Title Image

Χρήσιμες πληροφορίες για την αποτελεσματική υγιεινή των χεριών

Χρήσιμες πληροφορίες για την αποτελεσματική υγιεινή των χεριών

Η επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Ειρήνη Χαλάτση μας ενημερώνει για όσα πρέπει να προσέχουμε έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότερη υγιεινή των χεριών μας.

Με την ατομική υγιεινή κύριο μέσο πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού Covid-19, έχετε αναρωτηθεί τι είναι πιο αποτελεσματικό για την καθαριότητα των χεριών; Το πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή η δερματική εφαρμογή αντισηπτικής γέλης που περιέχει αλκοόλη;

Και τα δύο μπορούν να σκοτώσουν τον ιό.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ COVID-19:

Πως επιτυγχάνουμε όμως την μέγιστη αποτελεσματικότητα στο πλύσιμο και στην αντισηψία;

Ας θυμόμαστε τον υγειονομικό κανόνα που μας γνωρίζει ότι η απολύμανση και η αντισηψία έχουν αποτέλεσμα όταν ακολουθούν την σωστή καθαριότητα.

Οπότε, βασικό στοιχείο αποτελεσματικότητας της απολύμανσης είναι η πρότερη απομάκρυνση των ρύπων, επίμονων βρωμιών και η θανάτωση των τυχόν παθογόνων μικροοργανισμών μέσω του ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ.

Η παρούσα υγειονομική κρίση είναι απρόβλεπτη και η εικόνα του ιού είναι αδιευκρίνιστη, όπως και η ακριβής διαδικασία μετάδοσης του. Για τον λόγο αυτό  είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε με προσοχή τα ατομικά μέτρα υγιεινής και να εφαρμόζουμε γενικευμένη καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών. Όμως, η έλλειψη αντισηπτικών δημιουργεί ανασφάλεια που πρέπει να περιοριστεί με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό ας μην ξεχνάμε στιγμή ότι:

  • Η αποτελεσματικότητα της απολύμανσης εξαρτάται από τον πρότερο σωστό καθαρισμό.
  • Τα γάντια που φοράνε θα πρέπει να τα κρατάμε καθαρά μέσω αντισηπτικού ή οινοπνεύματος, ειδάλλως ΕΠΙΜΟΛΥΝΟΥΜΕ ό,τι ακουμπάμε με αυτά.
  • Το πλύσιμο των χεριών αρκεί για να σκοτώσει τον ιό.

Αναλυτικότερα:

  1. Μέσω του πλυσίματος των χεριών γίνεται μηχανική απομάκρυνση των λιπαρών ακαθαρσιών, όταν δημιουργείται γαλάκτωμα νερού και σαπουνιού και ακολουθεί καλό ξέπλυμα με καθαρό νερό.
  2. Εάν το νερό είναι χλιαρό, το κόλλημα των λιπαρών στοιβάδων του ιικού φορτίου επιτυγχάνεται και η απομάκρυνση των ιών είναι αποτελεσματικότερη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κορονοϊός Covid-19 αδρανοποιείται όταν κατά το πλύσιμο των χεριών η εξωτερική λιπόφιλη στοιβάδα του ενώνεται με το απλό σαπούνι και κατά συνέπεια αποδιοργανώνεται η κυτταρική μεμβράνη του.

Συνάγεται το συμπέρασμα ότι και εάν δεν έχουμε αντισηπτικά σκευάσματα, η καλή καθαριότητα και το σωστό πλύσιμο των χεριών μας προστατεύει αποτελεσματικά.

ΜΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ

Η μη αποτελεσματική απολύμανση και η μη θανάτωση του κορονοϊού Covid-19 στην υγιεινή των χεριών εξαρτάται από τα ακόλουθα:

  • Μη επαρκής, λάθος τρόπος πλυσίματος χεριών είτε με απλό ή με αντιβακτηριακό σαπούνι,
  • Λάθος χρήση ή ανεπαρκής τρόπος εφαρμογής αντισηπτικού τζελ,
  • Μη επαρκής καθαριότητα και μη  απολύμανση όλων των πτυχών και επιφανειών του δέρματος των χεριών,
  • Επαφή με μη καθαρισμένες επιφάνειες μετά τα ανωτέρω και πιθανή  επιμόλυνση από μολυσματικές νόσους όπως η γρίπη, οι εντερικές λοιμώξεις ακόμα και οι κορονοϊοί.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΥΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Ελλείψει δυνατότητας πρόσβασης σε νιπτήρα με νερό και σαπούνι :

  • Η απολυμαντική γέλη ( αντισηπτικό τζελ) χεριών και
  •  τα αντισηπτικά μαντηλάκια μιας χρήσεως,

που περιέχουν τουλάχιστον 60 με 70% αλκοόλ, αποτελούν μέγιστο βοηθό αποφυγής μολύνσεων καθώς είναι εκλεκτικοί απορροφητές του λίπους των ιών: ΕΦΟΣΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.

Ειδάλλως είναι μη αποτελεσματική η χρήση τους και δεν προστατευόμαστε αληθινά.

Επίσης σημειώνεται ότι τα βρεφικά μωρομάντηλα μπορούν να συντελέσουν στην πρότερη καθαριότητα των χεριών πριν την χρήση των ανωτέρω, μόνο όταν δεν έχουμε δυνατότητα σαπουνίσματος.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ

Δραστικές ουσίες των αντισηπτικών είναι χημικές αλκοόλες όπως :

  • το οινόπνευμα ή αλλιώς  αιθανόλη,
  • η ισοπροπυλική αλκοόλη ,
  • η βουτανοδιόλη,
  • η αιθυλική αλκοόλη,
  • η ν-προπανόλη

και αναγράφονται στα συστατικά του προϊόντος που αγοράζετε.

Όμως, σκευάσματα σαν τις αλκοολούχες λοσιόν, ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ, γιατί η περιεκτικότητα τους σε αιθυλική αλκοόλη των 70 ή και 90 βαθμών, δεν αναγράφεται στις συσκευασίες, οπότε υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα η αλκοόλη να είναι απειροελάχιστη στη σύνθεση τους ανάμεσα στο νερό και στο άρωμα, γι’ αυτό και έχουν μόνο καλλυντική δράση.

Ο κορονοϊός Covid-19 πεθαίνει όταν εφαρμόζουμε αλκοόλη πάνω στο δέρμα ή στις επιφάνειες γιατί η λιπόφιλη στοιβάδα του αποδιοργανώνεται κατά  την ένωση της με το αντισηπτικό.

Επίσης, είναι γνωστό ότι ιωδιούχος ποβιδόνη ( betadine) έχει αποδεδειγμένη ιοκτόνο δράση, όμως:

  •  δεν είναι αποτελεσματική εάν πρότινος δεν έχουν καθαριστεί τα χέρια γιατί δεν έχει δυνατότητα να δρα πάνω στη βρωμιά (η αλκοόλη αντιθέτως μπορεί να δράσει), και
  • πρέπει να αποφεύγεται η συχνή χρήση της από άτομα με διαταραχή θυροειδούς ορμόνης.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η άμεση χρήση οινοπνεύματος στο δέρμα πρέπει να αποφεύγεται καθώς καταστρέφει την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος με αποτέλεσμα ξηρότητα και πληγές, που μας καθιστούν επιρρεπείς σε μολύνσεις.

                              ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ.

                ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΟ.