Οδηγίες ασφαλούς κατανάλωσης πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων

  
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΟΠΤΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Δ/νση:
Φ.Λίτσα αρ.29 & Αγίου Γεωργίου
Τ.Κ.: 15234, Χαλάνδρι
Τηλέφωνο: 213 2023882

Email: irini.halatsi@www.chalandri.gr         
 

        Χαλάνδρι, 23 / 09 / 2016
 Α. Α.: 7
 

 
ΘΕΜΑ: <<Υγειονομικές Οδηγίες ασφαλούς κατανάλωσης πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων>>
 
 
 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β17 ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ:
 
Τα τελευταία χρόνια και μετά από την ευρεία διάδοση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε ποντίκια σχετικά με την Βιταμίνη Β17, αλλιώς ονομαζόμενη Λετρίλη ή αμυγδαλίνη, την πιο ισχυρή φυσική αντικαρκινική ουσία που έχει εντοπιστεί από ιατρικούς ερευνητές μέχρι σήμερα, όλο και περισσότεροι πολίτες ξεκίνησαν την μη ελεγχόμενη   κατανάλωση κουκουτσιών βερικόκων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε  Βιταμίνη Β17, αγνοώντας τους πιθανούς σοβαρούς  κινδύνους που  μπορεί   να  προκληθούν.
 
Πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με επιστημονικές διαπιστώσεις η Βιταμίνη Β17 δεν έχει θεραπευτική αλλά πιθανή προληπτική αντικαρκινική δράση. Είχε επίσης ερευνηθεί και η πιθανή συσχέτιση της χρόνιας ανεπάρκειας σε Λετρίλη με τη μειωμένη αντίσταση του οργανισμού στην ανάπτυξη κακοήθειας.
 
Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη αυτή εντοπίζεται στους πυρήνες/κουκούτσια πολλών φρούτων, όπως τα βερίκοκα, τα μήλα, τα κεράσια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα μανταρίνια καθώς και τα αμύγδαλα. Η συγκέντρωση της βιταμίνης Β17 στους πυρήνες αυτών των φρούτων κυμαίνεται σε ποσοστό 2- 3%.
 
Όμως, κάθε ισχυρή βιταμινούχα ουσία, κάθε superfood ή και συμπλήρωμα διατροφής, δεν μπορεί να επιφέρει μόνο θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Δεδομένου ότι η φυσιολογία και η ιατρική κατάσταση κάθε ατόμου διαφέρει, πριν την έναρξή της κατανάλωσης τους απαιτείται εξατομικευμένος καθορισμός της δόσης προς κατανάλωσης από τον ιατρό που έχει το ιστορικό του ατόμου, ο οποίος μπορεί ακόμα και να αποκλείσει την χορήγηση κάποιων ακατάλληλων τροφίμων και  ουσιών για το  συγκεκριμένο  άτομο.
 
 
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ:
 
Πρόσφατα το Ελληνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων του Υπουργείου Υγείας κατέγραψε περιστατικό δηλητηρίασης λόγω υπερβολικής κατανάλωσης πυρήνων πικραμύγδαλων. Αυτό το περιστατικό οφείλεται στο γεγονός του ότι οι πυρήνες αυτοί περιέχουν ποσοστά αμυγδαλίνης, από τη διάσπαση της οποίας  παράγονται  κυανιούχες  ενώσεις  (υδροκυάνιο),  που  μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο.
 
Έπειτα ενημερώθηκε ο Ε.Φ.Ε.Τ. και στις 21-09-2016 εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο που επισημαίνει ότι η κατανάλωση κουκουτσιών βερίκοκων και πυρήνων πικραμύγδαλων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
 
Συστάσεις προς τις επιχειρήσεις, που διακινούν καρπούς που περιέχουν αμυγδαλίνη, έχει απευθύνει ο Ε.Φ.Ε.Τ., ως προς τις πρόσθετες ενδείξεις επισήμανσης που πρέπει να φέρουν πέραν των υποχρεωτικών ενδείξεων από τη νομοθεσία.
 
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:
 
Όπως αναφέρεται στην εγκεκριμένη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου  Ελέγχου  Τροφίμων (Ε.Σ.Ε.Τ.)  θα πρέπει:
 
Α. Οι ενήλικες καταναλωτές να καταναλώνουν μέχρι 2 πικρούς πυρήνες βερίκοκου ή πικραμύγδαλου την ημέρα και
 
Β. Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες γυναίκες, θα πρέπει να μην καταναλώνουν τα προϊόντα αυτά.
 

Προσοχή!
Σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσής υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης δηλητηρίασης.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει:
sto 11o nipiagogeio to symvouleftiko kentro psxikis ygeias_1

Ομιλία για την ψυχική ανθεκτικότητα στο 11ο Νηπιαγωγείο από το Συμβουλευτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού, Εφήβου και Οικογένειας του Δήμου

Στις 4 Δεκεμβρίου 2025, πραγματοποιήθηκε στο 11ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου ομιλία – συζήτηση με θέμα «Ψυχική ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση παιδιών και

Περισσότερα
enimerosi_stegasi ergasia_III_clear

Ενημερωτική δράση του Δήμου Χαλανδρίου για την προστασία από έντομα και τις ασθένειες που μεταδίδουν στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους ΙΙΙ»

Ο Δήμος Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους ΙΙΙ», συνεχίζει την υλοποίηση δράσεων αγωγής υγείας,

Περισσότερα
OPEKA afissa

Ενημερωτική δράση του Δήμου Χαλανδρίου για την Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους ΙΙΙ»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS (1η Δεκεμβρίου) και στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους ΙΙΙ»,

Περισσότερα
Δεκέμβριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031