Title Image

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018

«Αγαπημένα Δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» είναι το θέμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, στην οποία συμμετέχουν 148 μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Αυτό το καλοκαίρι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι ζωής στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται τα αγαπημένα δεδομένα. Αυτό το καλοκαίρι θα παρατηρήσουμε και θα μετρήσουμε μαζί με τα παιδιά τον κόσμο μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Ολόκληρος ο κόσμος θα γίνει ένα μεγάλο εργοστάσιο δεδομένων τα οποία μικροί και μεγάλοι καλούμαστε να παρατηρήσουμε, να καταγράψουμε, να κατανοήσουμε, να αναδείξουμε, να ζωγραφίσουμε, να αφηγηθούμε και, αν χρειαστεί, να αλλάξουμε! Θα πειραματιστούμε, θα παραγάγουμε δεδομένα, θα τα αποθηκεύσουμε, θα τα αναλύσουμε κριτικά και θα τα αξιολογήσουμε!
Η αφετηρία του ταξιδιού είναι πάντα η βιβλιοθήκη, ένας χώρος συνώνυμος της γνώσης και της εμπειρίας, της δημιουργικότητας και της δημιουργίας. Το καλοκαίρι του 2018, χρονιά αφιερωμένη στα μαθηματικά από την ελληνική μαθηματική εταιρεία, δίνουμε έμφαση στους αριθμούς, στη στατιστική, την έρευνα και την επικοινωνία. Οι αριθμοί και τα δεδομένα αποτελούν ένα υλικό δημιουργίας και, συνάμα, ένα εργαλείο επικοινωνίας. Την ίδια στιγμή, η ικανότητα αποκωδικοποίησης και ερμηνείας αυτών μία αστείρευτη πηγή ισχύος.
Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018 ξεκινά την Τετάρτη 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου. Οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών που θα συμμετάσχουν σε αυτή θα υλοποιήσουν μία σειρά εργαστηρίων που θα επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στην παρατήρηση, την καταγραφή, την ερμηνεία και την αξιολόγηση γεγονότων, φαινομένων και συμπεριφορών μέσα από καινοτόμες μεθοδολογικές προσεγγίσεις παιδαγωγικής.
Η Παιδική Βιβλιοθήκη “Μίμης Βασιλόπουλος” υείναι μέλος του δικτύου και συμμετέχει για μια ακόμα χρονιά στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018.
Σας προσκαλούν να λάβετε μέρος σε ένα διασκεδαστικό και δημιουργικό καλοκαίρι!
Όλες οι δράσεις είναι δωρεάνΑπαραίτητη όμως είναι η προεγγραφή στο τηλέφωνο 210-6801654.
Τετάρτη 20 Ιουνίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι.
Γιορτή έναρξης.
Για να ξεκινήσει η γιορτή πρέπει να μετρήσουμε, να κόψουμε, να κρεμάσουμε, να ψάξουμε στα λεξικά, να ψάξουμε στα ράφια για να τα έχουμε όλα έτοιμα για το καλοκαίρι.
Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Με προεγγραφή.
Δευτέρα, 25 Ιουνίου, 11:00- 1:00 το μεσημέρι.
ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Μάντεψε το βιβλίο βρίσκοντας το όνομα του ήρωα, κάνοντας παντομίμα τον τίτλο του, αναγνωρίζοντας μια εικόνα του, συμπληρώνοντας τις λέξεις που λείπουν στον τίτλο του, διαβάζοντας ένα απόσπασμα.
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή
Τρίτη 26 Ιουνίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι.
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ένας κήπος φιλικός στις μέλισσες
Οι μέλισσες έχουν φυτά που τα προτιμούν για το νέκταρ τους. Φτιάχνοντας έναν μικρό κήπο με φυτά όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, μαντζουράνα ή τριφύλλι τις προσκαλείτε να βρουν μέσα στην πόλη έναν τόπο για να συλλέξουν την τροφή τους.
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή
Τετάρτη 27 Ιουνίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι.
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ. Τι κάνω κάθε μέρα;
Ύπνος, φαγητό, παιχνίδι, φίλοι, διάβασμα. Χωράνε όλα σε ένα εικοσιτετράωρο; Πώς μπορεί να απεικονίσει κανείς τη μέρα του σ’ ένα φύλλο χαρτί;
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή.
Παρασκευή, 29 Ιουνίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι..
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Ντετέκτιβς
Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Παρατηρούν, καταγράφουν, παρακολουθούν. Είναι μεγάλοι, είναι μικρά παιδιά, όλοι αναγνωρίζουν την ξεχωριστή σημασία των δεδομένων στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ.
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή.
Δευτέρα, 02 Ιουλίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι.
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ
Ετοιμάζουμε το ημερολόγιο του Ιουλίου. Ποιες δράσεις θα αρέσουν περισσότερο στα παιδιά; Ποια μέρα θα δανειστούν τα περισσότερα βιβλία; Τα παιδιά συμμετέχουν και αξιολογούν την καλοκαιρινή εκστρατεία.
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή.
Τρίτη 03 Ιουλίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι.
«ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ : Τα ρούχα.
Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα ρούχα ανθρώπων από άλλες εποχές και άλλα μέρη.
Για παιδιά 6-9 ετών. Με προεγγραφή.
Τετάρτη 04 Ιουλίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι.
ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ
Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη Ιστορία.
Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή
Πέμπτη 05 Ιουλίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι.
ΤΑ «ΘΑΜΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πειράματα με το χώμα
Υπάρχουν περισσότερα πράγματα απ΄ό,τι νομίζουμε στο έδαφος! Ας τα ανακαλύψουμε.
Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή
Παρασκευή 06 Ιουλίου, 11:00-1:00 το μεσημέρι
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Εγκλήματα
Η παρατήρηση της σκηνής του εγκλήματος οδηγεί στη διαλεύκανσή του. Ληστείες, εκβιασμοί, περίεργα ατυχήματα πώς περιγράφονται, ποια δεδομένα οδηγούν στην επίλυσή τους;
Για παιδιά 7-12 ετών
Δευτέρα 09 Ιουλίου, 11:00-1:00 το μεσημέρι
«ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα μέσα μεταφοράς
Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα μ από άλλες εποχές και άλλα μέρη.
Για παιδιά 6-9 ετών
Τρίτη 10 Ιουλίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι.
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Το παλάτι της μνήμης. Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα!
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή
Τετάρτη 11 Ιουλίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι.
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ :Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω.
Να πετάω στο διάστημα, να γιατρεύω ανθρώπους, να πλάθω ψωμί, να μαγειρεύω γλυκά και αλμυρά, να σχεδιάζω κτίρια, να χορεύω, να παίζω μουσική. Όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές μπροστά μας κι εμείς μαθαίνουμε τα επαγγέλματα του σήμερα και του μέλλοντος για να ξέρουμε όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε.
Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή.
Παρασκευή 13 Ιουλίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι
«ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις
Μια περιπλάνηση στα υλικά των καλλιτεχνών που μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις, να τα ακούσεις. Τα έργα τέχνης δεν φτιάχνονται μόνο για να τα βλέπουμε!
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή
Δευτέρα 16 Ιουλίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Τα δεδομένα που κρατάω μόνο για μένα. Απλοί κανόνες για να μάθουμε να προφυλασσόμαστε και να μην δίνουμε εύκολα σε κανένα προσωπικά μας στοιχεία.
Για παιδιά 7-14 ετών. Με προεγγραφή
Τρίτη 17 Ιουλίου, 6:00 – 7:00 το απόγευμα
«ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ»: Βόλτα στην πόλη – καταγραφή συμπεριφορών
Βγαίνουμε βόλτα στην πόλη και καταγράφουμε ανθρώπους που γελάνε, που συζητάνε, αγκαλιάζονται, φωνάζουν, θυμώνουν. Οι συμπεριφορές τους δίνουν τον τόνο στο ρυθμό της πόλης.
Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή
Τρίτη 24 Ιουλίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τα βιβλία, οι ταινίες, η μουσική μου
Τα αγαπημένα βιβλία, η μουσική που ακούω, οι ταινίες που βλέπω ξανά και ξανά φτιάχνουν μια εικόνα για μένα και είναι ένας τρόπος να με γνωρίσουν οι φίλοι μου.
Για παιδιά 6- 12 ετών. Με προεγγραφή.
Τετάρτη 05 Σεπτεμβρίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι.
«ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ :Η λεία ενός πειρατικού πλοίου.
Το 1602 ένα πειρατικό πλοίο επιτίθεται σε ένα εμπορικό πλοίο κάπου στο Αιγαίο. Μετά την επίθεση οι πειρατές καταγράφουν τη λεία τους και ζωντανεύουν έναν κόσμο με διαφορετικά νομίσματα, αγάπη για τα μπαχαρικά και τα μεταξωτά υφάσματα, τα πολύτιμα κοσμήματα.
Για παιδιά 6- 12 ετών. Με προεγγραφή.
Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι.
«ΜΕΛΩΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα πάντα με μέλι για την αυριανή γιορτή
Το αφιέρωμα στις μέλισσες και τα δεδομένα τους τελειώνει με την Παρασκευή γλυκών με
μέλι για να κεράσουμε τους επισκέπτες στη γιορτή λήξης.
Παρασκευή 07 Σεπτεμβρίου, 11:00 – 1:00 το μεσημέρι.
Γιορτή λήξης.
Καταγράφουμε τους αποχαιρετισμούς και τα «του χρόνου» και γιορτάζουμε το κλείσιμο ενός ακόμη καλοκαιριού που περάσαμε μαζί.
Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Με προεγγραφή.
 
Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν. 
Απαραίτητη όμως είναι η προεγγραφή στο τηλέφωνο 210-6801654.
 
Διεύθυνση: Παλαιολόγου, Αβέρωφ και Σόλωνος 6, ΤΚ 152 36
Μέγεθος γραμμάτων
Αντίθεση