Title Image

«Η πορεία προς την κατάκτηση της ψήφου των γυναικών: 1930-1956» – Η 3η διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Χαλανδρίου

«Η πορεία προς την κατάκτηση της ψήφου των γυναικών: 1930-1956» – Η 3η διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Χαλανδρίου

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Χαλανδρίου διευρύνει τη λειτουργία του με δύο κύκλους μαθημάτων και σειρά αυτόνομων διαλέξεων, μετά την επιτυχή εκκίνηση του εγχειρήματος, την Άνοιξη του 2022.

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, θα δοθεί η 3η κατά σειρά προγραμματισμένη διάλεξη, με θέμα: «Η πορεία προς την κατάκτηση της ψήφου των γυναικών: 1930-1956», με ομιλήτρια την ιστορικό κ. Τασούλα Βερβενιώτη.

Η ομιλία θα αναφερθεί στην πορεία που ακολουθήθηκε για την κατάκτηση του δικαιώματος της ψήφου. Θα γίνει αναφορά στις απαρχές του γυναικείου κινήματος, από το τέλος του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια, θα επικεντρωθεί στις γυναικείες οργανώσεις που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και στους αγώνες τους για τη διεκδίκηση της ψήφου. Το 1930 οι γυναίκες στην Ελλάδα απέκτησαν το δικαίωμα της ψήφου  στις δημοτικές εκλογές, αλλά με περιορισμούς. Στη δεκαετία του 1940 οι αγώνες τους θα ενταθούν, γιατί μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμου, δεν τους δόθηκε το δικαίωμα της ψήφου, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία. Στην ομιλία αυτή θα περιγραφούν αναλυτικά οι δυνάμεις και οι δυναμικές που ακολουθήθηκαν ώστε το 1956 να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν όλες οι ενήλικες Ελληνίδες και να εκλεγούν δύο γυναίκες.