Title Image

URBACT – Συμμετοχή του Δήμου Χαλανδρίου στο θεματικό δίκτυο RegGov

URBACT – Συμμετοχή του Δήμου Χαλανδρίου στο θεματικό δίκτυο RegGov

URBACT II – Συμμετοχή Δήμου Χαλανδρίου στο θεματικό δίκτυο RegGov

 

Ο Δήμος Χαλανδρίου προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο θεματικό δίκτυο RegGov του προγράμματος URBACT II της  πρωτοβουλίας της Ε.Ε. ‘Περιφέρειες για την Οικονομική Αλλαγή’ (Regions for Economic Change). Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα επισημοποιήθηκε στις 9 & 10 Ιουνίου με την αποστολή αντιπροσωπείας του Δήμου στην πρώτη συνάντηση των εταίρων, στην πόλη Sodertalje της Σουηδίας.

Με την προσπάθεια που γίνεται μέσα από τις διάφορες Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες να υποστηριχθεί μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη των μειονεκτούντων αστικών περιοχών, ο ρόλος των διαχειριστικών αρχών για τα επιχειρησιακά προγράμματα έχει γίνει ιδιαίτερα κρίσιμος.
Η αποδοτική συνεργασία και πλήρης εμπιστοσύνη μεταξύ των πόλεων και των περιφερειακών αρχών περνάει σε μια άλλη φάση και γίνεται πιο αποφασιστική για την επιτυχή ανάπτυξη, εφαρμογή και χρηματοδότηση ολοκληρωμένων πολιτικών αστικής ανάπτυξης.
Μερικές Ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες, όπως η πόλη του Duisburg (επικεφαλής εταίρος) και η περιφέρεια North Rhine-Westphalia στην οποία ανήκει, έχουν αποκτήσει μακρά εμπειρία στον τομέα αυτό, ενώ για άλλες πόλεις τέτοιου είδους συνεργασίες αποτελούν νέα εμπειρία και πρόκληση.
Το θεματικό δίκτυο RegGov συγκεντρώνει εταίρους και των δύο ειδών με σκοπό να τους υποστηρίξει στην ανταλλαγή της εμπειρίας και την ανάπτυξη των νέων μορφών συνεργασίας.
Για κάθε πόλη, θα αναπτυχθεί ένα κατάλληλο πρότυπο διακυβέρνησης και ένα σχετικό τοπικό σχέδιο δράσης προκειμένου να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των περιφερειακών οργάνων και των αρμόδιων παραγόντων για την αστική και τοπική ανάπτυξη, μέσα από τους τοπικούς φορείς και των τοπικών ομάδων υποστήριξης της κάθε πόλης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε στο θεματικό δίκτυο RegGov το χαρακτηρισμό γρήγορης επιλογής-εφαρμογής (fast track labelling), που απαιτεί μια ιδιαίτερα στενή συνεργασία μεταξύ των πόλεων εταίρων και των Διαχειριστικών Aρχών τους και κατά τη διάρκεια επεξεργασίας των τοπικών σχεδίων δράσης τους ενώ, ιδιαίτερα ενεργός θα είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του δικτύου.
Στο RegGov, εκτός από τον επικεφαλής εταίρο Duisburg (Γερμανία) και το Δήμο Χαλανδρίου συμμετέχουν οι πόλεις Belovo (Βουλγαρία), Brighton and Hove (Ηνωμένο Βασίλειο), Budapest (Ουγγαρία), Nijmegen (Ολλανδία), Nyíregyháza (Ουγγαρία), Ruda Śląska (Πολωνία), Siracusa (Ιταλία) και Södertälje (Σουηδία).