Title Image

“Χαλάνδρι Ενάντια”: Να ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της διασποράς εντός του καταυλισμού του Νομισματοκοπείου

“Χαλάνδρι Ενάντια”: Να ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της διασποράς εντός του καταυλισμού του Νομισματοκοπείου

Η Δημοτική Παράταξη “Χαλάνδρι Ενάντια” εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με αφορμή την επιβολή καθεστώτος lockdown στον καταυλισμό Ρομά στο Νομισματοκοπείο:

To Σάββατο 10/4 ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία ότι ο καταυλισμός των Ρομά στο Νομισματοκοπείο τίθεται σε Lockdown λόγω εντοπισμού πολλαπλών θετικών κρουσμάτων.

Κάποια συμπεράσματα και αναγκαία σημεία μετά την επίσκεψη κλιμακίου της παράταξης μας, με τον δημοτικό μας σύμβουλο, στον καταυλισμό, σήμερα Κυριακή.

Αρχικά νιώθουμε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την αδράνεια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν μετά από την διεξαγωγή τεστ από ιδιωτικό εργαστήριο, στα πλαίσια σχετικής σύμβασης του Δήμου Χαλανδρίου. Ο Δήμος αναγκάστηκε να καταφύγει σε ιδιώτη καθώς ο ΕΟΔΥ απάντησε αρνητικά σε επίσημο αίτημα για αποστολή κλιμακίου στον καταυλισμό! Με λίγα λόγια, εάν ο Δήμος (με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) δεν είχε συνάψει σύμβαση με ιδιώτη για την διεξαγωγή τεστ σε περίπτωση που χρειαζόταν, τότε μια εστία (cluster) της πανδημίας, δεν θα είχε εντοπιστεί!

Επισημαίνουμε το παράδοξο, ότι το Σάββατο 10/4 ο ΕΟΔΥ διεξήγαγε rapid tests στην πλατεία Χαλανδρίου (προγραμματισμένα από εβδομάδας), στα τυφλά, ενώ ήταν ήδη ενήμερος για την πιθανή ύπαρξη εστίας στον καταυλισμό!

Οι άνθρωποι είναι ανίκανοι και επικίνδυνοι: σπαταλούν δημόσιο χρήμα με τραπεζάκια σε πλατείες, κάνοντας τεστ στα τυφλά, αντί να πάνε 2 χιλιόμετρα παραπέρα για να κάνουν στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και επιτήρηση σε κλειστές κοινότητες που αποτελούνται από ευάλωτες ομάδες.

Η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για να μπει ο καταυλισμός σε lockdown είναι ορθή: οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στις παράγκες του καταυλισμού δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους διασποράς εντός της κλειστής κοινότητας.

Όμως οι Ρομά του Χαλανδρίου δεν είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους και όλες μας και το κράτος έχει υποχρεώσεις και απέναντί τους.

Υπάρχει ήδη η εμπειρία από lockdown σε καταυλισμούς Ρομά ανά τη χώρα: ακολουθήθηκε κατά βάση αστυνομική αντιμετώπιση και μόνο κατά περίπτωση έγιναν προσπάθειες συνεννόησης και επικοινωνίας με τους ανθρώπους των καταυλισμών, παρά το γεγονός ότι αποτελούν πληθυσμούς που (εύλογα) δεν τρέφουν και την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους κρατικούς μηχανισμούς, πόσο μάλλον όταν εμφανίζονται κυρίως με την μορφή της αστυνομίας.

Είναι αναγκαίο να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα, πέραν των όσων έχει ανακοινώσει η Πολιτική Προστασία:

  1. ΤΕΣΤ, ΤΕΣΤ, ΤΕΣΤ. Είναι αναγκαία η συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της κλειστής κοινότητας του καταυλισμού. Η Πολιτική προστασία ανακοίνωση την διεξαγωγή rapid test την 3η και 6η μέρα μετά την έναρξη του lockdown. Είναι αδιανόητο ότι σε μια κλειστή κοινότητα, όπου υπάρχει έξαρση της πανδημίας, θα γίνουν rapid tests, αντί για μοριακά/PCR. Τα rapid tests χρησιμεύουν για την επισήμανση πιθανής εστίας. Δεν μπορούν να εντοπίσουν φορείς στα αρχικά στάδια της μόλυνσης (ακόμα και 9-10 μέρες μετά την μόλυνση) ή φορείς με χαμηλό ιικό φορτίο. Τυχόν περιορισμός της επιδημιολογικής επιτήρησης στα rapid tests θα παρατείνει αδικαιολόγητα το lockdown καθώς οι φορείς δεν θα εντοπίζονται εγκαίρως ώστε να απομονώνονται[1].

  1. Μεικτό κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου και της Περιφέρειας να επισκεφτεί τον καταυλισμό και να συνομιλήσει με τους ανθρώπους εξηγώντας την κατάσταση και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ληφθούν τα συγκεκριμένα μέτρα. Η επικοινωνία αυτή πρέπει να διεξάγεται σε καθημερινή βάση (με παρουσία στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο), καθώς δεν γίνεται να αφεθεί η διαχείριση των όρων περιορισμού κυκλοφορίας σε αστυνομικούς, λες και είναι ζήτημα αστυνόμευσης και όχι δημόσιας υγείας.

Δηλώνουμε σε κάθε τόνο την διαθεσιμότητα του δημοτικού μας συμβούλου για συμμετοχή σε αυτά τα μεικτά κλιμάκια. Δεν γίνεται έξω από τον καταυλισμό να βρίσκονται μόνο περιπολικά, και όχι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με υγειονομικό προσωπικό.

  1. Πρέπει οι άνθρωποι που είναι θετικοί και θετικές να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία ώστε να διαμείνουν εκεί για το διάστημα της προβλεπόμενης καραντίνας και να μην μεταδώσουν τον ιό στα υπόλοιπα μέλη της κλειστής κοινότητας. Έτσι, και η διασπορά θα περιοριστεί άμεσα, και θα προστατευθούν τα πιο ευάλωτα άτομα της κοινότητας, και θα περιοριστεί ο χρόνος που θα χρειαστεί να τεθεί σε lockdown ο καταυλισμός.

Με δεδομένες τις συνθήκες διαβίωσης (παράγκες όπου κατοικεί η διευρυμένη οικογένεια) είναι αδύνατη η οποιαδήποτε εφαρμογή καραντίνας για όσους και όσες εντοπίστηκαν θετικοί και θετικές στον καταυλισμό. Εδώ η καραντίνα είναι αδύνατη ακόμα και σε σπίτια όπου ένα μόνο μέλος της οικογένειας είναι θετικό.

Πέρα από την αποτελεσματικότερη προστασία του υγιούς πληθυσμού με την μεταφορά των νοσούντων σε ξενοδοχεία θα διασφαλιστεί και η ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών, καθώς η διαμονή σε χώρους με ελλιπή προστασία από τα καιρικά φαινόμενα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ανάρρωση των ασθενών.

Το μέτρο της καραντίνας σε δωμάτια ξενοδοχείων εφαρμόστηκε με σχετική επιτυχία στην περίπτωση των εισερχόμενων από το εξωτερικό (δυστυχώς όμως σε περιορισμένο τμήμα τους, καθώς η πολιτική των δειγματοληπτικών τεστ απέτυχε παταγωδώς).

Έχουμε επίσης την εμπειρία της εύλογης δυσαρέσκειας που επικράτησε σε καταυλισμούς Ρομά από παρατεταμένα lockdown που ξεπερνούσαν τον μήνα. Εάν φαντάζει σε όλους και όλες μας βαρείς οι περιορισμοί κυκλοφορίας που επικράτησαν με μεγαλύτερη αυστηρότητα από τον Φεβρουάριο (περίπου 2,5 μήνες), μόνο να φανταστούμε μπορούμε πώς θα νιώσουν οι συνάνθρωποι μας στον καταυλισμό εάν βρεθούν σε μια παρατεταμένη κατάσταση εγκλεισμού, φρουρούμενοι από ένοπλους που μια ζωή τους αντιμετωπίζουν εχθρικά.

 

  1. Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο κρατικός μηχανισμός θα κινητοποιηθεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, καθώς και τις ανάγκες περίθαλψης όσων τυχόν το χρειαστούν. Ένας ακόμα λόγος για τον οποίον πρέπει να υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με υγειονομικό προσωπικό. Δεν γίνεται οι υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων να καλύπτονται από προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας Ρομά, το οποίο δεν διαθέτει υγειονομικούς.

Κλείνοντας επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά: οι άνθρωποι που μένουν στον καταυλισμό δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας.

Ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία θα τους είχαν αφήσει στην τύχη τους, εάν δεν παρενέβαινε ο Δήμος.

Ήδη τα ΜΜΕ έχουν αρχίσει να διασπείρουν τον πανικό για την εστία στον καταυλισμό. Για άλλη μια φορά ακολουθείται η ρατσιστική λογική της επίρριψης της ευθύνης στους Ρομά. Ενώ οι ίδιο οι Ρομά, από μόνοι τους, επισημαίνουν την ανάγκη απομόνωσης των φορέων σε χώρους εκτός του καταυλισμού για να περιοριστεί η διασπορά! Δεν φταίει ο «τρόπος ζωής των Ρομά» για την έξαρση της πανδημίας στον καταυλισμό. Η απουσία επιδημιολογικής επιτήρησης (όπως παντού, πολλώ δε μάλλον σε μια κλειστή κοινότητα) είναι αυτονόητο ότι θα οδηγήσει σε εξάρσεις, καθώς οι αρχικοί φορείς δεν εντοπίζονται έγκαιρα, όπως έγινε στην Λάρισα αλλά και σε άλλους καταυλισμούς!

Να ληφθούν έστω και τώρα, σοβαρά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της διασποράς εντός της κλειστής κοινότητας και να μην περιοριστεί η αντιμετώπιση της εστίας σε αστυνομικά μέτρα.

[1] Δεν θα επιχειρηματολογήσουμε για τα σχετικά ζητήματα για τα rapid tests. Αντί οτιδήποτε άλλου παραπέμπουμε σε σχετικό βιβλιογραφικό άρθρο στο περιοδικό Nature (Rapid coronavirus tests: a guide for the perplexed) και επισημαίνουμε ότι το αρχικό ύποπτο κρούσμα στον καταυλισμό χρειάστηκε αρχικά έβγαλε δυο φορές αρνητικό rapid, μέχρι που έκανε PCR και βγήκε θετικό!