Title Image

Προβλήθηκαν για πρώτη φορά, οι πέντε νέες ταινίες παραγωγής Δήμου Χαλανδρίου

Προβλήθηκαν για πρώτη φορά, οι πέντε νέες ταινίες παραγωγής Δήμου Χαλανδρίου

Επίσημη πρεμιέρα είχαν πέντε ταινίες παραγωγής Δήμου Χαλανδρίου, την Παρασκευή και το Σάββατο, 1 και 2 Μαρτίου 2024, στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου.

Έως τώρα, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει παραγάγει ή έχει συμμετάσχει στην παραγωγή 8 ταινιών. Μάλιστα, ο Δήμος συμμετείχε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αθηνών «Νύχτες Πρεμιέρας» 2023, με την ταινία-ντοκιμαντέρ “Λαϊκοί βάρδοι – Στιγμές από τη ζωή τους και από τη ζωή μας”, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ.

Παρόντες στην πρώτη προβολή των νέων ταινιών ήταν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Χριστίνα Μαχαίρα και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου, Σέργιος Γκάκας.

Οι πέντε νέες ταινίες είναι οι εξής:

  • «Εδώ Αετοπούλειο, Ιστορίες Πολιτισμού Μέρος Α΄», σε σκηνοθεσία της  Δήμητρας Μπαμπαδήμα, διάρκειας 40 λεπτών. Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους που έχει σκοπό την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού, με προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο. Η ταινία ξεκινά με την γνωστοποίηση της ζωής και του έργου της δωρήτριας του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Καλλιόπης Μουστάκα, στη συνέχεια αναπτύσσονται όλες οι εκφάνσεις των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δρώμενων του τόπου μας βλέποντας τη συνέχιση και εξέλιξη του οράματός της από τις διοικήσεις του Δήμου Χαλανδρίου. Η ταινία είναι προσβάσιμη από άτομα με προβλήματα ακοής.

 

  • «Καλλιόπη Μουστάκα, Πορτραίτο Μιας Λέξης», ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Στρατούλας Θεοδωράτου, διάρκειας 40 λεπτών. Το ντοκιμαντέρ έγινε με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή της αείμνηστης Καλλιόπης Μουστάκα – Αετοπούλου, παιδαγωγό, δωρήτρια του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου. Η πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ αφορά την έρευνα, συγκέντρωση, ταξινόμηση και καταγραφή ιστορικού υλικού για τη ζωή και το εκπαιδευτικό έργο της δωρήτριας και η παραγωγή του αποτελεί μέρος ενός έργου – αφιερώματος στην προσφορά της δωρήτριας στην πόλη και τον πολιτισμό. Η ταινία ξεκινά με την γνωστοποίηση της ζωής και του έργου της  δωρήτριας του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Καλλιόπης Μουστάκα, στη συνέχεια αναπτύσσονται όλες οι εκφάνσεις των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δρώμενων του τόπου μας βλέποντας τη συνέχιση και εξέλιξη του οράματός της από τις διοικήσεις του Δήμου Χαλανδρίου.

 

  • Η Μαγική Καλίμπα: Ένα καλοκαιρινό παραμύθι στην καρδιά της πόλης. Το μαγικό κατοικεί στην καθημερινότητά μας, αρκεί να βρούμε το μονοπάτι που οδηγεί εκεί.  Αυτό προσπαθούν να κάνουν  και τα πρόσωπα της ταινίας. Με τη βοήθεια των καλών πνευμάτων ή του άλλου τους καλού εαυτού!  Η παραμυθητική διάσταση της ζωής είναι η βαθύτερη μας φύση: να ονειρευόμαστε το όμορφο και το απρόσιτο και να το εντοπίζουμε στα μικρά θραύσματά του που  μας περιβάλλουν.

 

  • Murdered Murderers: Μικρές, αυτόνομες ταινίες στον καιρό της πανδημίας. Ασκήσεις πάνω στο φιλμ-νουάρ: παρωδώντας την ατμόσφαιρα και τους χαρακτήρες και συνδυάζοντας  το σκοτεινό με το γκροτέσκο.

 

  • Θέρος ΙΙΙ: Ταινία μεγάλου μήκους, τρίτο μέρος μιας «τριλογίας του θέρους», με κοινή θεματολογία και τεχνική. Καλοκαίρι στην πόλη. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, κάθε ηλικίας, επιχειρούν να γνωριστούν, να συνδεθούν, να επικοινωνήσουν.  Παρακολουθούμε τις ψυχολογικές μεταπτώσεις τους, τις  συγκρούσεις,  τους έρωτες, τις φιλίες,  τη ρουτίνα της δουλειάς, τη μοναξιά τους, σ’ ένα ψηφιδωτό της καθημερινότητας, ένα ψηφιδωτό  της εποχής μας όπου υπάρχει θέση και για το χορό και για την ποίηση.

Οι τρεις τελευταίες ταινίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του Δήμου Χαλανδρίου, με υπεύθυνο τον Νίκο Κορνήλιο.

Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει δημιουργήσει ακόμη τις ταινίες:

  • «Μικρασία 100 χρόνια μετά», με αφορμή το Έτος Προσφυγικού Ελληνισμού 1922-2022, σε σκηνοθεσία Αντώνη Τσάβαλου, η οποία προβλήθηκε και από τον Δήμο Οινουσσών.
  • «Λαϊκοί βάρδοι – Στιγμές από τη ζωή τους και από η ζωή μας», σε σκηνοθεσία Θάνου Κουτσανδρέα, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ. Προβλήθηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αθηνών «Νύχτες Πρεμιέρας» 2023.
  • «Εμείς, όχι εγώ», με αφορμή τα 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, σε σενάριο και σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου.