Title Image

Συνέντευξη του Δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου στην ισπανική εφημερίδα El Periodico

Συνέντευξη του Δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου στην ισπανική εφημερίδα El Periodico

  
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. 2132023922
www.www.chalandri.gr
Email: press@www.chalandri.gr

 

 

Χαλάνδρι 21 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
MONSERAT RADIGALEF THΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ EL PERIODICO
 
Χαλάνδρι, περίπου 9 χιλιόμετρα βορειδυτικά της Αθήνας. Ένα «καθωσπρέπει προάστειο. Μια πόλη της μεσαίας τάξης ή μάλλον ήταν τέτοια πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Από το 2002 οι δήμαρχοι ανήκαν στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία που διαδέχτηκαν δημάρχους του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ. Αλλά στις εκλογές του 2014 το ανεξάρτητο σχήμα ‘Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», με την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των οικολόγων, κέρδισε τη διοίκηση του Δήμου. Μετά τον πρώτο γύρο της 18ης Μαϊου, με 8 παρατάξεις να ανταγωνίζονται, όλα έμοιαζαν χαμένα. Η «Αντίσταση με τους Πολίτες» ήρθε δεύτερη, 8 μονάδες πίσω από τον υποψήφιο της δεξιάς και μέχρι τότε δήμαρχο. Όμως στον δεύτερο γύρο έκανε την έκπληξη και επικράτησε φτάνοντας το 52,5%.

Ένας προμαχώνας του συντηρητισμού είχε πέσει. Το ίδιο συνέβη και σε άλλους 9 δήμους της Αττικής όπου κέρδισαν υποψήφιοι που υποστηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ρένα Δούρου, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στη Περιφέρεια Αττικής κέρδισε επίσης.

Ο Σίμος Ρούσσος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου, γι’ αυτό και είναι πολύ νωρίς για να κριθεί. Αλλά η πρόκληση είναι μεγάλη. Όπως μεγάλος είναι και ο πόλεμος που του κήρυξε η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο ήδη τον έχει στείλει στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες για απείθεια και παράβαση καθήκοντος. Ο λόγος είναι ή άρνηση να συνεργαστεί σε μια διαδικασία επανελέγχου συμβάσεων υπαλλήλων του Δήμου, διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις. Όχι μόνο ο Ρούσσος αλλά και η Δούρου και οι υπόλοιποι δήμαρχοι που υποστηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν υιοθετήσει αυτή τη στάση.

«Η πόλη ήδη υπέφερε από την έλλειψη δημοτικών υπαλλήλων και οι συμφωνίες της κυβέρνησης με την τρόικα απαγόρευσαν κάθε πρόσληψη μέχρι και το 2016. Έτσι, αν γίνονταν απολύσεις, δεν θα μπορούσαμε να παρέχουμε βασικές υπηρεσίες. Από τη λειτουργία των παιδικών σταθμών μέχρι την αποκομιδή των απορριμάτων» μας λέει ο δήμαρχος. Αναφέρει ότι η προτεραιότητα της διοίκησης είναι να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που βασανίζει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, ενισχύοντας τα δημοτικά και κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης. Επίσης ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο η αλλαγή στην κατανομή των δημοτικών τελών. Αυξήθηκε ο φόρος σε μεγάλες επιχειρήσεις (σούπερ μάρκετ, τράπεζες κλπ) και μειώθηκε στις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ενώ εξαλείφθηκε για τις άπορες οικογένειες.

Ο τρόπος που οι «αριστεροί» δήμοι διαχειρίζονται τα προβλήματα παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να τους παγιδεύσει με όπλο της τη γραφειοκρατία και τον ασφυκτικό έλεγχο. Τα πρώτα σημάδια λένε ότι, παρά τις μεγάλες πιέσεις, αυτοί οι δήμοι έχουν διατηρήσει τις αρχές τους. Η Ρένα Δούρου ακύρωσε 4 διαγωνισμούς για εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων επειδή οι προκαταρκτικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν ήταν επαρκείς. Ο δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας, ο 35άρης Άρης Βασιλόπουλος, δίνει μάχη για να προστατεύσει το άλσος της πόλης του από τον πάμπλουτο ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ, μεγιστάνα της ναυπηγικής βιομηχανίας και των πετρελαίων, που θέλει να κατασκευάσει γήπεδο σε έκταση μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε την πρωτότυτη συνένευξη από το site της EL PERIODICO

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/internacional/lassaig-municipal-3861094