Title Image

Σημαντικά τα οφέλη από την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων – Τα επόμενα σχέδια του Δήμου για την ενεργειακή αυτονομία τους

Σημαντικά τα οφέλη από την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων – Τα επόμενα σχέδια του Δήμου για την ενεργειακή αυτονομία τους

Τα πολύ σημαντικά οφέλη από την ενεργειακή αναβάθμιση 9 σχολείων του Χαλανδρίου, και τα μελλοντικά σχέδια του Δήμου για την ενεργειακή αυτονομία τους και την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ), παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2023, στο Κέντρο Νεότητας, παρουσία του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου και του τέως περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Το έργο ύψους 1.248,732 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε κατά 750.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 -2020» και κατά 500.000 από ίδιους πόρους του Δήμου. H υλοποίηση του ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020, όπως οριζόταν στην πράξη ένταξης, και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023.

Καινούργια κουφώματα, περίπου 2.200 τ.μ., εξασφάλισαν κανονικές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μείωση των εξωτερικών θορύβων. Νέα φώτα, 1.634 φωτιστικά σώματα, με λάμπες LED συνέβαλαν στην εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος και ταυτόχρονα στη βελτίωση του φωτισμού στις αίθουσες. Μόνωση, περίπου 4.733 τ.μ., στις ταράτσες των συγκροτημάτων στεγανοποίησε σε μεγάλο ποσοστό τα κτήρια.

Τις λεπτομέρειες και τα μετρήσιμα οφέλη του έργου παρουσίασαν ο μηχανικός Δημήτρης Γκιώνης, ο πρώην πρόεδρος του ΚΑΠΕ Βασίλης Τσολακίδης και ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κώστας Βαρλαμίτης.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας έφτασε τις 555,671 kWh, ενώ η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τους 152,79 τόνους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο 1ο Γυμνάσιο, ένα από τα πιο παλιά και ενεργοβόρα σχολεία του Χαλανδρίου, η κατανάλωση ενέργειας από 19.589 kWh, το 2022, έπεσε στις 5.230 kWh, έως τον Οκτώβριο του 2023.

Δείτε στο βίντεο ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες.

Ασφαλώς δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι με τις νέες συνθήκες θερμικής άνεσης που δημιουργήθηκαν για μαθητές και δασκάλους, όπως σημείωσαν καθηγητές και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων στο σχετικό βίντεο, που κατέγραψε την εικόνα των σχολείων μετά την ενεργειακή αναβάθμιση.

Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα

Στα μελλοντικά σχέδια του Δήμου, για την ενεργειακή εξοικονόμηση, όπως αυτά προβλέπονται στο  Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ) που έχει ψηφίσει ο Δήμος από το 2019, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, αναφέρθηκε αναλυτικά ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ενώ παρουσιάστηκαν  και οι προτάσεις για χρηματοδότηση που έχει καταθέσει ο Δήμος στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και το πρόγραμμα «Νet metering» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στα σχολεία.

Το αίτημα του Δήμου στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» αφορά σε 11 σχολεία και σε χρηματοδότηση ύψους 1.979.000 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. Θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά, θα γίνουν θερμομονώσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση αντλιών θερμότητας. Για την ολοκλήρωση του έργου θα απαιτηθούν επιπλέον 2.000.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου.

Το πρόγραμμα «Net metering», για το οποίο υπάρχει ήδη προέγκριση για τα 6 από τα 10 σχολεία, για τα οποία έχει υποβληθεί αίτημα από το Δήμο, αφορά αποκλειστικά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Η ενέργεια που θα εξασφαλίζεται, θα συμψηφίζεται με τους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνει το κάθε σχολείο. Αν η παραγωγή ρεύματος υπερκαλύπτει τις ανάγκες των σχολείων, υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το επιπλέον παραγόμενο ρεύμα για την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο τέως περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις που ενέκρινε η Περιφέρεια για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων στους δήμους της Αττικής και για τη σημασία των έργων.