Title Image

Ο «Διάβολος στο Celluloid» – Εξορκισμοί, φαντάσματα και άλλα άνθη του κακού στις ταινίες υπερφυσικού τρόμου

Ο «Διάβολος στο Celluloid» – Εξορκισμοί, φαντάσματα και άλλα άνθη του κακού στις ταινίες υπερφυσικού τρόμου

Τι είναι αυτό που μας ελκύει στον κινηματογράφο τρόμου; Για ποιο λόγο διασκεδάζουμε επιλέγοντας να εκτεθούμε σε ταινίες που μας φοβίζουν; Και τι είναι, εν τέλει, μία ταινία τρόμου: μία άρτια σκηνοθετημένη συρραφή από τρομακτικές σκηνές; Ή μήπως ένα ιδιάζον έργο τέχνης το οποίο είναι ανοιχτό –όπως όλα τα έργα τέχνης– σε μία πληθώρα διαφορετικών ερμηνειών;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα δώσει ο συγγραφέας Δημήτρης Ουλής, καλεσμένος του φωτογραφικού εργαστηρίου  “Ο λόγος στην εικόνα”, με αφορμή το βιβλίο του Ο Διάβολος στο Celluloid (Αρμός, 2021).

 Ο συγγραφέας θα αναφερθεί ειδικότερα στις ταινίες υπερφυσικού τρόμου (supernatural horror movies) και θα προσπαθήσει να στοιχειοθετήσει ορισμένα θεμελιώδη κριτήρια για την αποκωδικοποίησή τους. Παράλληλα, θα αποπειραθεί να στοχαστεί πάνω στις έννοιες του δαιμονικού, του φαντασματικού και του τερατώδους και να διερευνήσει τις ποικίλες ανθρωπολογικές και κοινωνικοπολιτικές τους συνδηλώσεις, στο πλαίσιο της σύγχρονης «μεταμοντέρνας» πολιτισμικής συνθήκης.

Info:

Artist Talks Δημήτρης Ουλής
Δευτέρα 19 Ιουνίου  2023
Ώρα 20:00
Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου (Τομπάζη 18 και Φιλικής Εταιρείας)
Είσοδος ελεύθερη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Δημήτρης Ουλής γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου 1971. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή, με θέμα την Ανθρωπολογία της New Age Θρησκευτικότητας.

Σπούδασε επίσης ακορντεόν, πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Εργάστηκε κατά καιρούς ως καθηγητής θεολόγος και Theory of Knowledge Coordinator σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία των Αθηνών (Κωστέα-Γείτονα, Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης) και υπήρξε για δύο χρόνια (2018-2020) εντεταλμένος διδάσκων του μαθήματος «Νέα Θρησκευτικά Κινήματα» στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής θεολόγος στα Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη και ως καθηγητής ακορντεόν και Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής στο Ωδείο Ριζοπούλου. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στο Ελληνικό Βιβλικό Κολλέγιο και διδάσκων στο πρόγραμμα «Παιδαγωγική και Διδακτική Μεθοδολογία της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης» στο Learn Inn Ε.Κ.Π.Α.

Δημήτρης Ουλής, Ταινίες Τρόμου, Αετοπούλειο