Title Image

Δημοτικό Συμβούλιο – Απολογισμός διαχείρισης της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα”

Δημοτικό Συμβούλιο – Απολογισμός διαχείρισης της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα”

Όλα όσα έγιναν στο Χαλάνδρι στη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»,  από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, της 15ης Φεβρουαρίου 2023, από τον αντιδήμαρχο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Ο σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός, όπως επισήμανε ο κ. Γερολυμάτος αλλά και η προσπάθεια των εργαζομένων, που επί πέντε ημέρες ήταν σε επιφυλακή, συνέβαλαν στην αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου. Δείτε ΕΔΩ τον απολογισμό δράσης που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Έτσι, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου είχε ολοκληρωθεί η διάνοιξη ακόμα και των πιο δυσπρόσιτων οδών στην περιοχή του Άνω Πατήματος, στους πρόποδες της Πεντέλης, όπου τα επίπεδα του χιονιού ήταν υψηλότερα.

apoxionismos_barbaraΣτην περιοχή συγκεντρώθηκαν μετά τις 12 το μεσημέρι όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να διανοιχθούν όλοι οι δρόμοι, με τη συμβολή των εργαζομένων της υπηρεσίας Καθαριότητας, της Πολιτικής Προστασίας, της Τεχνικής Υπηρεσίας αλλά και των εθελοντών του Συλλόγου Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι μέχρι την ώρα που ξεκίνησε η χιονόπτωση στο Χαλάνδρι, τα χαράματα της Δευτέρας, οι εργαζόμενοι του Δήμου, οι εθελοντές, οι εξωτερικοί εργολήπτες έμειναν σε επιφυλακή επί δύο συνεχόμενα 24ωρα για την αντιμετώπιση του χρονιά. Μετέφεραν και έριξαν αλάτι, επάνδρωσαν δεκάδες οχήματα, κρατήσουν ανοιχτούς τους θερμαινόμενους χώρους, έκαναν τη διανομή του συσσιτίου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά και κατ΄οίκον, και εξυπηρέτησαν τηλεφωνικά αιτήματα.

Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση του χιονιά ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, 4 Φεβρουαρίου, με την διανομή περίπου 53 τόνων αλατιού σε όλη την πόλη. Μοιράστηκε αλάτι σε 10 σημεία του Χαλανδρίου  (Κεντρική Πλατεία, Πάρκο Συνοικισμού – Ποταμού Καλαμά, Κοιμητήριο, ΚΕΠ Πατήματος, 8ο Γυμνάσιο, αμαξοστάσιο υπηρεσίας Καθαριότητας, Πλατεία Κιοσέ, Πλατεία Τερψιθέας, Αθλητικό Κέντρο «Μ. Παπαδάκης», Κτήμα Μαμμόπουλου)

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου επίσης, μεταφέρθηκαν και στάθμευσαν στο αμαξοστάσιο της υπηρεσίας Καθαριότητας, συνολικά 34 μηχανήματα (αλατιέρες, εκχιονιστικά, μηχανήματα έργου) με τους χειριστές τους, ενώ στην τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη με τους δημάρχους της Αττικής (4/2/23), υπήρξε δέσμευση από την Περιφέρεια ότι θα διατεθούν στο Χαλάνδρι δύο εκχιονιστικά για το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της (περιλαμβάνονται οι οδοί: Παπανικολή, Παπανδρέου, Εθνικής Αντιστάσεως, Λ. Πεντέλης, Αναπαύσεως).

Συμπερασματικά για το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόστηκε:

► Δούλεψε αποτελεσματικό το μητρώο εκχιονισμού με 4 εργολάβους, τα μηχανήματα των οποίων βρίσκονταν σταθμευμένα στο αμαξοστάσιο από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και παρέμειναν μέχρι την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου. Το γεγονός επέτρεψε την πραγματοποίηση εννέα (9) δρομολογίων μέσα σε 20 λεπτά.

► Οι διανομές αλατιού οργανώθηκαν πριν από τη χιονόπτωση.

► Η διαμόρφωση των επιφυλακών, κατά τις διεθνείς σωστές πρακτικές, είχε οργανωθεί από τον Οκτώβριο.

► Η επιχείρηση εκχιονισμού διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι τα σχολεία έμειναν κλειστά, η κίνηση στους δρόμους ήταν μειωμένη και δεν υπήρχαν πολλά εγκαταλελειμμένα οχήματα, όπως είχε συμβεί πέρσι με το φαινόμενο της «Ελπίδας».

►  Η προμήθεια αλατιού έγινε απρόσκοπτα.

► Η χιονόπτωση ήταν μικρότερη από την περσινή με την «Ελπίδα» και συνοδεύτηκε από βροχή και ηλιοφάνεια που διευκόλυνε την κατάσταση.

► Σίγουρα δεν βοήθησαν οι μετεωρολογικές προβλέψεις, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν επαληθεύτηκαν, ακόμα και όταν αφορούσαν πρόβλεψη ημέρας για την εξέλιξη του φαινομένου.

Μελλοντικός σχεδιασμός

Στο επόμενο επιχειρησιακό σχέδιο που θα εφαρμοστεί, όταν υπάρξει ανάγκη, είναι κρίσιμο, όπως είπε ο κ. Γερολυμάτος, να συμπεριληφθούν τα barbara_nightπαρακάτω:

► Η οργάνωση των επιφυλακών να γίνει με βάση την πολεοδομική ενότητα, για να είναι πιο αποτελεσματική

► Να χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό μικρών εκχιονιστικών μηχανημάτων.


Η διαχείριση της κακοκαιρίας σε αριθμούς

barbara_alati2► Μοιράστηκαν 53 τόνοι αλατιού σε 10 κεντρικά σημεία της πόλης, στα καταστήματα και στις γειτονιές.

► Έπεσαν 240 τόνοι αλατιού στους δρόμους της πόλης.

► Πραγματοποιήθηκαν 165 δρομολόγια ρίψης αλατιού και εκχιονισμού

Έδρασαν στο πεδίο
► 34 μηχανήματα (εκχιονιστικά, αλατιέρες & μηχανήματα έργου)
Εκ των οποίων 9 του Δήμου & 25 εξωτερικών εργοληπτών

► 77 εργαζόμενοι σε Καθαριότητα, Πράσινο, Πολιτική Προστασία και Τεχνική Υπηρεσία & 7 εθελοντές του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

► Πραγματοποιήθηκε κανονικά η διανομή του κοινωνικού συσσιτίου και η διανομή του συσσιτίου κατ’ οίκον

► Λειτούργησε με 24ωρες βάρδιες ο θερμαινόμενος χώρος στο ΚΑΠΗ Κάτω Χαλανδρίου


dimarxosΣίμος Ρούσσος: «Οφείλουμε “ευχαριστώ” στους εργαζόμενους και τους εθελοντές

«Ο χιονιάς μπορεί να μην ήταν συνεπής …στο ραντεβού που είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, όμως δεκάδες άνθρωποι ξενύχτησαν μέσα στο κρύο και εργάστηκαν επί τουλάχιστον 48 ώρες συνεχόμενα, για να κρατηθεί η πόλη όρθια. Σε όλους τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα, την Πολιτική Προστασία, την Τεχνική Υπηρεσία, της Κοινωνική Υπηρεσία, τις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, τους εξωτερικούς εργολήπτες αλλά και τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ”», τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.