Title Image

Σταθερά χαμηλά δημοτικά τέλη στο Χαλάνδρι με 100% απαλλαγή για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Σταθερά χαμηλά δημοτικά τέλη στο Χαλάνδρι με 100% απαλλαγή για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Σταθερά χαμηλά διατηρεί, και αυτή τη χρονιά, τα δημοτικά τέλη ο Δήμος Χαλανδρίου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Οκτωβρίου 2022, παρά τις τεράστιες ανατιμήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα.

Τα δημοτικά τέλη διατηρούνται στο 1.25 ευρώ/τ.μ. για όλες τις οικίες, από 1.32 ευρώ/τ.μ. το 2014, παραμένει ο ίδιος συντελεστής για τις επαγγελματικές χρήσεις έως τα 200 τ.μ., ενώ διατηρούνται σε πλήρη ισχύ οι απαλλαγές για όλες τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές, ανάπηροι, ωφελούμενοι κοινωνικών προγραμμάτων κλπ.), γεγονός που δείχνει τη σταθερή βούληση της σημερινής διοίκησης να στηρίξει τους δημότες και τις επιχειρήσεις της πόλης, εν μέσω ενεργειακής και οικονομικής κρίσης.

Σίμος Ρούσσος: Δεν θα μετακυλήσουμε στους πολίτες τις δυσβάσταχτες αυξήσεις

Περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίοι, οι δήμοι της χώρας καλούνται να αποφασίσουν για τα δημοτικά τέλη, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, υποστήριξε: «Ο Δήμος Χαλανδρίου, όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να διατηρήσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, χωρίς να τους μετακυλήσουν τις δυσβάσταχτες πλέον ανατιμήσεις στο κόστος του ρεύματος και των καυσίμων. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται οι δήμοι να λειτουργήσουν είναι ασφυκτικό. Από τη μια πλευρά έχουμε τις αυξήσεις στο ρεύμα, όπου η τιμή της κιλοβατώρας έχει διπλασιαστεί από την προηγούμενη χρονιά και πενταπλασιαστεί από το 2019, ξεπερνώντας, μεσοσταθμικά το 0,30 ευρώ/ KWh, από 0,07 ευρώ/ KWh. Οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν εξ αυτού για τον Δήμο είναι τεράστιες και αφορούν, πέρα από τον οδοφωτισμό, τη λειτουργία των αθλητικών κέντρων, των παιδικών χαρών, των σχολείων της πόλης. Από την άλλη πλευρά, έχουν εκτιναχθεί και τα κόστη των προμηθειών του Δήμου, καθώς οι προμήθειες δεν ακολουθούν την αύξηση του πληθωρισμού κοντά στο 10%, αλλά τις ανατιμήσεις των τροφίμων που φτάνουν το 40% ακόμα και το 50%! Την εικόνα συμπληρώνει η τεράστια αύξηση των τελών ταφής των απορριμμάτων. Η επιβάρυνση των 20 ευρώ σε κάθε τόνο απορριμμάτων που μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ της Φυλής, ο οποίος επιβλήθηκε την προηγούμενη χρονιά από τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής, παρά τις αντιδράσεις όλων των δήμων, συνεπάγεται για τον Δήμο Χαλανδρίου επιπλέον κόστος, που ξεπερνά τις 700.000 ευρώ! Πίσω από αυτές τις υπέρογκες ανατιμήσεις υπάρχουν πολιτικές επιλογές, που έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει το υψηλότερο κόστος ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου έχει αντιταχθεί σε αυτές τις επιλογές και σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να μετακυλήσει στους δημότες Χαλανδρίου το κόστος των ανατιμήσεων στο ρεύμα και στα καύσιμα. Οι πολίτες δεν πρέπει και δεν θα έχουν, στον Δήμο Χαλανδρίου, συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της Καθαριότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος δεν δίστασε να διπλασιάσει τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών για τη νέα χρονιά, αναλαμβάνοντας το επιπλέον κόστος», υπογράμμισε ο κ. Σίμος Ρούσσος και κατέληξε: «τα δημοτικά τέλη παραμένουν χαμηλά στο Χαλάνδρι, όχι μόνο σε σχέση με τα ισχύοντα το 2014, αλλά και σε σχέση με τα αντίστοιχα γειτονικών δήμων με παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά».

Απαλλαγές για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες

Με βάση και την νέα απόφαση από τα δημοτικά τέλη απαλλάσσονται όλες οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες:

  • Ωφελούμενοι ΚΕΑ ή εγγεγραμμένοι στα προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
  • Άτομα με αναπηρία 67% και άνω
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 25.000 ευρώ (για ένα παιδί). Για κάθε επιπλέον μέλος προστίθεται το ποσό των 3.000 ευρώ.
  • Οικογένειες με τρία παιδιά και εισόδημα έως 45.000 ευρώ
  • Οικογένειες με τέσσερα παιδιά και εισόδημα έως 55.000 ευρώ
  • Οικογένειες με πέντε παιδιά και άνω, και εισόδημα έως 75.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δουν ΕΔΩ όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατοχύρωση της απαλλαγής από την καταβολή των δημοτικών τελών.

Σε μια προσπάθεια ωστόσο εξορθολογισμού των δημοτικών τελών, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι δυσθεώρητες ανατιμήσεις στο κόστος του ρεύματος, των καυσίμων αλλά και του τέλους ταφής που καταβάλουν οι δήμοι στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ), προκρίθηκε από τη διοίκηση μικρή αύξηση 0.50 ευρώ/τ.μ. στις πολύ  μεγάλες επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν πάνω από 600 τ.μ. και έως 6.000 τ.μ.

Νέες επενδύσεις στην υπηρεσία καθαριότητας

Σημειώνεται ότι, παρά τα χαμηλά δημοτικά τέλη των τελευταίων επτά ετών, οι παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας στο Δήμο Χαλανδρίου έχουν αναβαθμιστεί, με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε εξοπλισμό, αλλά και σε προσωπικό.

Μόνο μέσα στο 2022, το δίκτυο μπλε και πρασίνων κάδων ενισχύθηκε με 810 νέους κάδους, ενώ σε όλη την πόλη θα απλωθούν σταδιακά περισσότεροι από 1.500 καφέ κάδοι, εκ των οποίων η αγορά των 500 εξασφαλίστηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Συνολικά από το 2015, έχουν εγκατασταθεί στην πόλη 3.455 πράσινοι κάδοι, 955 μπλε, 900 κίτρινοι (για την ξεχωριστή διαλογή του χαρτιού) και τέσσερα υπόγεια συστήματα συμπίεσης.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, ο στόλος της υπηρεσίας Καθαριότητας έχει ανανεωθεί σημαντικά, με συνολικά (12) απορριμματοφόρα, τρία (3) μηχανήματα έργου, δύο (2) φορτηγά, τρία (3) σάρωθρα, ένα (1) καδοπλυντήριο, δύο (2) υδροφόρα οχήματα, ένα (1) σάρωθρο πεζού χειριστή, για την οδοκαθάριση στο κέντρο του Χαλανδρίου, σε χώρους πεζοδρόμων και πλατειών, ενώ εντός του 2023 η υπηρεσία Καθαριότητας θα ενισχυθεί επιπλέον με τέσσερα (4) απορριμματοφόρα, τρία  νέα (3) μηχανήματα έργου και άλλο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Υ.Σ.: Το γεγονός βέβαια ότι η δημοτική παράταξη «Χαλάνδρι σε Δράση» και η επικεφαλής της κ. Κρίστη Αγαπητού έσπευσαν να υπερασπιστούν το …δίκαιο των μεγάλων επιχειρήσεων εκφράζοντας δημόσια δυσαρέσκεια για τη μικρή επιβάρυνση που τους επιβλήθηκε και κάνοντας λόγο για πλήγμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Χαλανδρίου (!), το αφήνουμε στην κρίση των πολιτών.

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η αντίδραση αυτή, δεδομένου ότι επί αντιδημαρχίας Οικονομικών της κ. Αγαπητού, μεγάλες εταιρείες όπως η Αττική Οδός Α.Ε., η Αττικό Μετρό Α.Ε. και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε δημιούργησαν χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς τον Δήμο, από διαφυγόντα δημοτικά τέλη, τα οποία διεκδικεί δικαστικά πλέον η σημερινή διοίκηση του Δήμου. Την ίδια στιγμή που επί των ημερών επίσης της κ. Αγαπητού τα δημοτικά τέλη για τις οικίες αυξήθηκαν στο 1,32 ευρώ/τ.μ.