Title Image

Σώμα Εθελοντών Δήμου Χαλανδρίου, 10 χρόνια παρουσίας

Σώμα Εθελοντών Δήμου Χαλανδρίου, 10 χρόνια παρουσίας





 

 ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ











 Ανδρέα Παπανδρέου 28


 Τ.Κ. 15232


 Τηλ. 210 6811228


Οι Εθελοντές είμαστε μέλη της τοπικής κοινωνίας και ενεργοί πολίτες, που έχουμε τη διάθεση να προσφέρουμε στο σύνολο όπου, όσο και όπως ο καθένας μας μπορεί.Οι Εθελοντές στο Χαλάνδρι οργανώθηκαν σε ομάδα πριν μια 10ετία περίπου, η ίδρυση όμως σε Σώμα με τη σημερινή του μορφή, έγινε πριν από τέσσερα χρόνια , την ʼνοιξη του 2003 και  η ανάπτυξή του καθώς και οι διευρυμένες του δραστηριότητές  σε πολλούς τομείς, οφείλονται στο Δήμαρχο της πόλης μας, Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο.


Το Σώμα Εθελοντών οργανωτικά περιλαμβάνει τέσσερις ομάδες:


Ομάδα Περιβάλλοντος και Εκτάκτων Αναγκών
Αντικείμενό της είναι, η προστασία του Περιβάλλοντος και η ανάπτυξη οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, με εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  σε περιβαλλοντικά  και οικολογικά θέματα. Εκπαιδεύει συμπολίτες μας για βοήθεια της τοπικής Δημοτικής Πολιτικής Προστασίας, που έχει ως αντικείμενο την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από δυσμενή φυσικά  και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως  είναι οι πυρκαγιές , οι σεισμοί, οι καύσωνες, οι χιονοπτώσεις, οι πλημμύρες κ.α.


Ομάδα Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγείας 
Αντικείμενό της είναι, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σε θέματα κοινωνικής ανάγκης, όπως είναι η Αιμοδοσία, οι Πρώτες Βοήθειες, η αρωγή στην τρίτη ηλικία, σε ΑμεΑ (ʼτομα με Αναπηρίες) και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ενημερώνει και εκπαιδεύει συμπολίτες μας, με προγράμματα Πρώτων Βοηθειών  καθώς επίσης και  με σεμινάρια που αφορούν στη σωματική και ψυχική υγεία.


Ομάδα  Νέας Γενιάς, Πολιτισμού και Αθλητισμού 
Αντικείμενό της είναι, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα οξύτατα σύγχρονα προβλήματα της Νέας Γενιάς, καθώς επίσης και η διάδοση και ανάπτυξη των μηνυμάτων που απορρέουν από τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Στη δράση της περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που αφορούν  στην αφύπνιση και στη διαρκή επαγρύπνηση γονέων και εκπαιδευτικών, σε ό,τι οδηγεί τη Νεολαία μας σε υπαρξιακά αδιέξοδα και  κατ’ επέκταση στον κοινωνικό αποκλεισμό.


Ομάδα Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας
 Αντικείμενό της είναι η αναζήτηση και υλοποίηση των προγραμμάτων που πραγματεύονται οι παραπάνω ομάδες, καθώς επίσης και προγραμμάτων που αφορούν στη Δια Βίου Μάθηση, για τη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου και την αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής. Προκηρύσσει διαγωνισμούς σε διάφορες θεματικές ενότητες μεταξύ των μαθητών των σχολείων του Δήμου, που έχουν στόχο  την ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη της περιβαλλοντικής  και της κοινωνικής συνείδησης των παιδιών. Ενημερώνει τους συμπολίτες μας σχετικά με τις δράσεις του Σώματος, ώστε το μήνυμα του Εθελοντισμού να τύχει της ευρύτερης δυνατής διάδοσης.


Όλες οι ομάδες του Σώματος Εθελοντών βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα  για επικουρική δραστηριοποίηση τους και την αρωγή προς εκείνες τις  υπηρεσίες του Δήμου μας, που πραγματεύονται αντίστοιχα θέματα.


Μέλη του Σώματος Εθελοντών
Μέλος του Σώματος Εθελοντών γίνεται κάποιος με αίτησή του, στην οποία αναφέρει και την ομάδα  στην οποία  επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί.
Αν και Εσύ θέλεις και έχεις τη διάθεση να γίνεις Εθελοντής στη πόλη που ζεις,  δεν έχεις παρά να επισκεφθείς ή και να τηλεφωνήσεις στο γραφείο μας. Εκεί θα βρεις μια συντροφιά συμπολιτών σου που έχουν τις ίδιες ευαισθησίες και τις ίδιες αγωνίες με σένα. Είναι πανθομολογούμενο πως το Μέλλον της Ανθρωπότητας θα στηριχθεί στην προσπάθεια της Κοινωνίας των Πολιτών που θα δράσει μέσα από κάθε μορφή οργανωμένου Εθελοντισμού.


Δράση του Σώματος Εθελοντών




  • Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων κατά τα έτη 2005 και 2007 από τα οποία αποφοίτησαν 110 συμπολίτες μας, έτοιμοι να στελεχώσουν την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας.


  • Πραγματοποιήσαμε καθαρισμούς και δενδροφυτεύσεις  στη Ρεματιά.


  • Οργανώσαμε ασκήσεις ετοιμότητας και περιπολίες πυροπροστασίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του θέρους  όλων των ετών.


  • Πραγματοποιήσαμε στο γραφείο μας  μαθήματα  Πρώτων Βοηθειών και Φροντίδας Ηλικιωμένων.


  • Διοργανώσαμε ημερίδες και εκδηλώσεις ενημέρωσης και αφύπνισης για τη χρήση των Ναρκωτικών και συνεργαστήκαμε με το Δίκτυο Υπηρεσιών Στροφή για  την παροχή υποστήριξης σε εξαρτημένους και τις οικογένειές τους.


  • Συμμετείχαμε σε Συνέδρια που αφορούν στην ανάπτυξη του Εθελοντικού Κινήματος και στη δημιουργία Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών.


  • Συμμετείχαμε, όποτε μας ζητήθηκε, σε εκδηλώσεις του Δήμου μας, που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας, καθώς επίσης και στη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


  • Πραγματοποιήσαμε εκδρομές πολιτιστικού και οικολογικού περιεχομένου, όπου παράλληλα αναπτύσσεται η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών μας.


  • Πρόσφατα το Σώμα Εθελοντών υλοποίησε μια προσπάθεια  συνεργασίας και συναδέλφωσης με όλους τους φορείς – συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία Εθελοντικών Ομάδων Γειτονιάς, για τη ευκολότερη καταγραφή των προβλημάτων, την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων  κάθε συνοικίας ( κάθε γειτονιά έχει τις δικές της ανάγκες και τα δικά της κριτήρια), την αμφίδρομη ενημέρωση και το συντονισμό δράσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το Γραφείο του Σώματος Εθελοντών λειτουργεί σε ισόγειο χώρο του Εμπορικού Κέντρου επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου 28 (πρώην Βασιλέως Κωνσταντίνου) από τις  09.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Τηλέφωνο  για πληροφορίες και αιτήσεις εγγραφής 210 6811228.



Δράση της ομάδας Περιβάλλοντος και Εκτάκτων Αναγκών




  • Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, κατά τα έτη 2005 και 2007 από τα οποία απεφοίτησαν 110 συμπολίτες μας, έτοιμοι να στελεχώσουν την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας.


  • Πραγματοποιήσαμε καθαρισμούς και δενδροφυτεύσεις στη Ρεματιά.


  • Οργανώσαμε ασκήσεις ετοιμότητας και περιπολίες πυροπροστασίας, καθ’όλη τη διάρκεια του θέρους, όλων των ετών.


  • Διοργανώσαμε εκδηλώσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με θέμα « Προστατεύουμε το Περιβάλλον-Προστατεύουμε τη Ζωή».


  • Προκηρύξαμε διαγωνισμούς μεταξύ των μαθητών των σχολείων του Δήμου μας, Σκίτσου, Γελοιογραφίας και Μακέτας με θέμα « η Πόλη μου πως τη θέλω τι δεν θέλω».


  • Πραγματοποιήσαμε ενημερωτική εκδήλωση για τους σεισμούς, με ομιλητή τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γεώργιο Σταυρακάκη.


  • Ενημερώσαμε με έντυπο υλικό τους συμπολίτες μας:
    1. για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιάς
    2. για το σεβασμό στην καθαριότητα των πάρκων και των πεζοδρομίων, κατά τον περίπατο των κατοικίδιων ζώων.


  • Πραγματοποιήσαμε δημοσκόπηση μέτρησης Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας με γραπτό ερωτηματολόγιο.


  • Διοργανώσαμε Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα « το πράσινο του χθες και του σήμερα της Ρεματιάς».

 


Ο Εθελοντισμός είναι δράση για Ποιότητα Ζωής


Ο Εθελοντισμός προάγει τις Ανθρώπινες σχέσεις


Εθελοντισμός: το Κίνημα των Ενεργών πολιτών


Ο Εθελοντισμός στηρίζει την Ποιότητα  Ζωής


Ο Εθελοντισμός στηρίζει την Κοινωνική Συνοχή


Εθελοντισμός σημαίνει: Νοιάζομαι για τους άλλους


Εθελοντισμός είναι η προσφορά χωρίς ιδιοτέλεια


Ο Εθελοντισμός είναι  η Κοινωνία των Πολιτών


Ο Εθελοντισμός συμβάλλει στην καταξίωση του Ανθρώπου