Title Image

Εγκαίνια της έκθεσης «Let the children talk» στο Κέντρο Νεότητας – Η συγκλονιστική εμπειρία της προσφυγιάς μέσα από τα μάτια των παιδιών

Εγκαίνια της έκθεσης «Let the children talk» στο Κέντρο Νεότητας – Η συγκλονιστική εμπειρία της προσφυγιάς μέσα από τα μάτια των παιδιών

Παιδιά πρόσφυγες, παιδιά σε αγκαλιές ή μόνα, παιδιά ασυνόδευτα, παιδιά που έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους… οι υπέροχες φωτογραφίες του Μάριου Λώλου γέμισαν τους τοίχους αλλά και τον …αέρα του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου και ενθουσίασαν το κοινό που παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «Let The Children Talk» – «Ας μιλήσουν τα παιδιά», την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023.

Το φωτογραφικό υλικό σε συνδυασμό με το «ζωντανό» γλυπτό της Μαρίας Καραθάνου, τα βίντεο των Ζαφείρη Χαϊτίδη και Σοφία Χατζηλάμπρου και τα ηχητικά τοπία του Μάριου Τσάγκαρη, μεταβάλλονται και μεταβάλλουν τον περιβάλλοντα χώρο, χαρτογραφώντας διαδρομές και πορείες που μετατρέπονται σε μια κραυγή για το προσφυγικό.

Καλωσορίζοντας την έκθεση στην πόλη και στο πλήρως ανακαινισμένο Κέντρο Νεότητας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, σημείωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που, μετά από δύο χρόνια, ξεκινά η λειτουργία του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου με μια πολύ σπουδαία έκθεση του Μάριου του Λώλου. Και διπλά χαρούμενοι γιατί έχουμε έναν άνθρωπο που καταφέρνει, με την ευαισθησία και το ταλέντο του, να αιχμαλωτίσει σε μερικά κλικ τον πόνο και την ελπίδα, το δάκρυ και τη χαρά των παιδιών. Ελπίζω τις επόμενες μέρες οι Χαλανδραίοι και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά να έρθουν να γνωρίσουν τη σπουδαία αυτή έκθεση».

Από την πλευρά του ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος ανέφερε για το μήνυμα της έκθεσης: «Αυτή η έκθεση έχει νόημα γιατί το προσφυγικό υφίσταται και σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αόρατοι και σήμερα βασανίζονται, άρα δεν πρέπει να τους ξεχνάμε. Βασικός στόχος είναι να περάσουν από δω πολλοί μαθητές και μέσα από την ξενάγηση που θα τους γίνει να πάρουν το μήνυμα ότι τα παιδάκια αυτά δεν είναι διαφορετικά. Είναι παιδάκια της διπλανής πόρτας, είναι συμμαθητές, είναι φίλοι τους… και οι ενήλικες να τα δουν σαν δικά τους παιδιά».

Συγκινημένος από τη συνδημιουργία με επίκεντρο τα παιδιά – πρόσφυγες δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέργιος Γκάκας, προσθέτοντας: «Οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ”  στην «Nomades Artcore» για το αποτέλεσμα, αλλά και ένα “ευχαριστώ” στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και στην αντιδήμαρχο Έλενα Χριστούλη που μεταμόρφωσαν το Κέντρο Νεότητας σε έναν υπέροχο και φιλόξενο χώρο Πολιτισμού».

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Χριστουλάκης, Έλενα Χριστούλη και Χάρη Μαυρουδής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, η συντονίστρια του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Χατζησοφιά, τα μέλη της ΚΕ του ΜέΡΑ25 Βασίλης Στύλος και Περικλής Ζήκας, ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός, η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Νάντια Αργυροπούλου, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων της πόλης και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Δείτε στιγμιότυπα των εγκαινίων ΕΔΩ

Μουσικό εργαστήρι

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του «Let The Children Talk», την Κυριακή 26 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό μουσικό εργαστήρι με τον Ουρουγουανό καλλιτέχνη Camilo Bentacor.

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τους Kokowumba & Friends small band. Μια μουσική «παρέα» που «γεννήθηκε» στο camp προσφύγων του Βόλου, όπου βρήκε καταφύγιο ο Kokowumba με την οικογένειά του, πρόσφυγες από το Κονγκό.

Παράλληλες δράσεις τα σαββατοκύριακα

Οι παράλληλες δράσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα σαββατοκύριακα με συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις και ταινίες.

Σάββατο 1 Απριλίου

20:00 │ Συζήτηση: Media και Μετανάστευση: Είναι περίπλοκο;

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ι. Αλλαμανής

 Ομιλητές
Λουίζα Γκουλιαμάκη, φωτορεπόρτερ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Βάνια Τέρνερ, ντοκυμαντερίστρια – δημοσιογράφος
Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών
Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη Επικοινωνίας στην Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)
Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Απόστολος Βεΐζης, γιατρός- executive director στην Intersos Hellas

Θα παρέμβει ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος

Κυριακή 2 Απριλίου

12:00 │Θεατρική παράσταση «Μπες στα παπούτσια μου», από την θεατρική ομάδα Ονειρόδραμα / για παιδιά 5-10 ετών

Σάββατο 8 Απριλίου

20:00 │ Προβολή της βραβευμένης ταινίας FLEE, του Jonas Poher Rasmussen

Ξεναγήσεις για τα σχολεία

Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για μαθητές γυμνασίων και λυκείων του Χαλανδρίου. Οι  ξεναγήσεις γίνονται κάθε πρωί, από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου, κατόπιν επικοινωνίας στο τηλ. 6946 36 30 45.

Στη διάρκεια της ξενάγησης προβάλλονται οι ταινίες της Σοφίας Γεωργοβασίλη, CEDAR WOLF και του Νίκου Αυγουστίδη, UMMI.

Τέλος, στην έκθεση συμμετέχουν ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας του Κοινωνικού ΕΚΑΒ με την καθοδήγηση της Χριστίνας Βάζου.

Info
Η έκθεση «Let The Children Talk», που συνδιοργανώνουν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρίας «Nomades Artcore» και ο Δήμος Χαλανδρίου, θα διαρκέσει έως τις 9 Απριλίου 2023.

Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου (Αντιγόνης & Δαναΐδων, 10 λεπτά από το σταθμό μετρό «Νομισματοκοπείο»

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 17:00 – 20:00

Είσοδος ελεύθερη

Συμμετέχουν

Φωτορεπόρτερ: Μάριος Λώλος
Εικαστικός: Μαρία Καραθάνου
Επιμέλεια Ήχου: Μάριος Τσάγκαρης
Κινηματογραφιστής: Γιάννης Νικολόπουλος
Οπτικοακουστικό Υλικό: Ζαφείρης Χαϊτίδης, Σοφία Χατζηλάμπρου
Συλλογιστικοί Περίπατοι: Πέτρος Ρούσσος – Γιάννης Σιούτης (nomades artcore)
Project manager: Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου
Παιδίατρος-σύμβουλος: Χρύσα Δεληγιάννη
Εκτέλεση Παραγωγής : Μάτα Λαμπροπούλου
Γραφιστική Επιμέλεια: Νατάσα Σταμούλη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Αναστασία Κυριτσοπούλου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια- Οργάνωση παραγωγής: nomades artcore

FB: @nomadesartcore
Instagram: @nomadesartcore
hasthag: #LetTheChildrenTalk