Title Image

Underground Youth Orchestra και Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Χαλανδρίου στη Ρεματιά

Underground Youth Orchestra και Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Χαλανδρίου στη Ρεματιά

Η τέχνη μας στηρίζει, στηρίζουμε την τέχνη

και τους ανθρώπους της

Μια ζεστή αγκαλιά με sold out για τους νέους και τις νέες μουσικούς της πόλης.

Την πιο θερμή υποδοχή επεφύλαξε η Ρεματιά στις νέες και τους νέους μουσικούς που επανέρχονται σε συμφωνικό σχήμα δυο χρόνια μετά, εξαιτίας της κρίσης που επεφύλαξε η πανδημία μην επιτρέποντάς τους τις δια ζώσης συναντήσεις.

Η συναυλία Απ΄την Ανδαλουσία στους… κήπους της Ρεματιάς από την ορχήστρα νέων Underground Youth Orchestra με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 – Νύχτες Αλληλεγγύης την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μια ξεχωριστή βραδιά για την πόλη – και όχι μόνο –, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη ζήτηση των δελτίων ελεύθερης εισόδου, τα οποία εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από μια ώρα ενώ η συνέχιση της ζήτησης τους, δείχνει ότι η βραδιά θα ήταν sold out ακόμη και αν ήταν ελεύθερη των περιορισμών λόγω covid, η πληρότητα του θεάτρου.

Η συμφωνική ορχήστρα παρουσιάζει έργα ισπανικής συμφωνικής μουσικής υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη και υπόσχεται να μας χαρίσει μια μαγική μουσική εμπειρία μέσα από το φλογερό ταπεραμέντο της ανδαλουσιάνικης ψυχής και το φυσικό περιβάλλον της Ρεματιάς.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος το κοινό θα παρακολουθήσει το έργο του Manuel De Falla (1876-1946) Nights in the gardens of Spain για πιάνο και ορχήστρα με σολίστ τη Βύνη Φουντά ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το έργο του Joaquin Rodrigo (1901-1999) Concerto Adaluz για τέσσερις κιθάρες και ορχήστρα με σολίστ το σύνολο Guitarte ensemble (Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Μαρία Παπαμιχαήλ, Νεκτάριος Σακελλαρίου).

Λίγα λόγια για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου

Το εγχείρημα του Δήμου Χαλανδρίου  για τη δημιουργία ενός συμφωνικού σχήματος υπερ-τοπικού χαρακτήρα με στόχο την ανάδειξη της συμφωνικής μουσικής, έχει ξεκινήσει να πραγματώνεται με τη συνεργασία του καταξιωμένου συμφωνικού συγκροτήματος παιδιών και νέων «The Underground Youth Orchestra Network», από τον Οκτώβριο του 2017. Σε αυτό το πλαίσιο, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου έχει ήδη, από τα πρώτα της βήματα, πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις συμμετέχοντας σε συναυλίες της  Underground Youth Orchestra ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποίησε στο Φεστιβάλ Ρεματιάς την παρθενική της εμφάνιση με αυτόνομο πρόγραμμα, στο πλευρό της καταξιωμένης ορχήστρας νέων.

Επίσης, το ίδιο έτος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου, είχε διοργανώσει την ημερίδα–εργαστηρίο Mozart/Deconstruction – Μότσαρτ/Αποδόμηση.

Δυστυχώς, οι περιοριστικοί όροι που έθεσε η πανδημία αναχαίτισαν την πρόοδο της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου και την επίτευξη νέων στόχων, καθώς δεν ήταν εφικτές οι συναντήσεις των μελών της, οι οποίες πριν την κρίση του κορονοϊού πραγματοποιούνταν τακτικά στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου. Τα μέλη και οι συντελεστές της ορχήστρας εκφράζουν τώρα με ζέση την ελπίδα ότι η συναυλία της Πέμπτης 2/9 αποτελεί το σημείο επανεκκίνησης και διεύρυνσης του συμφωνικού τους σχήματος.

Η ιδέα για τη δημιουργία δημοτικής συμφωνικής ορχήστρας νέων στο Χαλάνδρι ξεκίνησε από τη σχετική πρωτοβουλία πολιτών πριν από περίπου πέντε χρόνια. Ωστόσο παρά το έντονο ενδιαφέρον που είχαν εκφράσει πολλοί/ες νέοι/ες μουσικοί τότε, η προσπάθεια δεν κατέστη εφικτό να προχωρήσει καθώς δεν ήταν από την αρχή εξασφαλισμένη η συνύπαρξη του συνόλου των μουσικών από όλες τις ομάδες των οργάνων που απαιτεί η συγκρότηση ενός συμφωνικού σχήματος, ούτε η ομοιογένεια στις δυνατότητες των νέων μουσικών. Η συνεργασία του Δήμου Χαλανδρίου με την Underground Youth Orchestra, η οποία συνέβαλλε με τη γνώση και την εμπειρία της σε εκπαιδευτικό και οικονομοτεχνικό επίπεδο μέχρι να γίνει εφικτή η αυτόνομη λειτουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση των παλαιότερων εμποδίων. Από το Σεπτέμβριο του 2019 η ορχήστρα λειτουργεί αυτόνομα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου.

Οι μουσικοί της συμφωνικής ορχήστρας της πόλης έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα συμφωνικό σχήμα μέσα από το οποίο μπορούν να ανακαλύπτουν διαρκώς την αξία της καλλιτεχνικής συνύπαρξης και ανταλλαγής βελτιώνοντας την προσωπική τους δεξιοτεχνία μέσα από το μουσικό σύνολο. Εξάλλου, ο ιδρυτικός στόχος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου δεν είναι η επιμέρους εκπαίδευση μουσικών αλλά η ανάπτυξη ενός μουσικού σχήματος αξιώσεων που θα πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους.

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα αναπήρων. Η πρόσβαση για άτομα με κινητικές βλάβες είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

 

Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr
Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ).

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου