα μέσω επαφής με μολυσμένα χέρια.

Αυτό που έχει επιβεβαιωθεί ήδη, από την ιατρική κοινότητα, είναι η δυνατότητα επιμόλυνσης του δέρματος με Covid-19 από στεγνή επιφάνεια που φέρει τον ιό, στο δέρμα μέσω της αφής. Διαφαίνεται ότι ο βαθμός μόλυσματικότητας του συγκεκριμένου ιού είναι αντιστρόφως ανάλογος προς το χρόνο, καθώς οι κορονοϊοί δεν επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε στεγνές επιφάνειες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, συνιστάται η αποφυγή επισκεπτηρίων σε Κέντρα Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης και σε μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις προθανάτιας κατάστασης φιλοξενούμενου στη δομή και αυστηρά από ένα άτομο, για ανθρωπιστικούς λόγους.

Όλα τα κέντρα και οι μονάδες, οφείλουν να τηρούν στην υποδοχή τους βιβλίο επισκεπτηρίου όπου καθημερινά θα καταγράφονται τα εξής στοιχεία:

  • το ονοματεπώνυμο του επισκέπτη
  • το ονοματεπώνυμο του ωφελούμενου που δέχεται την επίσκεψη
  • η ώρα έναρξης της επίσκεψης
  • η ώρα αναχώρησης του επισκέπτη καθώς και
  • το τηλέφωνο επικοινωνίας του

Αναλυτικότερα, διοίκηση, προσωπικό και επισκέπτες ή συνοδοί, θα πρέπει να τηρούν προσεκτικά όλα τα μέτρα προφύλαξης, όπως αυτά προτείνονται για λόγους προσπάθειας περιορισμού του λοιμογόνου παράγοντα:

➢ Μη προσέλευση τους στο χώρο του ιδρύματος σε περίπτωση παρουσίας συμπτωμάτων, υποψίας νόσησης ή υποψίας επαφής με φορέα του νέου κορονοϊού ακόμα και άνευ εμφάνισης συμπτωμάτων,

➢ Μη προσέλευση παιδιών κάτω των 16 ετών σε επισκεπτήριο

➢ Μη προσέλευση στο χώρο κανενός ατόμου με συμπτωματολογία, όπως: πυρετό, δεκαδική πυρετική κίνηση, βήχα, δύσπνοια, φαρυγγαλγία κ.α.

➢ Αποφυγή επισκέψεως τροφίμου από άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί κατά της γρίπης

➢ Όλοι οι επισκέπτες κατά την είσοδο τους στο ίδρυμα καλό θα ήταν να φοράνε μάσκα μιας χρήσης

➢ Όλα τα άτομα, πριν εισέλθουν και αφού εξέλθουν από το δωμάτιο ενός τροφίμου θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους καλά και να εφαρμόζουν αντισηπτικό

➢ Ο συγχρωτισμός πρέπει να αποφεύγεται

➢ Τήρηση απόστασης, ενάμιση μέτρο (1,5) και άνω, από ασθενή σε ασθενή ή από επισκέπτη σε ασθενή,

➢ Δεν επιτρέπονται ομαδικές επισκέψεις, οι συγκεντρώσεις και εξωτερικές εκδρομές. Τα οριζόμενα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πρέπει να τηρούνται με συνέπεια

➢ Οι επισκέψεις θα πρέπει να είναι σύντομες και να διεξάγονται στο δωμάτιο του τροφίμου, ή έξω ή σε συγκεκριμένο καθορισμένο χώρο

➢ Επισκέψεις ή συναντήσεις σε κοινόχρηστους χώρους, θα πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά

➢ Είναι απαραίτητη η λήψη αυστηρών μέτρων ατομικής υγιεινής, ως ακολούθως αναγράφονται:

Οδηγίες για το προσωπικό

  1. Διατηρούμε όλες επιφάνειες και τα αντικείμενα καθαρά, καθαρίζοντας τα, απολυμαίνοντας τα.
  1. Φοράμε πάντα μάσκα και προσέχουμε να καλύπτουμε πάντα το βήχα μας με χαρτομάντιλο ή έστω με τον αγώνα μας και έπειτα πλένουμε ή καθαρίζουμε προσεκτικά τα χέρια μας με αντισηπτικό.
  2. Κάθε χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει απορρίπτεται άμεσα σε κατάλληλο κάδο απορριμμάτων.
  3. Αποφεύγουμε να επιμολύνουμε μέσω αγγιγμάτων ή φτερνίσματος αντικείμενα ή επιφάνειες.
  4. Σε περίπτωση φροντίδας πάνω του ενός ατόμου: πλένουμε τα χέρια μας, με νερό και σαπούνι για είκοσι τουλάχιστον δευτερόλεπτα, φοράμε ένα νέο ζευγάρι γάντια και παρέχουμε υπηρεσίες σε άλλο ασθενή.
  5. Πάντα αλλάζουμε γάντια και πλένουμε καλά τα χέρια μας, κατόπιν κάθε εναλλαγής επαφής, ώστε να μη προκύψει επιμόλυνση.
  6. Πλένουμε καλά κάθε πτυχή του δέρματος των χεριών μας, με νερό και σαπούνι σε τακτικά χρονικά διαστήματα και μετά από κάθε χειρισμό.
  7. Ελλείψει δυνατότητάς πλυσίματος χεριών, εφαρμόζουμε προσεκτικά αντισηπτικό χεριών μέχρι εκείνο να στεγνώσει καλά, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας.
  8. Δεν ξεχνάμε ότι και ασυμπτωματικά άτομα δύναται να μεταδώσουν τον ιό μέσω των εκκρίσεων τους.

Οδηγίες για τη διοίκηση

  1. Φροντίστε να διαθέτει το προσωπικό σας και να φοράτε και οι ίδιοι όλα τα μέσα ατομικής προστασίας. με τους εγκεκριμένους τρόπους.
  2. Ευαισθητοποιείστε το προσωπικό σας, ώστε να προστατεύει να μεριμνά και να επιτηρεί με συνέπεια την κατάσταση υγείας του.
  3. Ενημερώστε το περιβάλλον των τροφίμων περί της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της μη δυνατότητας προσέλευσης, στο ίδρυμα σε περίπτωση που παρουσιάζουν συμπτώματα η έχουν κατά πιθανότητα έλθει σε επαφή με τον ιό COVID-19.Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση πού τρόφιμος νοσεί.
  4. Στηρίξτε τους ωφελούμενους σας ως προς την επικοινωνία με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών ή και βιντεοκλήσεων.
  5. Απομονώστε άμεσα και με ήρεμο τρόπο, κάθε ωφελούμενο της μονάδας από τους υπόλοιπους, σε περίπτωση που νοσεί η παρουσιάζει συμπτώματα.
  6. Συνεχίστε να παρέχετε πλήρη φροντίδα και υγειονομική περίθαλψη στα εξυπηρετούμενα άτομα που ασθενούν, τηρώντας πάντα αυστηρά τα ατομικά μέτρα υγιεινής και προφύλαξης.