Title Image

Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος «Aδριάνειος» Ποδηλατικός Γύρος

Adianeios_podilatikos_gyros6

Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος «Aδριάνειος» Ποδηλατικός Γύρος

Περίπου 100 ποδηλάτισσες και ποδηλάτες συμμετείχαν στον μεγάλο ποδηλατικό γύρο, που διοργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με τις συλλογικότητες «Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών Επισκήνιον Αχαρνογνωσία» και «ΝυχτοΠεταλιές»,  την Κυριακή 31 Μαρτίου, πάνω στη διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Ο μικρότερος ποδηλάτης ήταν 9 ετών και ο μεγαλύτερος 79, με την συντριπτική πλειονότητα όσων συμμετείχαν να ολοκληρώνουν το σύνολο της διαδρομής απο το Ολυμπιακό Χωριό στις Αχαρνές μέχρι την πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι και πίσω, με ενδιάμεσες στάσεις στο ΟΑΚΑ και το Χαλάνδρι.

Ο ποδηλατικός γύρος πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου), στο πλαίσιο του διεθνώς πολυβραβευμένου προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου που υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου.

Στις τέσσερις στάσεις της διαδρομής, σε σημεία ενδιαφέροντος του Αδριάνειου Υδραγωγείου, έγιναν σύντομες ξεναγήσεις  απο ειδικούς αρχαιολόγους, εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ και από την ομάδα του Cultural H.ID.RA.N.T., για την ιστορική και περιβαλλοντική αξία και επαναξιοποίηση του ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Στην αφετηρία της διαδρομής από την κεκλιμένη στοά του Αδριάνειου στο Ολυμπιακό Χωριό, μίλησε η κα Γεωργουσοπούλου Θεοδώρα, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής. Οι αρχαιολόγοι κα Τζεφέρη Θεοδώρα και κα Γλαράκη Κατερίνα, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, ξενάγησαν τους ποδηλάτες στα πηγάδια του Αδριάνειου υδραγωγείου εντός του ΟΑΚΑ και στα έργα ανάδειξης της ρωμαϊκής δεξαμενής του Αδριάνειου στην οδό Ελ Αλαμέιν στο Χαλάνδρι, αντίστοιχα. Στο σημείο αυτό, μέλη της ομάδας έργου του Cultural H.ID.RA.N.T. παρουσίασαν τα έργα της βιώσιμης αστικής ανάπλασης πάνω στη διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείο στο Χαλάνδρι και εξήγησαν πώς θα γίνει η επανάχρηση του νερού του αρχαίου υδραγωγείου, στη λογική της κυκλικής οικονομίας και συμμετοχικής διαχείρισης.

 

Τέλος στη δεξαμενή του Αδριάνειου υδραγωγείου στο Κολωνάκι (πλ. Δεξαμενής) μίλησε η προϊστάμενη Νέων Δραστηριοτήτων της ΕΥΔΑΠ, κα Δημητρού Αικατερίνη. Η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου θα υλοποιήσει το πρώτο υπόγειο, αστικό δίκτυο άρδευσης με νερό από το Αδριάνειο. Το νερό θα χρησιμοποιείται για χρήσεις ποτίσματος και πλυσίματος.

Διαδημοτικό Αδριάνειο Δίκτυο

Οι «Ποδηλάτες του Νερού» στα ίχνη του Αδριάνειου Υδραγωγείου ήταν η πρώτη διαδημοτική εκδήλωση του Cultural H.ID.RA.N.T. από κοινού οργανωμένη με συλλογικότητες πολιτών εκτός του Χαλανδρίου. Οφείλουμε ιδιαίτερη μνεία στην κα Μ. Μίχου από το Επισκήνιον και τον κο Ι. Δίελα από τις Νυχτοπεταλιές, δύο συλλογικότητες από το Δήμο Αχαρνών, που μοιράστηκαν την ιδέα τους για τους «Ποδηλάτες του Νερού» και συνέβαλαν με την εμπειρία τους στην διοργάνωση του πρώτου αδριάνειου ποδηλατικού γύρου.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί επίσης αφετηρία για τη συγκρότηση του (διαδημοτικού) Αδριάνειου Δικτύου Πολιτών και Κοινοτήτων, με μέλημα την ανάδειξη και τη βιώσιμη και με συμμετοχικό τρόπο αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου και του νερού του σε όλη του την έκταση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στην Τροχαία Αθηνών, στην Τροχαία Αγίας Παρασκευής και στη Δημοτική Αστυνομία Αθηνών για τα μέτρα ασφαλείας και τη διευκόλυνση διεξαγωγής της ποδηλατοδρομίας.

Επικοινωνία με Cultural Hidrant: uia–project@halandri.gr  –  213 2023 887 –   www.culturalhidrant.eu