Title Image

Προστατεύομε τους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση – Ενημερωτικό σποτ

Προστατεύομε τους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση – Ενημερωτικό σποτ

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πνευμονική υπέρταση και με στόχο την πρόληψη του covid-19 σε ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πάσχοντες με πνευμονική υπέρταση, η επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Ειρήνη Χαλάτση μας γνωστοποιεί το ενημερωτικό υλικό που ετοίμασε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση.

Κατά το ένα μέρος το υλικό αυτό αφορά σε πολύτιμη ενημέρωση για την ανίατη αυτή ασθένεια, αλλά και ένα σποτ ευαισθητοποίησης για τους πάσχοντες.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=IlGGlfQDGjU&feature=emb_logo

Η πνευμονική υπέρταση (Π.Υ.) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη συχνή, αρτηριακή υπέρταση. Αρτηριακή υπέρταση ονομάζεται η αύξηση της πίεσης του αίματος μέσα στις αρτηρίες ολόκληρου του σώματος, εκτός από τις αρτηρίες των πνευμόνων.

Αντίθετα, η πνευμονική υπέρταση αφορά μόνο τις αρτηρίες των πνευμόνων κατά την οποία οι πνευμονικές αρτηρίες εμφανίζουν πάχυνση και στένωση, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της πνευμονικής πίεσης. Η καρδιά, στην προσπάθειά της να αντλήσει το αίμα προς τους πνεύμονες για να οξυγονωθεί, συναντά τις αυξημένες πιέσεις, με αποτέλεσμα προοδευτικά να καταπονείται. Τελικά, αδυνατεί να υπερνικήσει τις αντιστάσεις που συναντά, η λειτουργία της επηρεάζεται σοβαρά, και οι ασθενείς εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια με πρόωρο θάνατο.

Η Π.Υ. πρέπει να διαγιγνώσκεται και να παρακολουθείτε αποκλειστικά από εξειδικευμένες μονάδες με ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικούς που να γνωρίζουν τη νόσο.