Σημαντική συμβολή στη συζήτηση για την ενταξιακή εκπαίδευση αποτέλεσε, όπως τονίστηκε, η ημερίδα «Η ενταξιακή εκπαίδευση για τον 21ο αιώνα», που διοργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου, το Σάββατο 17 Μαΐου 2025, στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών, με εξειδίκευση στα θέματα της ενταξιακής αγωγής, εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας, των ατόμων με αναπηρία και εκπαιδευτικών, που πέτυχαν να αναδείξουν τις σημαντικές πλευρές της ενταξιακή εκπαίδευσης, «ώστε να γίνει ένα βήμα μπροστά στην αποδοχή της ποικιλομορφίας και να μπουν τα θεμέλια για την εφαρμογή της», όπως τόνισε η συντονίστρια της εκδήλωσης, MSc κοινωνική λειτουργός, δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου, κ. Δήμητρα Γκασούκα.
Τους/τις συμμετέχοντες/ουσες καλωσόρισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, τονίζοντας μεταξύ άλλων την προσδοκία η ημερίδα να αποτελέσει αφορμή για να ανοίξει περαιτέρω στην ελληνική κοινωνία ο διάλογος για την ενταξιακή εκπαίδευση. «Γνωρίζουμε καλά ότι τόσο το δομημένο περιβάλλον, όσο και οι κοινωνικές διαδικασίες παραμένουν εχθρικές, δεν ευνοούν την συμπερίληψη και την διαφορετικότητα. Υπάρχει ένας συνεχής αγώνας με επιτυχίες και αποτυχίες με νίκες και ήττες για να γίνονται μικρά ή μεγαλύτερα βήματα βελτίωσης. Η σημερινή εκδήλωση είναι ένα τέτοιο βήμα. Ευελπιστούμε με αυτή να ανοίξουμε έναν διάλογο στην τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα της εκπαίδευσης. Να βοηθηθούμε από τις γνώσεις και την εμπειρία όλων σας ώστε οι επόμενες προσπάθειες μας να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», σημείωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Ως μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουν να μιλάνε την ίδια γλώσσα όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ενταξιακή εκπαίδευση, χαρακτήρισε την εκδήλωση ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) του υπουργείου Παιδείας, κ. Γιάννης Μπουσδούνης, σημειώνοντας ότι κοινός στόχος είναι «να πάμε στην ενταξιακή εκπαίδευση, στη συμπεριληπτική εκπαίδευση, σε μια “τίμια” εκπαίδευση για όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές».
Την πρωτοβουλία του Δήμου Χαλανδρίου και τη σημασία της ημερίδας εξήρε και η κ. Μαρίνα Γκανά, εκπρόσωπος της Γραμματείας Ατόμων με Αναπηρία της ΝΔ, σημειώνοντας ότι «η συμπερίληψη, η συνεκπαίδευση και η ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία αποτελεί αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των αναπήρων και συγχρόνως συνιστά μια διαρκή πρόκληση και υποχρέωση της κοινωνίας».
Οι ομιλήτριες, Αναστασία Βλάχου, εκπαιδευτική ψυχολόγος & ειδική παιδαγωγός, καθηγήτρια Ενταξιακής Εκπαίδευσης στο ΕΚΠΑ, Γιώτα Καραγιάννη, εκπαιδευτικός, καθηγήτρια Ενταξιακής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, Σιμώνη Συμεωνίδου, παιδαγωγός, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ενιαίας Εκπαίδευσης στο Παν/μιο Κύπρου, Αγγελική Γενά, κλινική ψυχολόγος & καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής στο ΕΚΠΑ, Παναγιώτα Σταυρούση, ψυχολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Αριστέα Φύσσα, ειδική παιδαγωγός, επίκουρη καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής στο Παν/μιο Πατρών, κάλυψαν όλες τις πτυχές της ενταξιακής εκπαίδευσης και δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για πλούσιο προβληματισμό, διαμοιράζοντας πολύτιμη γνώση και εμπειρία ετών.
Μεταξύ άλλων, ορίστηκε σαφώς η ένταξη στην εκπαίδευση ως «μια διαδικασία συστημικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο, τις μεθόδους διδασκαλίας, τις προσεγγίσεις, τις δομές και τις στρατηγικές», καταρρίφθηκαν μύθοι και λανθασμένες πεποιθήσεις σε σχέση με την ισότιμη πρόσβαση μαθητών/τριών, αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος των εκπαιδευτικών στην όλη διαδικασία και παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές ενταξιακής εκπαίδευσης.
Και όπως τόνισε η κ. Δήμητρα Γκασούκα στο τέλος της ημερίδας «το κομμάτι της ενταξιακής εκπαίδευσης έχει οριστεί. Υπάρχουν άξιοι ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, γονείς, ανάπηρα άτομα, που μπορούμε να συνεργαστούμε και να προχωρήσουμε με στόχο να την εφαρμόσουμε».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι Ευθύμιος Κουράσης, Χριστίνα Μαχαίρα, Αλέξης Μαυραγάνης και Έλενα Χριστούλη, η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα προσχολικής αγωγής κ. Ιωάννα Αθανασάτου, ο πρόεδρος του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» κ. Βάσιας Τσοκόπουλος, ο εκπαιδευτικός και διευθυντής του Εργαστηρίου κ. Γιάννης Μπίστας, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑ.Σ.ΠΑ) – κοινωνικός Ψυχολόγος, χορογράφος, χορευτής σε αναπηρικό αμαξίδιο, και ιδρυτής της Dagipoli Dance Co, κ. Γιώργος Χρηστάκης, ο Ολυμπιονίκης στην ελληνορωμαϊκή πάλη στην Ολυμπιάδα Κωφών κ. Αλέξανδρος Παπαδάτος, η ιδρύτρια της διαδικτυακής ομάδας «Ανάπηρες γυναίκες» κ. Βασιλική Κοφινάκου.
Η ημερίδα αφιερώθηκε στον πρόσφατα εκλιπόντα Σέργιο Γκάκα, συγγραφέα, σκηνοθέτη και αντιδήμαρχο Πολιτισμού, για μια δεκαετία, του Χαλανδρίου, ο οποίος, σε συνεργασία με την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών καθιέρωσε το 2017 τις καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις στο Φεστιβάλ Ρεματιάς.
Παράλληλη εικαστική έκθεση «+ύπαρξη»
Την ημέρα της ημερίδας εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Νεότητας η εικαστική έκθεση «+ύπαρξη» με έργα εξυπηρετούμενων συμπολιτών μας από φορείς για ανθρώπους με νευροαναπτυξιακές αναπηρίες ή/και θέματα ψυχικής υγείας (ΕΕΑ «Μαργαρίτα», ΚΔΑΠ-ΑμεΑ Βριλησσίων Κρίκος, Κέντρο ημέρας 6ου Τ.Ο.Ψ.Υ. «Ίκελος» μ.κ.χ. Πρόληψης & Προαγωγής Υπηρεσιών Υγείας, ΠΕΓΚΑΠ- ΝΥ, Σύλλογος Γονέων για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «Το Πέταγμα»).
Η έκθεση θα λειτουργήσει έως και την Παρασκευή 23.5.2025.
Ώρες λειτουργίας: 09.00 – 14.00.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος, διαθέτει αναπηρική wc και αναπηρικό αμαξίδιο.