Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Χαλανδρίου: «Γυναίκες συνθέτριες λόγιας μουσικής από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα»

EPADIX gynaikes synthetries logias mousikis

Τη  Δευτέρα 09/03/2026 και ώρα 19:00 στο Κέντρο Νεότητας (Δαναΐδων & Αντιγόνης) το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Χαλανδρίου τιμά τη γυναίκα και τον πολύ σημαντικό ρόλο της στην τέχνη και πιο συγκεκριμένα στη μουσική. Με μια ξεχωριστή διάλεξη με θέμα: «Γυναίκες συνθέτριες λόγιας μουσικής από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα»

Ομιλήτρια θα είναι η Βάσω Καριώτη Μουσικός, Τραγουδίστρια και Καθηγήτρια Θεωρητικών Μαθημάτων.

Σήμερα, που το να είσαι γυναίκα είναι πολλές φορές επικίνδυνο και πολύ συχνά ικανό για να ξεκινήσεις μια άνιση ζωή, που η τέχνη και οι άνθρωποί της αντιμετωπίζονται σαν αχρείαστοι και βάλλονται διαρκώς και με κάθε τρόπο είναι σημαντικό να θυμηθούμε ή και να γνωρίσουμε γυναίκες που όρθωσαν το ανάστημά τους σε έναν καθαρά πατριαρχικό χώρο και έμειναν γνωστές από τη ζωή και το έργο τους. Είναι αλήθεια ότι τόλμησαν να γράψουν μουσική σ’ έναν σκοτεινό κόσμο. Είναι αλήθεια ότι αναζήτησαν την έκφραση και την ελευθερία. Είναι αλήθεια ότι πόθησαν να ζήσουν ισότιμα. Είναι αλήθεια ότι γνώρισαν εμπορική, εκδοτική και καλλιτεχνική επιτυχία.

Hildegard von Bingen, Maddalena Casulana, Barbara Strozzi είναι μόνο μερικές από εκείνες που θα μας «μιλήσουν» μέσα από την ζωή και τα έργα τους, ενώ θα ακούσουμε το μοναδικό έργο γυναίκας τροβαδούρου (trobairitz) που έχει σωθεί, έργα γυναικών που επισκιάστηκαν από τον άντρα, τον πατέρα ή τον αδερφό τους και θα δούμε την ματιά πρωτοποριακών συνθετριών του 20ου  αιώνα. Πώς αλήθεια επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν την μουσική που ακούμε καθημερινά; Μένει να ψηλαφήσουμε τις ομοιότητες και την ιστορική διαδρομή.

Θα διανύσουμε λιτά και περιεκτικά το νήμα της αισθητικής και των κοινωνικών σχέσεων από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Θα θυμηθούμε ιστορίες γυναικών που έγραψαν μουσική. Θα ακούσουμε ζωντανά και ηχογραφημένα έργα τους γραμμένα για τι άλλο; Για την ανθρώπινη φωνή (μια ή σε παρέα).             

Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης επιμελείται η Νάση Σιαφάκα Ομότιμη Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:
Μάρτιος 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031