Title Image

Γιορτάζουμε το Πάσχα με ασφάλεια κόντρα στον κορονοϊό

Γιορτάζουμε το Πάσχα με ασφάλεια κόντρα στον κορονοϊό

H επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου Ειρήνη Χαλάτση με το από 15 Απριλίου 2020 ενημερωτικό της έγγραφο παρέχει χρήσιμες οδηγίες για να γιορτάσουμε το Πάσχα σε καιρό πανδημίας και να στρώσουμε  το πασχαλινό τραπέζι με ασφάλεια, προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας από τον κορονοϊο.

Γράφει η κ. Χαλάτση:

Η πανδημία του covid-19 έχει φέρει σοβαρές αλλαγές στη ζωή μας, στον τρόπο επικοινωνία μας και στις συνήθειες μας. Για να παραμείνουμε υγιείς και για να είναι και τα αγαπημένα μας πρόσωπα γερά και δυνατά, τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και δεν συναντιόμαστε σε κοινόχρηστους χώρους, χώρους λατρείας (εκκλησίες, μοναστήρια ή νεκροταφεία) αλλά ούτε ανταλλάσσουμε επισκέψεις στα σπίτια μας.

Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό για όλους μας, έχοντας ένα κοινό στόχο: τη διατήρηση της υγείας όλων για να κάνουμε του χρόνου, γιορτές όπως επιθυμούμε, με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα κοντά μας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας της Δημόσιας Υγείας, να μην πραγματοποιούμε επισκέψεις, συναντήσεις και συναθροίσεις.

Ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει εάν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο ή εμείς οι ίδιοι μπορεί να μολυνθεί ή να μεταδώσει αυτή την αναπνευστική λοίμωξη. Όλοι, ακόμα και τα ασυμπτωματικά άτομα, μπορούν να μεταδώσουν τον αόρατο ιό σε όλους. Ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας ή συγγένειας.

Έχει έρθει η ώρα να δοκιμαστούμε, και προς όφελος της υγείας όλων μας, να μην πραγματοποιήσουμε καμία επίσκεψη και καμιά οικογενειακή συνάντηση λόγω του Πάσχα. Αυτή η αποξένωση δεν πηγάζει από την καρδιά μας, δεν μας αποξενώνει, αλλά αποδεικνύει την αγάπη μας, τη δύναμη μας και τον συνειδητό σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και υγεία.

Για αυτό, ο κοινωνικός αυτοπεριορισμός αποτελεί το σημαντικότερο μετρό, για την αποτροπή διασποράς της νόσου μέσω σταγονιδίων, που αποβάλλονται από άτομο που φέρει τον ιό, παρουσιάζοντας συμπτώματα ή όντας ασυμπτωματικός.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι πολύ εύκολα τα μολυσματικά σταγονίδια διασπείρονται μέσω του βήχα, του φτερνίσματος ή με άμεση ή έμμεση επαφή αναπνευστικών εκκρίσεων, ιδιαίτερα μέσω επαφής με μολυσμένα χέρια, ή μέσω έμμεσης επαφής με μολυσμένα αντικείμενα και επιφάνειες, με την αφή.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να γιορτάσουμε το Πάσχα και να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι με ασφάλεια, μαζί μόνο με τα οικεία μας πρόσωπα που συμβιώνουμε καθημερινά τον τελευταίο διάστημα της πανδημίας;  Και ναι …δυστυχώς για να προφυλάξουμε τους αγαπημένους μας, δεν θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε επισκέψει …ας δείξουμε την αγάπη μας με τον καλό μας λόγο, την τηλεφωνική επικοινωνία και ίσως και με την παροχή ενός πιάτου φαγητού, υγιεινά μαγειρεμένου και με ασφάλεια δοσμένου, χωρίς να παρευρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι και στο ίδιο σπίτι φέτος.

Προετοιμασία του πασχαλινού τραπεζιού

Για την προετοιμασία του πασχαλινού τραπεζιού θα πρέπει να εφαρμόζουμε τους κανόνες υγιεινής και ασφαλούς χειρισμού τροφίμων, οι οποίοι μας προστατεύουν από γαστρεντερικές διαταραχές, ανάπτυξη βακτηρίων, σαλμονελώσεις και τρόφιμογενείς δηλητηριάσεις. Τα τέσσερα βήματα για τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων είναι:

⇒ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

  Διατηρούμε τα χέρια μας και τις επιφάνειες καθαρές

  Πλένουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι για 30 δευτερόλεπτα περίπου κάθε φορά:  Πριν και μετά τη χρήση αποχωρητηρίου Μετά την επαφή με δοχεία απορριμμάτων ⇒ Πριν και μετά από κάθε αλλαγή πάνας μωρού Μετά από άγγιγμα στο κατοικίδιό μας ⇒ Πριν και μετά κάθε επαφής με εκκρίσεις και Πριν και μετά από κάθε χειρισμό τροφίμου και αγγίγματος επιφάνειας.

 Πλένουμε καλά τις επιφάνειες, όλα τα ξύλα κοπής, τους δίσκους και κάθε σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για την προετοιμασία του φαγητού μας.

 Προτιμούμε τη χρήση χαρτιού κουζίνας μιας χρήσεως, για να καθαρίσουμε τις επιφάνειες.

 Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε βαμβακερές πετσέτες κουζίνας, απαιτείται η τακτική τους πλύση σε υψηλές θερμοκρασίες στο πλυντήριο ρούχων.

 Πλένουμε καλά τις πρώτες ύλες τροφίμων, ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, για να μην μείνουν κατάλοιπα από απορρυπαντικά πλυσίματος.

 Έχουμε ξεχωριστό σφουγγαράκι για τα ωμά λαχανικά και τρόφιμα, από αυτά των πιάτων και των ποτηριών μας, καθώς και ένα βουρτσάκι για τη μηχανική απομάκρυνση επιφανειακών ρύπων

 Ξεπλένουμε πάντα με άφθονο νερό.

 Προσέχουμε πολύ να έχουμε καθαρίσει επαρκώς όλες τις επιφάνειες των συσκευασιών των προϊόντων τροφίμων, π.χ. και την περιοχή κοντά στο άνοιγμα της κονσέρβας.

 Δεν ξεχνάμε τους κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης και ασφάλειας για τα προϊόντα που προμηθευόμαστε με τις αγορές μας, οδηγίες που δίδονται αναλυτικά σε προηγούμενο έγγραφο μου και μπορείτε να δείτε σε προηγούμενη ανάρτηση στο site του Δήμου μας.

⇒ΣΩΣΤΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ

 Είτε στο καρότσι του σούπερ μάρκετ, είτε μέσα στις σακούλες αγορών μας, και πόσο μάλλον στο ψυγείο μας διαχωρίζουμε: Το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά από κάθε άλλο τρόφιμο.

 Χρησιμοποιούμε πάντα ξεχωριστά μαχαίρια και σκεύη αλλά και διαφορετική επιφάνεια κοπής, ξύλινη ή πλαστική διαφορετικού χρώματος ανά είδος τροφίμου (άλλη για ωμό κρέας, ξεχωριστή για πουλερικά, διαφορετική για θαλασσινά και άλλη για τα λαχανικά).

 Επισημαίνεται η σπουδαιότητα της απαγόρευσης επεξεργασίας ώμων και μαγειρεμένων τροφίμων, στις ίδιες επιφάνειες και με τα ίδια σκεύη και μαχαίρια, που έχουν χρησιμοποιηθεί και δεν έχουν πλυθεί.

 Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μαγειρεμένου φαγητού σε επιφάνεια ή πιάτο στο οποίο είχαμε προηγουμένως εναποθέσει ωμό κρέας, θαλασσινά, κοτόπουλο και πουλερικά ή αυγά.

 Επαναχρησιμοποιούμε σκεύη ή επιφάνειες, μετά από ενδελεχή καθαρισμό τους με ζεστό νερό και  σαπούνι και στη συνέχεια καλό ξέπλυμα.

 Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα μαρινάδες, τις οποίες έχουμε χρησιμοποιήσει σε ωμά φαγητά. Για την ασφάλειά μας, απαιτείται να έρθουν σε σημείο βρασμού πρώτα και έπειτα να τις προσθέσουμε στο φαγητό μας.

⇒ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 Μαγειρεύουμε πάντα στη σωστή θερμοκρασία.

 Τηρούμε τους απαραίτητους χρόνους μαγειρέματος.

 Ελέγχουμε τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες των τροφίμων. αν υπάρχει κάποια απόκλιση δεν χρησιμοποιούμε το τρόφιμο για μαγείρεμα ή για κατανάλωση.

 Δεν φέρνουμε σε επαφή το μαγειρεμένο φαγητό με ωμά τρόφιμα.

 Δεν μαγειρεύουμε βάσει συνταγών που απαιτούν το μη καλό μαγείρεμα των αυγών.

 Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να ελέγξουμε το επαρκές ψήσιμο κρέατος ή πουλερικού, είναι η χρήση θερμομέτρου. Το θερμόμετρο τροφίμων μετράει την εσωτερική θερμοκρασία του φαγητού, η οποία είναι ο μόνος αξιόπιστος δείκτης για τον έλεγχο της επαρκούς καταστροφής των βακτηρίων μέσω του ψησίματος ή του μαγειρέματος.

 Δεν ξεχνάμε ότι η εξωτερική όψη του φαγητού που μαγειρεύουμε, δεν συνάδει πάντα με την εσωτερική του θερμοκρασία και το βαθμό ψησίματος του. Οπότε προσέχουμε πάρα πολύ στο να ψήνουμε επαρκώς στη σωστή θερμοκρασία τα φαγητά μας.

 Στο φούρνο, βοηθάει πολύ να σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα, το φαγητό που ψήνουμε και λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος να την αφαιρούμε. Έτσι επιτυγχάνουμε επαρκές ψήσιμο και στο εσωτερικό του κρέατος χωρίς να καίγεται το εξωτερικό του.

 Αν θέλουμε να επαναχρησιμοποιήσουμε σούπες ή σάλτσες φαγητών, που πρέπει να ξαναζεστάνουμε, δεν ξεχνάμε πάντα να τις φέρνουμε σε σημείο βρασμού.

 Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε φούρνο μικροκυμάτων για το μαγείρεμα φαγητού, δεν αμελούμε να το ανακατεύουμε και έπειτα να το ξανά σκεπάζουμε με το προστατευτικό καπάκι, έχοντας ως στόχο να διαχέεται η θερμοκρασία ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία το φαγητού.

 Αν δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης του φαγητού, να το ανακατέψουμε μία – δυο φορές, τότε απλά αλλάζουμε τη κατεύθυνση του πιάτου που έχουμε μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων.

 Η χρήση θερμόμετρου τροφίμων για τη μέτρηση της ασφαλούς εσωτερικής θερμοκρασίας, ενδείκνυται και σε αυτήν την περίπτωση μαγειρέματος, με φούρνο μικροκυμάτων, αφού ολοκληρωθεί ο χρόνος μαγειρέματος και σταθεί για λίγο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το φαγητό μας.

⇒ΑΠΟΨΥΧΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 Ελέγχουμε συχνά τη θερμοκρασία του ψυγείου και της κατάψυξης μας.

 Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου ή κατάψυξης, για πάνω από δύο ώρες.

 Μαρινάρουμε τα φαγητά μας, μόνο μέσα στο ψυγείο.

 Ο μόνος ενδεδειγμένος και ασφαλής τρόπος απόψυξης τροφίμων, είναι η τοποθέτησή τους στην συντήρηση του ψυγείου.

 Δεν αποψύχουμε τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, λόγω κινδύνου απότομης ανάπτυξης βακτηρίων και μεταβολή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.

 Σε περίπτωση πού αποψύξουμε τρόφιμα μέσα σε κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων, είναι απαραίτητο να τα μαγειρέψουμε αμέσως μετά την απόψυξη τους και να μην τα αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

 Σε περίπτωση που περισσέψει φαγητό, προτιμούμε την τοποθέτηση του σε γυάλινα σκεύη αποθηκεύσης ειδικά για το ψυγείο, με πλατιά επιφάνεια και μικρότερο ύψος, ώστε να επιτυγχάνεται η ομοιόμορφη και πιο γρήγορη ψύξη του φαγητού μας.

Ασφαλής χειρισμός  των αυγών

 Διατηρούμε πάντα τα αυγά στο ψυγείο.

 Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο ένα τέταρτο πριν τα βράσουμε ή τα μαγειρέψουμε.

 Δεν πλένουμε πότε τα αυγά, τα καθαρίζουμε πάντα με μαχαιράκι ή με στεγνό βουρτσάκι. Το τσόφλι τους είναι πορώδες και μέσω του νερού μπορεί να εισέλθουν μικροοργανισμοί μέσα στα αυγά.

 Καθαρισμός ώμων αυγών: Βουρτσίζουμε με καθαρό βουρτσάκι το κέλυφος απομακρύνοντας με απαλές κινήσεις με μαχαιράκι, κάθε τυχόν βρωμιά και έπειτα περνάμε την επιφάνεια κελύφους με ένα στεγνό καθαρό πανάκι.

 Τηρούμε την υγιεινή χεριών μέσω καλού πλυσίματος, πριν και μετά από κάθε εναλλαγή χειρισμού αυγών, είτε μαγειρέματος, είτε ξεπαγώματος , είτε βαψίματος.

 Βράζουμε καλά και επαρκώς τα αυγά έως ότου ο κρόκος και το ασπράδι να σφίξουν.

  Δεν μαγειρεύουμε ή καταναλώνουμε αυγά τα οποία έχουν σπάσει. Ελλοχεύει υψηλός κίνδυνος επιμόλυνσης με βακτήρια.

ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

                                 ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ

                                      ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ