Title Image

Σίμος Ρούσσος: Καμία ανοχή πλέον στο θέμα του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι

Σίμος Ρούσσος: Καμία ανοχή πλέον στο θέμα του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι

Απαιτείται λύση χθες!

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος μίλησε στον ρ/σ «Επικοινωνία 94 fm», στις 29/8/2022, για το κρίσιμο και δυσεπίλυτο θέμα της παρατεινόμενης ύπαρξης του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο.

Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε σε όλες τις πτυχές του ανεπίλυτου επί 40 χρόνια θέματος. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος από το 2014, με αποτέλεσμα την εκκένωση του ενός καταυλισμού στο Πάτημα και την μετεγκατάσταση του 1/3 του πληθυσμού Ρομά από τον καταυλισμό στον Νομισματοκοπείο, αλλά και στην πρόταση του Δήμου που έχει λάβει έγκριση από τη Γ.Γ. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας.

Σημείωσε τέλος, ότι μετά από όλα όσα έχουν γίνει με επίπονες προσπάθειες και με τη συναίνεση όλων των δημοτικών παρατάξεων της πόλης,  αλλά και στον απόηχο του τραγικού θανάτου ενός 8χρονου παιδιού, θα πρέπει εδώ και τώρα η Πολιτεία να δώσει λύση.

Τα αποτελέσματα του σχεδίου που εφάρμοσε ο Δήμος

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του καταυλισμού των Ρομά, από το 2014, που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου. Τα τελευταία χρόνια, δε, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυσή του στο πλαίσιο της συναίνεσης- η οποία , σας διαβεβαιώ, δεν ήταν διόλου εξασφαλισμένη εξ υπαρχής- για αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, υγείας, εργασίας, παιδείας. Η προσπάθεια έχει αποδώσει σε μεγάλο βαθμό. Θυμίζω ότι στο Χαλάνδρι είχαμε δύο καταυλισμούς, στις περιοχές Πάτημα Χαλανδρίου και  Νομισματοκοπείο.

»Ο καταυλισμός στο Πάτημα έχει διαλυθεί συναινετικά. 46-47 άνθρωποι έχουν μετεγκατεσταθεί σε κατοικίες, όπως και το 1/3 των κατοίκων του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο( περίπου 100  άνθρωποι), χάρη σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης, που εκτελείται στη χώρα μας, το οποίο εκτελείται αποκλειστικά με πόρους του Δήμου Χαλανδρίου, με ομόφωνη απόφαση των δημοτικών παρατάξεων, κάτι που δείχνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τις διακατέχει.

»Το σύνολο, σχεδόν,  των ανθρώπων του καταυλισμού έχει δηλώσει συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα.  Υπενθυμίζω, επίσης, ότι παραμένουν 200 άνθρωποι, εκ των οποίων 100 είναι παιδιά , που διαβιώνουν σε άθλιες συνθήκες- σε καταπατημένα οικόπεδα , ανάμεσα σε κατσαρίδες και σκουπίδια μόλις εκατό μέτρα από τον σταθμό «Νομισματοκοπείο» του μετρό.

Η απουσία της Πολιτείας

»Δυστυχώς, το πρόγραμμα που σας αναφέρω εκτελείται απούσης της Πολιτείας και βεβαίως της Περιφέρειας. Το “πιλοτικό πρόγραμμα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά του Δήμου Χαλανδρίου” της Περιφέρειας Αττικής εκπονήθηκε και υπήρξε η πρόσκληση τον Μάρτιο του 2019 και βασιζόταν στην επιδότηση ενοικίου. Την πρόσκληση αποδεχτήκαμε ομόφωνα, αλλά άλλαξε η διοίκηση της Περιφέρειας και η κυρία Δούρου, δεν το υπέγραψε, θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να δεσμεύσει την επόμενη διοίκηση. Υπεγράφη από τον κ. Πατούλη τον Δεκέμβριο του 2019. Έκτοτε δεν εκταμιεύτηκε ούτε ένα ευρώ!  Ξέρετε ότι οι δήμοι δεν εκτελούν προγράμματα ΕΣΠΑ, αυτό είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Επαναφέρουμε το ζήτημα συνεχώς. Υπάρχουν 4-5 ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προς την Βουλή , τα κόμματα, τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, την ίδια την Περιφέρεια, προκειμένου να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες που της αναλογούν.

Η Πολιτεία να λύσει το πρόβλημα με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία

»Δεχτήκαμε μια ομοβροντία επιθέσεων και προσβλητικών χαρακτηρισμών. Εμείς δεν θα εμπλακούμε σ’ αυτήν την αντιπαράθεση, διότι δεν είναι αντίπαλός μας η Περιφέρεια, αλλά το ίδιο το πρόβλημα. Πριν από λίγο καιρό είχαμε το τραγικό συμβάν με το κοριτσάκι που πέθανε κλεισμένο μέσα στο αυτοκίνητο. Πράγματα αδιανόητα για το 2022, αλλά το πρόβλημα υπάρχει από το 1971. Εν τέλει,   αν έχουν να προτείνουν, να εκπονήσουν ένα άλλο πρόγραμμα , ας το κάνουν… Η Πολιτεία με βάση και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία- που ΔΕΝ επιτρέπει την ύπαρξη καταυλισμών, αλλά μιλάει για κοινωνική ένταξη- θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα.

H πρόταση που εγκρίθηκε από τη γ.γ. Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας

»Η αναλυτική  πρόταση και οι άξονες που το συνοδεύουν που αποστείλαμε προς το υπουργείο Εργασίας και το οποίο, όπως μάθαμε, έχει συνυπογραφεί και εγκριθεί από  τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, τον κ. Σταμάτη, είναι ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό για ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι πολύ μικρό. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί!  Ας επιλέξουν τη μορφή χρηματοδότησης που επιθυμούν… Όσο για την τελευταία ανακοίνωση της Περιφέρειας, μέσω της οποίας μαθαίνουμε ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, καλοδεχούμενη, μεν, αλλά ας πάει κάποιος από την Περιφέρεια να πει στους ανθρώπους  ότι «το πρόβλημά σας θα λυθεί το 2027,  γιατί εγώ ντρέπομαι να  λέω ότι ύστερα από τόσες προσπάθειες, που απέφεραν αποτελέσματα, το υπόλοιπο μέρος θα λυθεί τότε».

Το θέμα έπρεπε να έχει λυθεί χθες!

»Δεν υπάρχει, πλέον, υπομονή και ανοχή από κανέναν! Επιπλέον, το όλο πρόβλημα συνδέεται και με την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη», που βρίσκεται στην “καρδιά” αυτής της έκτασης. Δεν ξέρω πως θα ενταχθεί αυτή η περιοχή με έναν καταυλισμό και με παράγκες δίπλα από τον σταθμό του μετρό, επαναλαμβάνω», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.