Title Image

Ζωντάνεψαν οι μνήμες στην εκδήλωση για τις ημέρες της κατοχής

Ζωντάνεψαν οι μνήμες στην εκδήλωση για τις ημέρες της κατοχής

 

Νεότερα στοιχεία σχετικά με την Κατοχή παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου  στο Αετοπούλειο πνευματικό κέντρο Χαλανδρίου με την ευκαιρία της εθνικής επετείου.

Συγκεκριμένα ο διδάκτωρ ιστορίας και συγγραφέας Μιχάλης Λυμπεράτος αναφέρθηκε στην πρόθεση των Γερμανών να ανατινάξουν το φράγμα του Μαραθώνα αλλά και να βομβαρδίσουν σημαντικά κτήρια, ακόμα και ολόκληρες συνοικίες , όπως η Καισαριανή, κατά την αναχώρηση τους, ενέργειες που αποφεύχθηκαν χάρη στην αυτοσυγκράτηση του ΕΛΑΣ και την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου  Δαμασκηνού. Επίσης ο κ. Λυμπεράτος αναφέρθηκε στην παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούσβελτ προς τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ουίστον Τσώρτσιλ, για να σταματήσουν τα Δεκεμβριανά  και η προέλαση των βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Επίσης με παρέμβαση του προέδρου Ρούσβελτ αποφεύχθηκε η επέμβαση των Βρετανών στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση.

Εικόνες και συναισθήματα  από την περίοδο της Κατοχής ζωντάνεψαν με τις αναμνήσεις της αγωνίστριας και συγγραφέως Κατίνας Λατίφη και το βιβλίο Ημερολόγιο Κατοχής (εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ) της Ειρήνης Ζαχαρία. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν στον κ. Λυμπεράτο ερωτήσεις και να ακολουθήσει επωφελής διάλογος. Στην εκδήλωση παρέστη και η κόρη της Ειρήνης Ζαχαρία, Έλλη Μαρμαρά εκπαιδευτικός, όπως επίσης αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Χαλανδρίου και πολίτες.