Title Image

Η ενέργεια στα χέρια των πολιτών του Χαλανδρίου  – Πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας

dimiourgia_energeiakis_koinotitas

Η ενέργεια στα χέρια των πολιτών του Χαλανδρίου  – Πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας

Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για τη δημιουργία της πρώτης ενεργειακής κοινότητας, διοργανώνει ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με την Οργάνωση Electra Energy και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), την Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 18.45, στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Αντιγόνης & Δαναΐδων)

Ο Δήμος Χαλανδρίου αναλαμβάνει την εν λόγω πρωτοβουλία, εφαρμόζοντας το νόμο 5037/2023, που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες – δηλαδή αστικούς συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε πεδία σχετικά με την ενέργεια, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Ο νόμος επιτρέπει σε πολίτες να συν-δημιουργήσουν τοπικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως π.χ., τα φωτοβολταϊκά, για να παράγουν και να καταναλώνουν τη δική τους ενέργεια.

Τα οφέλη των ενεργειακών κοινοτήτων είναι πολύπλευρα:

► Συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Τα έργα ενεργειακών κοινοτήτων συμβάλλουν 2-3 φορές περισσότερα χρήματα στην τοπική οικονομία σε σχέση με ιδιωτικά έργα ΑΠΕ.

► Συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς οι πολίτες παράγουν τη δική τους ενέργεια τοπικά, αποκτώντας έτσι ανεξαρτησία από την ενεργειακή αγορά.

► Καλλιεργούν τη συνεταιριστική και αμεσο-δημοκρατική δράση. Οι πολίτες συμμετέχουν και συν-αποφασίζουν για τα έργα της κοινότητας, συμβάλλοντας έτσι και στην περιβαλλοντική δράση

Ήρθε η ώρα οι πολίτες του Χαλανδρίου να πάρουν την ενέργεια στα χέρια τους! Ελάτε στην πρώτη ενημερωτική εκδήλωση του εγχειρήματος για να μάθετε περισσότερα.