Title Image

Ο Πολιτιστικός, επιστημονικός σύλλογος “ΑΡΓΩ” για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ο Πολιτιστικός, επιστημονικός σύλλογος “ΑΡΓΩ” για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ο Πολιτιστικός, επιστημονικός σύλλογος “ΑΡΓΩ” εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου:

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας. Μια διαχρονική πολύτιμη παρακαταθήκη που συμπυκνώνει αξίες και ιδανικά με τον ασυμβίβαστο και ανιδιοτελή αγώνα ενάντια στο φασισμό, τον αυταρχισμό, την κοινωνική αδικία.

Είναι μια διαρκής υπενθύμιση για το τι σημαίνει φασισμός, τι σημαίνει δικτατορία. Μια επέτειος που μας υπενθυμίζει την ανάγκη δημοκρατικής ενότητας απέναντι στο εκφασισμό και στις απάνθρωπες συνέπειες του.

Παρά τις σχεδόν 5 δεκαετίες που έχουν περάσει, το Πολυτεχνείο παραμένει φωτεινό παράδειγμα μαζικής νεανικής αντίστασης που δεν εξαντλήθηκε σε τυπικές ανούσιες επετειακές αναφορές.

Δεν μπήκε σε μουσειακά όρια και περιθώρια.

Ζει και αναγεννιέται μέσα από τις νέες γενιές, στις μαθητικές γιορτές στα σχολεία με τα τραγούδια του Μίκη και των άλλων σπουδαίων, που ακούγονται και συνεγείρουν, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Με την ευαισθητοποίηση για τον ηρωικό αγώνα, μέσα κι έξω από το Πολυτεχνείο, των ελεύθερων πολιορκημένων ανθρώπων ενάντια στη χούντα, για δημοκρατία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, μόρφωση, κοινωνική δικαιοσύνη. Τον αγώνα εκείνων που ακολουθώντας τη γενιά της Αντίστασης, δεν βολεύτηκαν, δεν δείλιασαν, που θυσίασαν τα νιάτα τους για να πάμε όλοι πιο μπροστά, πιο ψηλά!

Κάποιοι θέλουν να απαλλαγούμε από τις εκδηλώσεις μνήμης, να «ελαφρύνουν» την κοινωνία μας από αξίες και ιδανικά που εμφορούνται από τις θυσίες και το ήθος όσων αγωνίστηκαν.

Παρά τις προσπάθειες των αρνητών της ιστορικής μνήμης, των υμνητών και νοσταλγών της χούντας, που εμφανίζονται με πολιτικό μανδύα και προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να «ξεχάσουμε», παρά όσους επιδιώκουν να «εκσυγχρονίσουν» τα μηνύματα του Πολυτεχνείου εξαϋλώνοντάς τα, όσους υποβαθμίζουν τη δυναμική της νεανικής αισιοδοξίας και αμφισβήτησης των κατεστημένων, ο μεγαλειώδης αγώνας του Πολυτεχνείου αγγίζει τις καρδιές μας, εμπνέει, συγκινεί, αναθερμαίνει ηθικές και δημοκρατικές αξίες, συμβολίζει τους αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη!

Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν, φυλακίσθηκαν, βασανίσθηκαν, σε όσους θυσιάσθηκαν!