Title Image

Ομιλία Δημάρχου Χαλανδρίου στο ΚΑΠΕ

Ομιλία Δημάρχου Χαλανδρίου στο ΚΑΠΕ

Αγαπητέ Δήμαρχε Νέας Ιωνίας κ. Χαραλάμπους,
Αγαπητέ Αντιπρόεδρε 21 ΟΤΑ Δήμαρχε Λυκόβρυσης κ. Φωκιανέ,
Αγαπητέ Πρόεδρε ΚΑΠΕ και Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κ. Αγαπητίδη,
Αγαπητέ Πρόεδρε ΔΣ ΕΕΔΕ κ. Λαμπρινόπουλε,
Αγαπητές Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι
 
Η βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας και κατά συνέπεια και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να επιτευχθεί με το σχεδιασμό και την εφαρμογή μακροπρόθεσμων βιώσιμων λύσεων για τον ενεργειακό εφοδιασμό, προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εφαρμόζοντας μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Για να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη των Δήμων πρέπει η στρατηγική τους να διέπεται από την επισήμανση εφικτών τομέων δράσης που είναι ικανοί να επιτύχουν το μέγεθος των απαιτούμενων αποτελεσμάτων  που προβλέπεται από το Πρωτόκολλο Κιότο και την ιεράρχησή τους με κριτήρια την κοινωνική αποδοχή, τη σφυρηλάτηση κοινωνικής συναίνεσης με ενημέρωση και ουσιαστική δημόσια διαβούλευση, και την επιδίωξη πραγματοποίησης των ενεργειών αυτών με συντονισμένα νομοθετικά και ρυθμιστικά μέτρα και τέλος την ελαχιστοποίηση του οικονομικού κόστους μετρώντας και τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες των ΟΤΑ.
Το 2006 ήταν μια σημαδιακή χρονιά αφού μετά από πολλές ταλαιπωρίες, διχογνωμίες και αποχές, άρχισε η εφαρμογή της Συνθήκης του Κιότο. Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι πλήρες μέρος της Ε.Ε., όχι μόνο δεν πρωτοστάτησε στην εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά από νωρίς άρχισε τη γκρίνια με το επιχείρημα της έλλειψης ρεαλισμού στους στόχους.
Είναι πλέον έκδηλη η γενικότερη ανησυχία για τα περιβαλλοντικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κλιματικές αλλαγές συντελούνται με ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που υπολογίζονταν και επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.
Η αλλαγή του κλίματος του πλανήτη είναι πλέον γεγονός και δυστυχώς γίνεται εμφανής, με διάφορες μορφές, σε όλους μας.
 
Το Πρωτόκολλο του Κιότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επιβολή της μείωσης της εκπομπής των ρυπών αποτέλεσε μια σημαντική δέσμευση στην προσπάθεια που οφείλει κάθε χώρα να καταβάλλει. Οι σύγχρονες απαιτήσεις επιβάλλουν την εύρεση τρόπων αντικατάστασης των παραδοσιακών πρακτικών ενέργειας ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Οι τοπικές κοινωνίες, καλούμαστε να ανταποκριθούμε άμεσα με μελετημένα σχέδια δράσης για την βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη των δήμων.
 
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων. Στόχος των τοπικών και περιφερειακών αρχών που ενδιαφέρονται να προάγουν την τοπική οικονομία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον, είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μακροπρόθεσμων βιώσιμων λύσεων για τον ενεργειακό εφοδιασμό, προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εφαρμόζοντας μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
 
Είναι σημαντικό ότι κάθε περιβαλλοντική πολιτική προϋποθέτει πρωτίστως την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας. Οι πολίτες σήμερα έχουν συνειδητοποιήσει πλέον την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα για την βιώσιμη ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να πλαισιωθεί με μια σειρά συντονισμένων ενεργειών από τις δημοτικές αρχές και τις υπηρεσίες που παρέχουν.
 
Αλλά και εδώ στη χώρα μας, την προικισμένη από ήλιο και άνεμο, ενώ οι δυνατότητες αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι μεγάλες παρόλα αυτά παρέμεναν για χρόνια σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες. Θα είχε ενδιαφέρον να υπολογίσει κάποιος το ευκαιριακό κόστος που προκύπτει για τη χώρα μας από τη μη εκμετάλλευση του άφθονου ηλιακού και αιολικού ενεργειακού δυναμικού.
Επειδή θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες πάνω σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης καλό είναι να αναφέρουμε και τι πραγματικά κάνει ο καθένας μας από το δικό του μετερίζι.
Ο Δήμος Χαλανδρίου την τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του να συνεισφέρει όσο το δυνατό καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση
Στο πλαίσιο του ενεργειακού προγραμματισμού, ο Δήμος μας έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες.
• Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του ΚΑΠΕ.
• Αντικαταστάθηκαν οι λαμπτήρες στα δημόσια κτίρια του Δήμου και σε κοινόχρηστους χώρους.
• Αξονικός φωτισμός με τη σύγχρονη μείωση παλαιού τύπου φωτιστικών σωμάτων.
• Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με την ΔΕΗ για την διαχείριση του οδικού φωτισμού.
• Προχωρήσαμε στην εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρικού ελέγχου για την σωστότερη διαχείριση του φωτισμού.
• Πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση φυσικού αερίου στα σχολεία και στα κολυμβητήρια του Δήμου μέσα από επιδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών .
• Υλοποιείται το πιλοτικό πρόγραμμα της φυτοκάλυψης δωμάτων, ξεκινώντας από το κτίριο της Τεχνική Υπηρεσίας του Δήμου μας και προβλέπεται η επέκτασή του στα σχολικά κτίρια του Δήμου και το οποίο και θα εξαγγελθεί από την Δημοτική Αρχή μας τον Σεπτέμβριο του 2008 το πρόγραμμα ‘πράσινα σχολεία’
• Προγραμματίζουμε σχέδιο με σημειακές παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους του Δήμου στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεργασίας μας με το ΚΑΠΕ
Δίνουμε ιδιαίτερη αξία στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος ως φορέας οφείλει να απαντήσει και να προδιαγράψει με αποτελεσματικό τρόπο τις προοπτικές της βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης. Οφείλουμε να καθοδηγήσουμε το σύνολο των τοπικών κοινωνιών μας στην υιοθέτηση νέων πρακτικών και τρόπου ζωής, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής φιλοσοφίας στην καθημερινότητά μας. Επιβάλλεται τώρα περισσότερο παρά ποτέ η εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων παρέμβασης και όχι μεμονωμένες δράσεις, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς.
 
Τόσο μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου όσο και του μέσω Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) χρηματοδοτήθηκαν έργα ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας. Στο ίδιο πνεύμα και με γνώμονα την περαιτέρω προώθηση των ΑΠΕ -και στον οικιακό τομέα- σχεδιάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης το επόμενο ΕΠΑΝ για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013.
Δράτομαι της παρουσίας του πρόεδρου της ΕΕΔΕ και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που προωθεί ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλανδρίου σύντομα θα ενεργοποιήσει δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πόλης μας
Το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος οφείλει να είναι περισσότερο  ασφαλές, περισσότερο διαφοροποιημένο σε σχέση με σήμερα, αποτελούμενο από ένα ευρύτερο ενεργειακό μείγμα, το οποίο θα επηρεάζει τόσο τα μέσα της προσφοράς-προμήθειας της ενέργειας, όσο και τον έλεγχο και τη διαχείριση της ζήτησής της.
 
Είναι ευθύνη και προτεραιότητά μας η υιοθέτηση της ενεργειακής πολιτικής στην διαχείριση των δήμων μας. Αποσκοπούμε  στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό. Όσο η αμφισβήτηση της σοβαρότητας του επαπειλούμενου κινδύνου – που κατευθύνεται είτε από αμαθείς είτε από πληρωμένους «ειδικούς» – βρίσκει έδαφος και ώτα μεταξύ των πολιτικών σε όλα τα επίπεδα άσκησης εξουσίας είτε σε κεντρικό, είτε σε περιφερειακό και τοπικό, τόσο θα αναβάλλονται οι αποφάσεις και οι εφιαλτικές προβλέψεις των κλιματολόγων θα μετασχηματίζονται σε πραγματικότητα. ʼλλωστε αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά είναι ότι η ποιότητα ζωής και το μέλλον των παιδιών μας δεν μπορεί να ζυγίζεται με κάποιες πολιτικές ψήφους. Όσο επίσης καθυστερεί η ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών με ορίζοντα το μέλλον και όχι …τις επόμενες εκλογές, τόσο η ευκαιρία θα απομακρύνεται.
Είναι στο χέρι όλων μας, λοιπόν, να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας, αλλά να μπορέσουμε πλέον να συνεισφέρουμε ο καθένας μας όσο μπορεί για ένα βιώσιμο ενεργειακό, αναπτυξιακό μέλλον για μας και για τα παιδιά μας.