Title Image

Αντιπυρική περίοδος – Μελισσοκομία και δασικές πυρκαγιές

Αντιπυρική περίοδος – Μελισσοκομία και δασικές πυρκαγιές

Στα πλαίσια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, το ΥΠΕΝ και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Συστημάτων εξέδωσαν το ενημερωτικό φυλλάδιο «Ο μελισσοκόμος, οι δασικές πυρκαγιές και η πρόληψή τους».

Ενόψει της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου του έτους 2021 υπενθυμίζεται ότι η άσκηση της δραστηριότητας της μελισσοκομίας θα πρέπει να συμμορφώνεται με το άρθρο 9 της υπ’ αριθ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 1459/Β/30-11-2000). Σύμφωνα με αυτό:

Το κάπνισμα κυψελών που είναι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τις παρυφές των δασών επιτρέπεται μόνον εφόσον:

α. Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες.

β. Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δέντρα και θάμνους είναι τουλάχιστον 10 μέτρων.

γ. Στο χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού).

δ. Στις κυψέλες και σε εμφανή σημείο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.

Ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο επιτρέπεται το κάπνισμα κυψελών μόνο μέχρι τη 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (μικρή) ή 2 (μέση). Το κάπνισμα μελισσών που είναι σε κορμούς δένδρων επιτρέπεται εκτός αντιπυρικής περιόδου, μόνον εφόσον επικρατούν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, έχουν ληφθεί τα προληπτικά μέτρα της προηγουμένης παραγράφου και έχει ενημερωθεί η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για το χρόνο της ενέργειας του καπνίσματος.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρθρο 12 της ίδιας Πυροσβεστικής Διάταξης όπως τροποποιήθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1554), προβλέπεται ότι: «Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές, οι παραβάτες του παρόντος κανονισμού διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.»

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς εκδίδεται καθημερινά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου και αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της (http://civilprotection.gr/el/daily-fire-prediction-map).