Title Image

Η εκδήλωση αναβάλλεται – Θλίψη για την απώλεια του Μάνου Ελευθερίου – Η Ρεματιά τον αποχαιρετά με τα τραγούδια του

Η εκδήλωση αναβάλλεται – Θλίψη για την απώλεια του Μάνου Ελευθερίου – Η Ρεματιά τον αποχαιρετά με τα τραγούδια του

Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Ήταν περίπου ένα χρόνο πριν. Στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου είχε καταφτάσει από νωρίς κόσμος πολύς για να τον δει και να τον ακούσει. Ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος ενώ πολλοί και πολλές στέκονταν στον κήπο για να ακούσουν δυο λέξεις του. Από την ομιλία του και από τα τραγούδια του. Μας μίλησε για το βιβλίο του «Φαρμακείον Εκστρατείας», μας χάρισε ενδιαφέρουσες και αστείες αφηγήσεις από την ιστορία της ελληνικής στιχουργικής και των ελλήνων στιχουργών, σιγοψιθύρισε μετά μαζί μας τα τραγούδια του.

Η 24η Μαΐου2017 ήταν η τελευταία φορά που είδαμε τον Μάνο Ελευθερίου σε μια δημόσια εκδήλωση στο Χαλάνδρι. Περιμέναμε ότι θα είναι και πάλι κοντά μας σε μια μεγάλη γιορτή για τον πολιτισμό μέσα από τα τραγούδια του στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, την Τετάρτη 25 Ιουλίου. Λίγες μέρες πριν επρόκειτο να μας αφήσει μόνους.  Δεν θα είμαστε όμως εκεί χωρίς εκείνον. Με τους στίχους από τα δικά του τραγούδια θα τον αποχαιρετίσουμε. Τα εκατοντάδες τραγούδια που μας άφησε τόσο γενναιόδωρα, τα τραγούδια που θα κρατήσουν για πάντα άσβεστη τη μνήμη του.

Ο Δήμος Χαλανδρίου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια ενός σπουδαίου ποιητή, πεζογράφου και στιχουργού.

Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε Χαλανδραίος κατά τα χρόνια της νεότητάς του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου και όταν σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα εγκαταστάθηκαν και έζησαν για επτά χρόνια στο Χαλάνδρι, όπου και ολοκλήρωσε τις σχολικές του σπουδές. Το 1955 γνωρίστηκε με τον Άγγελο Τερζάκη ο οποίος τον ώθησε να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής ενώ το 1956 γράφτηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου. Το 1960 στα Ιωάννινα, όπου βρέθηκε για να εκτελέσει τη στρατιωτική του θητεία, άρχισε να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του συνέγραψε ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 500 τραγούδια. Ο ίδιος, κατά την εκδήλωση στο Αετοπούλειο, όταν ρωτήθηκε πόσα τραγούδια είχε γράψει, απάντησε χαρακτηριστικά ότι δεν θυμάται…
Εργάστηκε ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Ο Δήμος Χαλανδρίου θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου, αντί στεφάνου και σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του, θα διαθέσει το ποσό των 1.000€ στη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου.                                              

Η Ρεματιά αποχαιρετά τον Μάνο Ελευθερίου με τα τραγούδια του
Βαθιά θλίψη προκαλεί στους ανθρώπους του Δήμου Χαλανδρίου η απώλεια του μεγάλου μας ποιητή, πεζογράφου και στιχουργού Μάνου Ελευθερίου. Όλοι και όλες μας περιμέναμε ότι θα τον συναντήσουμε στη Ρεματιά για να τραγουδήσουμε μαζί τα τραγούδια του κατά την προγραμματισμένη εκδήλωση – αφιέρωμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης την Τετάρτη 25 Ιουλίου.
Σε κλίμα ιδιαίτερης φόρτισης και συγκίνησης η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου καλεί όλους και όλες μας να τιμήσουμε την αθάνατη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου αποχαιρετώντας τον με τα τραγούδια του.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της βραδιάς, ο Θάνος Ολύμπιος, η Λιζέτα Νικολάου και ο Βασίλης Πάτσιος, τρεις ερμηνευτές που έχουν δισκογραφήσει τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, παρουσιάζουν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του σπουδαίου στιχουργού με τη συνοδεία πενταμελούς ορχήστρας: Χρήστος Κουμούσης (πιάνο), Λευτέρης Λαζάρου (μπουζούκι), Γιάννης Καλκάνης (ντραμς), Δημήτρης Μαργαρίτης (μπάσο), Γιώργος Πατσιώτης (κιθάρα).Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ. Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου
 Το Φεστιβάλ Ρεματιάς προσφέρει την τέχνη, εμείς την αλληλεγγύη. 
                              Προσφέρουμε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης 
                  για την επιβίωση των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την κρίση.