Συστηματικές δράσεις για την πρόληψη του Ιού του Δυτικού Νείλου

kounoupia tou ditikou Neilou_1

Με σταθερή προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη της μετάδοσης του Ιού του Δυτικού Νείλου, ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών και τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής τους.

Οι παρεμβάσεις περιλάμβαναν τόσο προληπτικές όσο και στοχευμένες ενέργειες, με ιδιαίτερη έμφαση στην παρακολούθηση του πληθυσμού των κουνουπιών και στην άμεση ανταπόκριση όπου κρίθηκε απαραίτητο.

Συστηματικές προνυμφοκτονίες σε όλο το Χαλάνδρι

Από τις αρχές Μαρτίου, συνεργείο που συνεργάζεται με τον Δήμο πραγματοποίησε συστηματικές προνυμφοκτονίες, αρχικά ανά δεκαπενθήμερο, σε 171 φρεάτια σε όλη την πόλη, καθώς και σε σημεία όπου υπάρχει πιθανότητα συγκέντρωσης και παραμονής στάσιμου νερού.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε χώρους που μπορούν να αποτελέσουν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως το Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

Κατόπιν σύστασης της Περιφέρειας Αττικής και στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των μέτρων πρόληψης, η συχνότητα των προνυμφοκτονιών είχε αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και οι σχετικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν τακτικά σε εβδομαδιαία βάση.

 

Παρακολούθηση του πληθυσμού των κουνουπιών

Παράλληλα, ο Δήμος προχώρησε στην εγκατάσταση ειδικών παγίδων παρακολούθησης σε στρατηγικά σημεία του Χαλανδρίου.

Μέσω της συστηματικής παρακολούθησης του πληθυσμού των κουνουπιών συλλέγονται δεδομένα που συμβάλλουν στην έγκαιρη αναγνώριση περιοχών όπου απαιτείται αυξημένη προσοχή και στην καλύτερη στόχευση των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Άμεση ανταπόκριση μετά την εμφάνιση κρουσμάτων

Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων Ιού του Δυτικού Νείλου, ο Δήμος Χαλανδρίου ανταποκρίθηκε άμεσα, συνδράμοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής στην εφαρμογή στοχευμένων υπολειμματικών ακμαιοκτονιών στις περιοχές που υποδείχθηκαν από τις αρμόδιες αρχές.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση εντάχθηκε στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό του πληθυσμού των ενήλικων κουνουπιών σε περιοχές όπου καταγράφηκε αυξημένος κίνδυνος.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών

Η πρόληψη, ωστόσο, δεν περιορίζεται στις παρεμβάσεις του Δήμου. Σημαντικό μέρος της προσπάθειας αποτελεί η ενημέρωση και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό, πληροφοριακό υλικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διανέμεται σε δημοτικά κτίρια, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, αλλά και στις γειτονιές του Χαλανδρίου, με ενημέρωση των κατοίκων πόρτα-πόρτα.

Παράλληλα, ο Δήμος καλεί τους πολίτες να συμβάλουν στην προσπάθεια, αποφεύγοντας τη δημιουργία εστιών στάσιμου νερού σε αυλές, μπαλκόνια και κήπους. Ακόμη και μικρές ποσότητες νερού σε πιατάκια γλαστρών, κουβάδες, παλιά λάστιχα ή άλλα αντικείμενα μπορούν να αποτελέσουν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Μια διαρκής προσπάθεια για τη δημόσια υγεία

Η αντιμετώπιση των κουνουπιών και η πρόληψη του Ιού του Δυτικού Νείλου απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση, συντονισμό και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δήμος Χαλανδρίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τις υγειονομικές αρχές, συνεχίζει τις προληπτικές και κατασταλτικές παρεμβάσεις, την παρακολούθηση των πληθυσμών των κουνουπιών και την ενημέρωση των πολιτών, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του Ιού του Δυτικού Νείλου.

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:
anakoinosi_dimos

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Μητρώου Εργοληπτών για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών για τα έτη 2026, 2027 και 2028

Δείτε ΕΔΩ την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατάρτιση/συμπλήρωση του Μητρώου Εργοληπτών και καθορισμός τιμών για την συνδρομή σε αντιμετώπιση
Περισσότερα
EPADIX noimatiki glossa_1

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Χαλανδρίου: «Οικονομικός Εγγραμματισμός και Αγωγή του Σύγχρονου Καταναλωτή» Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2026, ώρα19:00 Κέντρο Νεότητας (Δαναΐδων & Αντιγόνης)

Τη Δευτέρα 12/10/2026 και ώρα 19:00 στο Κέντρο Νεότητας (Δαναΐδων & Αντιγόνης) το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Χαλανδρίου ξεκινά τη

Περισσότερα
Οκτώβριος 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031