Title Image

Σύλλογος Προστασίας Ρεματιάς – Διάνοιξη παραρεμάτιου μονοπατιού

Σύλλογος Προστασίας Ρεματιάς – Διάνοιξη παραρεμάτιου μονοπατιού

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, αναφέρει πως έχει καταφέρει να πλησιάσει κατά πολύ έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του, της δημιουργίας δηλαδή του  παραρεμάτιου μονοπατιού που θα συνδέει την απόληξη της ρεματιάς (σε κλειστό οχετό) στον Συνοικισμό Χαλανδρίου μέχρι και τις πηγές της στο Πεντελικό βουνό. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζονται να γίνουν αρκετά ακόμα βήματα για την ολοκλήρωση του στόχου.

Πιο συγκεκριμένα στα σύνορα του δήμου Πεντέλης με τον Δήμο Βριλησσίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρέπει να συνδεθούν τα δύο πάρκα της ρεματιάς (πάρκο Θήρας στα Μελίσσια και το πάρκο της Ρεματιάς Βριλησσίων). Η σύνδεση των δύο πάρκων δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν γιατί στην περιοχή και βόρεια της πεζογέφυρας του πάρκου Βριλησσίων και στη δυτική όχθη της ρεματιάς της περιοχής του δήμου Πεντέλης, υπάρχουν σειρές παραρεμάτιων ιδιοκτησιών όπου δεν έχει εφαρμοστεί η παρ. 12 του άρθρου 5 του ΠΔ 659/Δ/1995 για την κατεδάφιση μανδρότοιχων, συρματοπλεγμάτων και παραπηγμάτων στην Α’ ζώνη προστασίας.

Ο σύλλογος κρίνει πως είναι αναγκαία η εφαρμογή του παραπάνω άρθρου του ΠΔ 659/Δ/1995, με πιθανή αποζημίωση των παραρεμάτιων ιδιοκτησιών από πόρους είτε του 0,50 στα Μελίσσια, είτε του Πράσινου Ταμείου. Ταυτόχρονα μπορεί να χρειαστεί και μια τοπική τεχνική παρέμβαση στην βόρεια απόληξη του μονοπατιού

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του μονοπατιού θα είναι εφικτή η και η χαρτογράφηση της ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου στην ενδιάμεση περιοχή, που δεν έχει χαρτογραφηθεί μέχρι σήμερα (Μελισσίων, κάτω από την οδό Δημοκρατίας, των Βριλησσίων, του Αμαρουσίου μέχρι την Αττική Οδό και του Βαθυρέματος Μελισσίων).