Title Image

Κυριακή 19 Μαΐου: 4η διάσχιση Ρεματιάς

Κυριακή 19 Μαΐου: 4η διάσχιση Ρεματιάς

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 θα πραγματοποιηθεί η 4η κατάβαση της Ρεματιάς μας. Την εκδήλωση οργανώνει η φυσιολατρική κίνηση “Βριλησσός” και ο Δήμος Βριλησσίων με την συμμετοχή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου.

Συμμετέχουν ακόμα, οι Σύλλογοι “Απόδραση στη Φύση”, ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νέου Αμαρουσίου και η Ένωση Ποντίων Βριλησσίων “οι Τραντέλληνες”.
Την δράση στηρίζουν ο ΣΠΑΠ(Σύνδεσμος για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού) και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης.

Για τη συμμετοχή στη μικρή ή μεγάλη πεζοπορία απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στους διοργανωτές ή σε μια από τις ομάδες – συλλόγους που συμμετέχουν. Απαραίτητος είναι ο πεζοπορικός εξοπλισμός (πεζοπορικά μποτάκια, μικρό σακίδιο, παγούρι, καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό).

Περιγραφή της διαδρομής
Για να φτάσουμε στην σπηλιά θα χρειαστεί να πεζοπορήσουμε 20 λεπτά από το σημείο αναστροφής του Λεωφορείου (διασταύρωση για την  Μονή Παντελεήμονος).

Στις 9:00 στο ξεκίνημα της διαδρομής θα γίνει ενημέρωση σχετικά με την σπηλιά Νταβέλη, το Πεντελικό και τον δρόμο λιθαγωγίας απο τους ειδικούς επιστήμονες  από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης, Θεμιστοκλή Σμπαρούνη, βιολόγο-Msc Οικολογίας και Βασίλη Κωνσταντινίδη, γεωλόγο-MSc Ωκεανογραφίας.

Εκτός από την σπηλιά Νταβέλη θα υπάρχουν ακόμα 2 σημεία ενημέρωσης:

  • στο γεφυράκι της οδού Ασκληπιού (φυτώριο),
  • στην πεντάτοξη μαρμάρινη γέφυρα της Δούκισσης της Πλακεντίας(στα ορια Μελισσίων- Βριλησσίων)

Από τον «Δρόμο Λιθαγωγίας»( σημείο εκκίνησης) θα χρειαστούμε μία περίπου ώρα για να φτάσουμε στη Νέα Πεντέλη, όπου μετά από σύντομη στάση  θα μπούμε στην ρεματιά  και το μονοπάτι θα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του σκιερό. Θα κινηθούμε για λίγο στην παραρεμάτιο Μελισσίων και στη συνέχεια για 400 μέτρα σε δρόμο μέχρι το γεφυράκι της Δουκίσσης Πλακεντίας, οπότε θα μπούμε και πάλι στη Ρεματιά μέχρι τα Βριλήσσια.

Όλη η διαδρομή από την σπηλιά Νταβέλη και μέχρι τα  Βριλήσσια  θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες μαζί με τις ενημερώσεις στις 3 προγραμματισμένες στάσεις .
Θα ξεκινήσουμε από υψόμετρο 720 μέτρα και θα κατέβουμε στα Βριλήσσια στα 250 μέτρα. Το μήκος της διαδρομής μας είναι περίπου 8,5χλμ.
Στο τέρμα της οδού Πάριδος (παραρεμάτιος Βριλησσίων) ο Δήμαρχος  Βριλησσίων θα υποδεχτεί τους πεζοπόρους και στη συνέχεια  θα προσφερθούν φρέσκα φρούτα, χυμοί και νερό.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει γιορτή με ζωντανή μουσική
Όπως και πέρσι θα υπάρχουν καθίσματα, πάγκοι και τέντες  ηλιοπροστασίας.

Μικρότερη διαδρομή
Αν κάποιος επιθυμεί πεζοπορία μικρότερης διάρκειας, μπορεί να παρακάμψει το περπάτημα από τη σπηλιά Νταβέλη μέχρι τη Νέα Πεντέλη.
Σε αυτή την περίπτωση θα φτάσει με δικό του μέσον στη Νέα Πεντέλη και θα μας συναντήσει στην είσοδο της Ρεματιάς στο γεφυράκι της οδού Παναγούλη, 200 μέτρα από την πλατεία Νέα Πεντέλης.
Εκεί θα είμαστε μέχρι τις 10:30  το πρωί της Κυριακής.
Στο σημείο φτάνει και η λεωφορειακή γραμμή 451 που ξεκινά κάθε 30 λεπτά από τον σταθμό μετρό Χαλανδρίου και περνά από Δουκίσσης Πλακεντίας – Ηρακλείτου – Αναπαύσεως – λεωφόρο Πεντέλης. Από το σημείο αυτό μέχρι τα Βριλήσσια η πεζοπορία διαρκεί δύο ώρες με τις στάσεις για ενημέρωση .
Δείτε περισσότερα εδώ