Title Image

Τι ισχύει για τους ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ

Τι ισχύει για τους ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ

Ψηφοφορία Ετεροδημοτών


ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ είναι οι εκλογείς, που διαμένουν σε Δήμο ή Κοινότητα άλλης εκλογικής περιφέρειας από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, οι οποίοι, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 95, 96, 97 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 96/2007) όπως αυτά τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις των παρ. 9, 10 και 11 του Ν. 3731/2008 (ΦΕΚ 263 Α’), μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίμα στον τόπο διαμονής τους. 


ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ είναι η εκλογική περιφέρεια, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι κανονικά εγγεγραμμένοι οι ετεροδημότες.


Οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες της εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων, αποτελούν αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες. Αυτό σημαίνει, οτι οι εκλογείς μιας εκλογικής περιφέρειας από εκείνες στις οποίες διαιρούνται οι νομοί αυτοί, δεν είναι ετεροδημότες ως προς τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του ίδιου νομού.


Εξαίρεση προβλέπεται ως προς τους εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι σε Δήμο ή Κοινότητα των νησιών Κύθηρα και Αντικύθηρα, οι οποίοι θεωρούνται ετεροδημότες ακόμα και όταν διαμένουν σε άλλο Δήμο ή Κοινότητα του Νομού Αττικής (άρθρο 95 παρ. 1 του Π.Δ. 96/2007).


ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ είναι οι κατάλογοι εκλογέων ετεροδημοτών, οι οποίοι έχουν καταρτιστεί από το ΥΠ.ΕΣ. κατά Δήμο ή Κοινότητα και κατά βασική εκλογική περιφέρεια, με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβάλλει οι ετεροδημότες εκλογείς στο Δήμο ή την Κοινότητα του τόπου διαμονής τους μέχρι 30.6.2009.


Οι εκλογείς που περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο Δήμο ή την Κοινότητα, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγουν των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.


ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ είναι οι εκλογικοί κατάλογοι στους οποίους είναι κανονικά εγγεγραμμένοι οι εκλογείς.


Εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών


Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.


Τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών συνιστώνται με απόφαση του οικείου Νομάρχη της εκλογικής περιφέρειας του τόπου διαμονής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 96/2007), αλλά μόνο στις πρωτεύουσες των νομών.


Εξαιρούνται οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου μπορούν να συσταθούν εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών και σε άλλους Δήμους πλην της πρωτεύουσας ανάλογα με τη συγκέντρωση ετεροδημοτών ανά δήμο.


Ανάλογα με τον αριθμό των ετεροδημοτών μπορούν να συσταθούν αμιγή ή μεικτά εκλογικά τμήματα.


Αμιγή εκλογικά τμήματα δημιουργούνται όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών που προέρχονται από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια είναι μεγάλος.


Μεικτά εκλογικά τμήματα δημιουργούνται όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών από διάφορες βασικές εκλογικές περιφέρειες είναι μικρός.


ΠΡΟΣΟΧΗ! Προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων ως ετεροδημοτών, αποτελεί η εγγραφή, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του τόπου διαμονής τους, σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών προερχόμενων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια (άρθρο 96 παρ. 1 εδ. τελευτ. Π.Δ. 96/2007, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 9 του άρθρου 29 του Ν. 3731/2008 φεκ 263 Α’).