Η πόλη Χαρμπίν (Harbin) (Κινέζικα: 哈爾濱 / , Πινγίν: Hā’ěrbīn) είναι πόλη στη βορειοανατολική Κίνα και πρωτεύουσα της επαρχίας Χεϊλογκγιάγκ. Έχει 4 εκατομμύρια κατοίκους και πάνω από 9 εκατομμύρια στην μητροπολιτική περιοχή. Ιδρύθηκε το 1898 από Ρώσους ως σταθμός του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου και μέχρι σήμερα το εμπόριο της πόλης με την Ρωσία έχει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία της.

Ο Έλληνας ποιητής και πεζογράφος Νίκος Καββαδίας (1910 – 1975) γεννήθηκε στο Νίκολσκι Ουσουρίσκι, μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Χαρμπίν.

H παγωμένη πόλη που κατασκευάζεται κάθε χρόνο στο Χαρμπίν  στα πλαίσια του διεθνούς  φεστιβάλ πάγου   καλύπτει 800.000 τετραγωνικά  μέτρα και αποτελεί ένα από μοναδικότερα θεάματα στον κόσμο  που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει. Στην πόλη υπάρχουν γιγάντια γλυπτά από πάγο, οι δρόμοι είναι καλυμμένοι από χιόνι και η θερμοκρασία μπορεί να πέσει 30 βαθμούς κάτω από το 0. 

Οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν σε  πισίνες από πάγο και να ζήσουν μοναδικές στιγμές σε μια παγωμένη πόλη της οποίας πολλά από τα γλυπτά αποτελούν μοναδικές αντιγραφές μεγαλοπρεπών κτιρίων και ιστορικών μνημείων ανά τον κόσμο.

Αξέχαστες στιγμές θα ζήσουν επίσης και όσοι  βρεθούν στο Ηarbin, καλοκαίρι κατά την διάρκεια του οποίου λαμβάνουν χώρα θερινά φεστιβάλ και δρώμενα ίσως λιγότερο διάσημα απο το Φεστιβάλ πάγου αλλα εξίσου γοητευτικά για τους επισκέπτες.

Μέγεθος γραμμάτων
Αντίθεση