Title Image

Ανακοίνωση έξι τοπικών συλλόγων για το ΣΜΑ Μελισσίων

Ανακοίνωση έξι τοπικών συλλόγων για το ΣΜΑ Μελισσίων

Έξι σύλλογοι, μεταξύ των οποίων ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση με αφορμή τη θεσμοθέτηση για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΣΜΑ Μελισσίων στην περιοχή δίπλα στο Νεκροταφείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Εδώ και χρόνια ο Δήμος Πεντέλης χρησιμοποιεί την περιοχή δίπλα στο Νεκροταφείο Μελισσίων σαν χώρο απόθεσης κλαδεμάτων και ογκωδών αντικειμένων, καθώς και ως χώρο στάθμευσης των απορριμματοφόρων. Τοπικοί σύλλογοι αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι έχουν συχνά προβεί σε διαμαρτυρίες για αυτή την αυθαίρετη εγκατάσταση και τις πρωτόγονες συνθήκες λειτουργίας της, το δε Δασαρχείο έχει υποβάλλει μηνύσεις κατά υπευθύνων του Δήμου.  Ουδέποτε βέβαια ο χώρος λειτούργησε ως Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και τούτο διότι οι ισχύουσες για την περιοχή περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (δασική έκταση, αναδασωτέα, ζώνη προστασίας του Πεντελικού και ζώνη απόλυτης προστασίας της ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου) λειτουργούσαν ανασταλτικά.

Δυστυχώς πρόσφατα η Κυβέρνηση, με μεταμεσονύχτια τροπολογία, νομοθέτησε την «συνέχιση (!) λειτουργίας ΣΜΑ» στην ίδια έκταση, υιοθετώντας μια φραστική πιρουέτα  που στην πραγματικότητα δίνει το πράσινο φως για την δημιουργία ολοκληρωμένου ΣΜΑ (δηλ. και σύμμικτων απορριμμάτων εάν αυτό επιδιωχθεί) για πρώτη φορά. Μια επιλογή άκρως αντιπεριβαλλοντική  που παρερμηνεύεται  από την Δημοτική Αρχή ως «άδεια» για άμεση παρέμβαση χωρίς τον στοιχειώδη σχεδιασμό και προγραμματισμό ανάπτυξης των εγκαταστάσεων και των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της περιοχής. Προχωρώντας άμεσα σε επιχώσεις με χώματα και μπάζα χωρίς κανείς να γνωρίζει τι και αν έχει αδειοδοτηθεί.

Η προβλεπόμενη για την λειτουργία του ΣΜΑ έκταση στα δυτικά της αναπτύσσεται στην συμβολή δύο μικρών υδρολογικών λεκανών, συνολικής έκτασης περί τα 250 στρέμματα.  Η υφιστάμενη και επεκτεινόμενη  κατά πλάτος και ύψος επίχωση έχει διακόψει την πορεία των δύο αυτών ρεμάτων. Στα ανατολικά επεκτείνεται προς τον κύριο κλάδο του Βαθυρέματος, με ανάντι λεκάνη απορροής 2 τετ. χλμ, πλησιάζοντας επικίνδυνα την κοίτη του.

Ιδιαίτερα ο χώρος  του Αμαξοστασίου που λειτουργεί βορειοανατολικά του προβλεπόμενου για ΣΜΑ χώρου, «πατάει» κυριολεκτικά μέσα στην κοίτη. Αποτελεί δε πηγή ρύπανσης και ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων και κατεστραμμένων κάδων  που διασπείρονται στην κοίτη, δημιουργώντας περιβαλλοντική αλλά και οπτική ρύπανση δίπλα σε έναν τόπο προσκυνήματος, όπως το νεκροταφείο.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει προηγηθεί η επιβαλλόμενη από την περιβαλλοντική νομοθεσία οριοθέτηση του Βαθυρέματος.

Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, τόσο για την ασφάλεια των όποιων εγκαταστάσεων  όσο και για την άμεση ρύπανση του κυρίου κλάδου του Βαθυρέματος Μελισσίων, μέσω δε αυτού του Ρέματος Πεντέλης-Χαλανδρίου που διασχίζει τους Δήμους Πεντέλης, Βριλησσίων, Αμαρουσίου και Χαλανδρίου.

Για τους παραπάνω λόγους,  οι 6 τοπικοί σύλλογοι που δρούμε ήδη από κοινού, ζητάμε από τον Δήμο Πεντέλης να σταματήσει άμεσα τις ανεξέλεγκτες επιχώσεις μέχρι να εκπονηθεί η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος, να εκπονηθεί ειδική γεωτεχνική μελέτη για το επίχωμα και να προβλεφθεί η ασφαλής απορροή των νερών της βροχής που θα ελαχιστοποιεί τις διηθήσεις, ώστε να αποτραπούν εκδηλώσεις κινητικών φαινομένων. Να εκπονήσει μια συγκεκριμένη, αναλυτική και δεσμευτική μελέτη για τον συγκεκριμένο χώρο  ανάπτυξης των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων καθώς  και των επιβαλλόμενων από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος χώρου.

Το ασφαλέστερο και το σωστό θα ήταν βέβαια να αναιρέσει η Διοίκηση του Δήμου αυτή την  επιλογή και να προχωρήσει στον σχεδιασμό μιας σύγχρονης πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και την επανάχρηση ώστε να υπάρξει μείωση του συνολικού όγκου,  χωρίς να επιβαρύνει προστατευόμενες περιοχές.

1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, Παπάγου 7, 15234 Χαλάνδρι

τηλ. 693 261 5627                                          e-mail: sosrematia@gmail.com

2. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ – «Η Πεντέλη μας»,   Αγ. Παρασκευής 22, 15239 Νέα Πεντέλη

τηλ.  693 704 8499                                           e-mail: epentelimas@gmail.com

3. ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ- Φυσιολατρική Κίνηση, Πάρνηθος 73 και Μακεδονίας, εντός του πάρκου πλατείας «Αντώνη Τρίτση», 15235 Βριλήσσια

τηλ. 697 776 6675                                                       e-mail: info@vrilisos.gr
4. Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νέου Αμαρουσίου, Μαρούσι

τηλ. 694 418 8300                  e-mail: syllogosneouamarousiou@gmail.com

5. Σύλλογος κατοίκων Πολυδρόσου για την ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό, Ακακιών 57 & Θάσου 7, 15125 Μαρούσι

τηλ. 697 441 2667                              e- mail: polydrososyllogos@gmail.com

6. «Σύλλογος Πολιτών υπέρ των ρεμάτων, «Ροή», Αθηνάς 57, 10552 Αθήνα

τηλ. 697 224 6035                                                      e- mail: info@remata.gr