Title Image

Κατανοητή η πικρία του κ. Κουράση – Το έργο της σημερινής διοίκησης όμως μιλά από μόνο του

Κατανοητή η πικρία του κ. Κουράση – Το έργο της σημερινής διοίκησης όμως μιλά από μόνο του

Με αφορμή την ανακοίνωση, σε οργίλο ύφος, του τέως δημάρχου κ Γ. Κουράση για τα αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη, στα οποία βλέπει «σκάνδαλα» και «μηδαμινό» έργο, η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου σημειώνει τα εξής:

Κατανοητή η πικρία του τέως δημάρχου και τέως επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι σε Δράση» κ. Γ. Κουράση. Η θητεία του όμως κρίθηκε από τους πολίτες και μάλιστα σε δύο διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Το έργο της σημερινής διοίκησης μιλά από μόνο του:

Απέναντι στα περισσότερα από 120 έργα που εκτελέστηκαν και εκτελούνται από τη σημερινή διοίκηση, ο τέως δήμαρχος έχει να επιδείξει ένα φτωχό απολογισμό 27 έργων, μικρής μάλιστα κλίμακας, κατά τη θητεία του.

Από τα 57 έργα υποδομών ύψους 21.000.000 ευρώ, την τετραετία 2014-2019, η σημερινή διοίκηση έφτασε, εν μέσω πανδημίας, στη διαμόρφωση ενός Τεχνικού Προγράμματος 33.000.000 ευρώ, το 2022.

Μόνο μέσα στην κρίσιμη διετία της πανδημίας 2020-2021 ολοκληρώθηκαν ή εξελίσσονται στην πόλη:

Έργα στα σχολεία (κτιριακές παρεμβάσεις, έργο ενεργειακής αναβάθμισης, κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής ΑμεΑ, τοποθέτηση ασανσέρ) ύψους 3.494.132 ευρώ.

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικού ύψους 12.157.000 ευρώ

Έργα οδοποιίας σε όλο το Χαλάνδρι που αγγίζουν τα 13.000.000 ευρώ.

Έργα αστικών αναπλάσεων σχεδόν σε όλες τις γειτονιές της πόλης (πλατείες, πράσινες διαδρομές). Μόνο για τις αναπλάσεις στην Τούφα και το Κάτω Χαλάνδρι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 8.646.094 ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ενώ έχει ήδη δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει άμεσα και το έργο ανάπλασης στην οδό Καλλισπέρη, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ύψους 1.900.000 ευρώ.

Τέσσερεις νέες πλατείες παραδόθηκαν στο Πάτημα. Εκκίνησαν ξανά οι εργασίες για την 5η και υποβάλλονται προς έγκριση χρηματοδότησης άλλες δύο.

Έργο ανέγερσης του νέου ιδιόκτητου δημαρχείου με χρηματοδότηση 11.748.083 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Νέες επενδύσεις στον εξοπλισμό της καθαριότητας, που συνολικά άγγιξαν τα 5.000.000 ευρώ, την τελευταία 5ετία.

► Έργο κατασκευής νέου αθλητικού πολυχώρου στο Πάτημα, ύψους 420.500 ευρώ

► Ξεκίνησε η λειτουργία δύο ακόμα πλήρως αδειοδοτημένων Παιδικών Σταθμών, του 7ου και του 8ου. Η ομαλή λειτουργία των οκτώ Σταθμών και η δημιουργία βρεφικών τμημάτων, κατέστη εφικτή με την πρόσληψη συνολικά 63 νέων εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ, στον αντίποδα των δεκάδων απολύσεων και του κλεισίματος όλων των βρεφικών τμημάτων από την διοίκηση Κουράση.

► Ξεκίνησε η υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant, που θα επανεντάξει το Αδριάνειο Υδραγωγείο στη ζωή της πόλης, μετά από 19 αιώνες. Έργο ύψους 5.850.000 ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Πράσινο Ταμείο.

► Ολοκληρώθηκε το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think, για την παραγωγή ενέργειας μέσω των βιοαποβλήτων, ενώ προστέθηκαν δύο ακόμα προγράμματα: FoodRUs και ToNoWaste.

► Εγκρίθηκε το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης, τη μελέτη του οποίου ολοκλήρωσε και κατέθεσε η σημερινή διοίκηση το 2017.

► Δόθηκε αγώνας για την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη», που καταδικάστηκε σε παραγκούπολη επί μισό αιώνα.

► Μικρή λεπτομέρεια: Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, εν μέσω καραντίνας και πανδημίας, υλοποιήθηκε σε ποσοστό 86,5% (!) ενώ το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 σε ποσοστό 81,34%!

Η «μέτρια θητεία», κατά τον κ. Κουράση, του σημερινού δημάρχου περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων: ● Τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου προστασίας των ευπαθών, με αιχμή του δόρατος το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, που στηρίζει πλέον 1.200 ωφελούμενους ● Τη μετεγκατάσταση στον οικιστικό ιστό πάνω από 150 ανθρώπων από τον καταυλισμό Ρομά στο Νομισματοκοπείο και την διάλυση του καταυλισμού στο Πάτημα, με ίδιους πόρους του Δήμου ● Την ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών (θα φτάσει σχεδόν το μισό εκατομμύριο φέτος, από 0 ευρώ το 2014, όταν η σημερινή διοίκηση παρέλαβε από τον κ. Κουράση) ● Την πλήρη ανακατασκευή, αδειοδότηση και ασφαλή λειτουργία των δύο κλειστών γηπέδων, των κολυμβητηρίων, του γηπέδου ποδοσφαίρου και όλων των χωρών άθλησης που παραδόθηκαν κλειστοί, σφραγισμένοι και χωρίς νόμιμες άδειες λειτουργίας από τον κ. Κουράση και τους αντιδημάρχους του.

Έκθετος και για τα περί «σκανδάλου» στο αντιπλημμυρικό των 5.350.000 ευρώ

Πέραν τούτων, καλούμε τον τέως δήμαρχο να σταματήσει να επανέρχεται στα περί «σκανδάλου» όσον αφορά την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου των 5.350.000 ευρώ (2017- 2019) στο Κάτω Χαλάνδρι, γιατί εκτίθεται. Το έργο έχει κριθεί οριστικά και τελεσίδικα από το Ελεγκτικό Συνέδριο παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες του να το ματαιώσει, ως αυτόκλητος συνήγορος εργολαβικών συμφερόντων που προωθούσαν υπερβολικές εκπτώσεις στα δημόσια έργα, οδηγώντας τα στο κενό. Εργολαβικά συμφέροντα που δεν μπόρεσαν να αιτιολογήσουν τις υψηλές εκπτώσεις, έως και 70%(!), όταν κλήθηκαν να το κάνουν.

Οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης που έκαναν υποχρεωτική για όλες τις δημόσιες συμβάσεις την αιτιολόγηση των υψηλών εκπτώσεων, δικαιώνουν αναδρομικά μεν, πλήρως δε, τη θέση της διοίκησης του Δήμου, το 2017.

«Φυσάει νέος άνεμος ελπιδοφόρος;»

Δύσκολα πάντως θα διέλαθε την προσοχή των πολιτών, το γεγονός ότι και με την ανακοίνωσή του αυτή ο τέως δήμαρχος υποκαθιστά για πολλοστή φορά την πρόσφατα αναδειχθείσα (άγνωστο με ποιες διαδικασίες η αλήθεια είναι) υποψήφια δήμαρχο της παράταξης του, κ. Κρίστη Αγαπητού, παρότι, όπως επισημαίνει ο ίδιος «νέος άνεμος φυσάει στο Δήμο μας φρέσκος και ελπιδοφόρος»!

Αν βέβαια ο «νέος άνεμος» προσδιορίζεται από την υποψηφιότητα αντιδημάρχων του, ιδιαίτερα εκείνων που ενώ ήταν επιφορτισμένοι με την οικονομική λειτουργία του Δήμου, ουδέποτε έλεγξαν ή ασχολήθηκαν με την είσπραξη πάνω από 1.800.000 ευρώ από τα μη δηλωμένα τετραγωνικά των μεγάλων επιχειρήσεων, τότε, τα λόγια έχουν χάσει την αξία τους!