Title Image

«Ξέμπαρκοι καιροί – Ήχοι εξόριστοι» – Τραγουδώντας τον Καββαδία στη Ρεματιά

«Ξέμπαρκοι καιροί – Ήχοι εξόριστοι» – Τραγουδώντας τον Καββαδία στη Ρεματιά

Η τέχνη μας στηρίζει, στηρίζουμε την τέχνη

και τους ανθρώπους της

Τη συναυλία Ξέμπαρκοι καιροί – Ήχοι εξόριστοι, Τραγουδώντας τον Καββαδία στον καιρό της απόστασης με το μουσικό σύνολο Guitarte Ensemble παρουσιάζει προσβάσιμη σε όλους και όλες* το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 – Νύχτες Αλληλεγγύης, την Κυριακή 26 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Οι Guitarte Ensemble, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χατζηελευθερίου, παρουσιάζουν έργα μελοποιημένης ποίησης του Νίκου Καββαδία σε συνθέσεις που έχουν δημιουργήσει οι Ξέμπαρκοι, Μ. Κώχ, Γ. Σπανός, Θ. Μικρούτσικος και έχουν μεταγραφεί για κιθαριστικό σύνολο από τον Περουλή Σακελλαρίδη, ο οποίος υπογράφει και τα κείμενα της παράστασης, «εμπνευσμένης από τη σημερινή πρωτόγνωρη συνθήκη της απόστασης και την ανάγκη υπερβάσής της».

Οι συντελεστές της βραδιάς σημειώνουν σχετικά: «Για τον Καββαδία η απόσταση είναι μια εντελώς σχετική έννοια. Η ζωή του, το διάβασμα, τα ταξίδια, η ποίηση έναν είχαν σκοπό. Να εκμηδενίσουν τις αποστάσεις που χωρίζουν ανθρώπους και χώματα.

Ήταν μικρή γι’ αυτόν η γη κι η θάλασσα σταγόνα. Οι μεγάλες πολιτείες ήταν μια κάμαρα μικρή, όμορφη, δική του. Περιπλανιόταν στον κόσμο σαν να βόλταρε στον κήπο του και κάθε στιγμή στο σπίτι του βρισκόταν. Μονάχα στης γυναίκας την ψυχή παραδινόταν και χανόταν μεθυσμένος στα σοκάκια στου έρωτα. Τις στιγμές αυτές της αδυσώπητης αμηχανίας ερχόταν πάντα, ως σωτήρας, η διαρκής νοσταλγία για τα λιμάνια του και τις γυναίκες τους, που ήταν όλες δικές του. Αναφέρει ο ποιητής: “Ὅπως στὰ περσικὰ παραμύθια τίποτε δὲν νομίζουμε πιὸ δύσκολο ἀπὸ τὴν ἀπόσταση. Λάθος. Τὸ Sheffield πέφτει κοντά στὸ Matadi. Τὸ Φισκάρδο συνορεύει μὲ τὸ Munden. Η τέχνη μ᾿ ὅλο τὸν κόσμο.”»

Συντελεστές:

Ερμηνεύουν: Άννα Σαρτζίδου, Δημήτρης Βουτσάς

Guitarte Ensemble: Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Χριστίνα Πολυκρέτη και Άννα Σαρτζίδου

Συμμετέχουν: Όσβαλντ Αμιράλης (κοντραμπάσο), Κώστας Ήλιάδης (κιθάρα)

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χατζηελευθερίου

Βασική ιδέα – κείμενα: Περουλής Σακελλαρίδης

Εικαστική/σκηνική επιμέλεια: Σοφία Χουλιαρά

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα αναπήρων. Η πρόσβαση για άτομα με κινητικές βλάβες είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr
Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Το ταμείο του θεάτρου δεν θα λειτουργεί για διάθεση δελτίων εισόδου.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

*Προσβάσιμη συναυλία. Θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην  Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Ενδογλωσικούς Υπέρτιτλους για (Κ)κωφους/ές και βαρήκοους/ες. Θα διατεθεί Ακουστική Περιγραφή για τυφλούς/ες και άτομα με προβλήματα όρασης για τα εικαστικά αντικείμενα στον χώρο. Με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ διατίθεται δωρεάν σε μεγαλογράμματη σειρά, γραφή Braille και σε κώδικα QR για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ενώ φυσικά, οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι/ες με τους χειριστές/τριές τους.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου