Title Image

Σε ψηφιακή μορφή και ο πεζοπορικός χάρτης της Ρεματιάς στην Πεντέλη

Σε ψηφιακή μορφή και ο πεζοπορικός χάρτης της Ρεματιάς στην Πεντέλη

Και σε ψηφιακή μορφή διατίθεται πλέον ο πεζοπορικός χάρτης της Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, στην περιοχή της Πεντέλης, με τη φροντίδα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου. Ο νέος ψηφιακός χάρτης περιλαμβάνει την περιοχή από τη σπηλιά Νταβέλη (αρχαία λατομεία) μέχρι τη Νέα Πεντέλη και τα Μελίσσια (έως τη Λ. Ανδρέα Παπανδρέου). Είναι διαθέσιμος σε κινητά και tablet ώστε να περιηγείστε με ευκολία στα όμορφα και καταπράσινα παραρεμάτια μονοπάτια.

Η πορεία που ακολουθεί η παραρεμάτια διαδρομή είναι αυτή της κατάβασης Ρεματιάς που πραγματοποιούσε τα τελευταία χρόνια κάθε άνοιξη ο φυσιολατρικός σύλλογος ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ, συμπεριλαμβάνοντας και μικρές παραλλαγές, μαζί με βοηθητικά μονοπάτια. Παράλληλα, παρουσιάζονται και τα πεζοπορικά μονοπάτια του ρέματος Αγίου Σίλα καθώς και του χώρου του ΝΙΕΝ στα Μελίσσια.

Στο χάρτη παρουσιάζονται και τα μικρά αλλά αξιόλογα αξιοθέατα της Ρεματιάς, που εμπλουτίζουν την πορεία στην υπέροχη φύση ανάμεσα στην πόλη με ψήγματα ιστορίας και πολιτισμού.

Φαίνεται επίσης και το ίχνος της αρχαίας οδού λιθαγωγίας από τα αρχαία λατομεία στο Πεντελικό μέχρι τον αστικό ιστό στα Μελίσσια μαζί με σύντομο ιστορικό της οδού αυτής.

Ο χάρτης εμπλουτίζεται με όμορφες φωτογραφίες και κείμενα για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής που παραχώρησαν τα μέλη του Συλλόγου.

Περιλαμβάνεται τέλος και πίνακας με τα επτά βασικά αιτήματα του Συλλόγου για την περιοχή αυτή καθώς και η «πρόταση/ουτοπία», όπως τη χαρακτηρίζει ο Σύλλογος, για το πάρκο της πρώην λίμνης Θάλωσσι στη Νέα Πεντέλη.

Παράλληλα με την ψηφιακή αυτή έκδοση, διατίθεται δωρεάν στα βιβλιοπωλεία της περιοχής και η έντυπη έκδοση του χάρτη.


Ο ψηφιακός χάρτης της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι

Σημειώνουμε ότι ο χάρτης αυτός αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης έντυπης και ψηφιακής έκδοσης του χάρτη της Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου στην περιοχή του Δήμου Χαλανδρίου. Η έντυπη έκδοση ολοκληρώθηκε το 2016 και η ψηφιακή το 2019.

Ο χάρτης καταγράφει το τμήμα του ρέματος που περικλείεται στα όρια του Δήμου Χαλανδρίου, προτείνοντας πορεία, υποδεικνύοντας εισόδους και εξόδους, επικίνδυνα σημεία αλλά και σημεία ενδιαφέροντος. Η Ρεματιά πλαισιώνεται από τις κοντινές της οδούς, ώστε να μπορεί ο πεζοπόρος να προσανατολίζεται.

Οδηγίες για τη φόρτωση του ψηφιακού χάρτη

Και οι δύο χάρτες της Ρεματιάς (Χαλανδρίου και Πεντέλης) διατίθενται δωρεάν και ψηφιακά από την εφαρμογή Anavasi Mapp. Μέσω του Google Play ή άλλης αντίστοιχης εφαρμογής, φορτώνουμε το πρόγραμμα Anavasi Mapp στο κινητό μας. Με το άνοιγμα της εφαρμογής αυτής θα δούμε στην οθόνη μας τους χάρτες που διατίθενται δωρεάν. Διαλέγουμε αντίστοιχα το χάρτη Rematia Penteli ή Rematia Chalandri και ξεκινάμε την περιήγηση!

Για παρατηρήσεις / υποδείξεις σχετικά με τους χάρτες στείλτε e-mail στείλτε στο: alargy@gmail.com ή/και στο sosrematia@gmail.com .