Title Image

Σώμα Εθελοντών Χαλανδρίου – Απολογισμός δράσης

Σώμα Εθελοντών Χαλανδρίου – Απολογισμός δράσης

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού (5/12, καθιερωμένης από τον ΟΗΕ) το Σώμα Εθελοντών Χαλανδρίου ευχαριστεί τους εθελοντές και τις εθελόντριες της πόλης μας που στηρίζουν τις δράσεις του και υπενθυμίζουν ότι ο Εθελοντισμός είναι καθημερινή έκφραση της αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο, αλλά είναι ιδιαίτερα απαραίτητος σε έκτακτες καταστάσεις και εκεί που ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανθρώπινες ανάγκες.

Οι εθελοντές/ντριες διαθέτουν με ελεύθερη βούληση το χρόνο τους, για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς ανταλλάγματα, δέχονται εκπαίδευση και εποπτεία και εργάζονται με τιμιότητα, συνέπεια, ομαδικό πνεύμα και σεβασμό των δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού το Σώμα Εθελοντών Χαλανδρίου κάνει έναν απολογισμό των δράσεων του, από την περσινή επέτειο μέχρι σήμερα.

Απολογισμός δράσεων Δεκ. 2019 – Δεκ. 2020

► Το 2019 το Σώμα Εθελοντών Χαλανδρίου συμπλήρωσε 25 χρόνια δράσης και προσφοράς. Με αυτήν την ευκαιρία οργανώσαμε στις 4/12/19 εκδήλωση τιμής στους πρωτοπόρους του εθελοντισμού στο Χαλάνδρι. Τα πρακτικά πρόκειται να εκδοθούν σε βιβλίο.

► Συγκεντρώσαμε ποσότητες τροφίμων, είδη υγιεινής, φάρμακα και παιχνίδια για το Κοινωνικό Παντοπωλείο τόσο με την ευκαιρία της κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας όσο και αργότερα με επισκέψεις στη δομή. Ευχαριστούμε την τραγουδίστρια Κυριακή Δερέμπεη που με το σαντούρι και το τραγούδι της πρόσφερε εθελοντικά ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα.

► Η ομάδα Εθελοντών Πυροπροστασίας με συντονιστή τον Γιάννη Κεφαλληνό πρόσφερε και πάλι τις υπηρεσίες της για την   προστασία της της Ρεματιάς. Τα μέλη διέθεσαν  αρκετό  χρόνο  για  τη  φύλαξη  αυτής  της  μοναδικής σε κάλλος περιοχής, με καθαρισμούς, φυτεύσεις  και  περιπολίες  προς  αποτροπή  παντοειδών  κινδύνων  που  απειλούν  αυτόν  τον  χώρο.

► Μέλη μας έλαβαν επίσης μέρος στη  μεγάλη  Διέλευση  της  Ρεματιάς, (πρωτοβουλία του Συλλόγου  Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς και συμμετοχή 16 συλλογικοτήτων)  και  συνέλεξαν απορρίμματα  που  ασυνείδητοι  συμπολίτες μας  είχαν  ασυλλόγιστα πετάξει εκεί.

► Τα  μαθήματα ξένων γλωσσών και τα σεμινάρια σε χρήσιμα θέματα  που άρχισαν τον Οκτώβρη του 2019, συνεχίστηκαν  επί  ένα  πεντάμηνο ( Οκτώβριος  2019-αρχές  Μαρτίου 2020), όμως διεκόπησαν λόγω των περιοριστικών μέτρων προστασίας. Κάποιοι καθηγητές/ ωστόσο συνεχίζουν τις παραδόσεις με τηλεδιασκέψεις

► Εγκαινιάσαμε σειρά ομιλιών, αρχίζοντας με ομιλία για τον Καποδίστρια από τον συμπολίτη μας φιλόλογο, ιστορικό και συγγραφέα Λευτέρη Παπακώστα, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να συνεχιστούν, λόγω της καραντίνας.

► Ο κ. Γιάννης Ζήβας, μέλος του Συντονιστικού του Σώματος Εθελοντών Χαλανδρίου, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις εναντίον της εγκατάστασης Καζίνο στην  περιοχή μας και έγραψε σχετικό άρθρο.

► Ανταποκριθήκαμε στις εκκλήσεις του Δήμου για συγκέντρωση αναγκαίων ειδών για τους πρόσφυγες στη Μόρια και τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία

► Η εθελόντρια Μίνα Παπαχρήστου συνόδευε υπαλλήλους του Κοινωνικού Παντοπωλείου στη λαϊκή της Τρίτης για τη συγκέντρωση τροφίμων για το συσσίτιο.

► Μέλη μας έδωσαν αίμα στο πλαίσιο της αιμοδοσίας που οργάνωσε ο δήμος Χαλανδρίου.

► Με αφορμή την επιδημία:

  • Εθελόντριες- μέλη μας έκαναν τηλεφωνήματα σε μοναχικούς ηλικιωμένους για να τους ενημερώσουν για προγράμματα βοήθειας και να τους κρατήσουν συντροφιά
  • Διαδώσαμε μηνύματα για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό
  • Η εθελόντρια Αλεξάνδρα Ταράσση έδωσε οδηγίες για την κατασκευή μάσκας
  • Δημοσιεύσαμε κείμενα με πληροφορίες για την πόλη μας, ενθαρρυντικά μηνύματα και κείμενα σπουδαίων πνευματικών ανθρώπων για την ψυχική και πνευματική στήριξη των συμπολιτών μας σε αυτή την περίοδο της συναισθηματικής ευαισθησίας.
  • Η συντονίστρια του Σώματος Ευγενία Κατούφα δημοσίευσε κείμενο για την αντιμετώπισή της μοναξιάς

 

► Μέσω της σελίδας μας στο fb:

  • Δημοσιεύσαμε εκκλήσεις για προσφορά εθελοντικής εργασίας και ειδών πρώτης ανάγκης
  • Προβάλλαμε πράξεις αλτρουισμού όπως η διάσωση γυναίκας που πνιγόταν από  Χαλανδραίο αξιωματικό του Λιμενικού και η προσφορά νοσηλευτριών και γιατρών για εθελοντική εργασία σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
  • Προβάλλαμε χρήσιμες δράσεις του Δήμου Χαλανδρίου όπως το Φεστιβάλ Ρεματιάς, το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Αιμοδοσία κτλ.
  • Κάναμε εκκλήσεις για προσφορά αίματος (όπως μας ζητήθηκε για συγκεκριμένους ασθενείς), καθώς και για εύρεση εργασίας ή σπιτιού.

► Επισκεφθήκαμε τη γκαλερί Ζivas Αrt και ξεναγηθήκαμε στην μόνιμη έκθεση γλυπτών του Νίκου Ζήβα καθώς και στην έκθεση του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη.

►Τέλος ο Δήμος Χαλανδρίου συμπεριέλαβε το Σώμα Εθελοντών στους  άμεσα συνεργαζόμενους φορείς με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.