Title Image

Λίγα λόγια για τον 3o Μαραθώνιο Παιδικής Ανάγνωσης

Λίγα λόγια για τον 3o Μαραθώνιο Παιδικής Ανάγνωσης







 

 


Τι είναι ο Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης


• Ο Δήμος Χαλανδρίου, η βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου, η παιδική βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» και τα βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης» συνεχίζουν για 3η χρονιά φέτος τον Μαραθώνιο Παιδικής Ανάγνωσης, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μορφή βιβλιοδιαγωνισμού, που ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2005-2006.


• Στο πρόγραμμα καλούνται οι μαθητές των δημοτικών σχολείων να διαβάσουν προτεινόμενα βιβλία και στη συνέχεια βραβεύονται για τη συμμετοχή τους.


• Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η προώθηση της αναγνωσιμότητας και η δημιουργική εξοικείωση των παιδιών με το εξωσχολικό βιβλίο.


• Οι προτάσεις για διάβασμα γίνονται από τις βιβλιοθηκονόμους των δύο βιβλιοθηκών και προσπαθούν να καλύπτουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών μέσα από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία.


Το πρόγραμμα του Μαραθωνίου Παιδικής Ανάγνωσης έχει καθιερωθεί, και με την βοήθεια των εκπαιδευτικών των σχολείων, ως ετήσιος θεσμός στο Δήμο Χαλανδρίου.


Λίγα λόγια για τον 2ο Μαραθώνιο Παιδικής Ανάγνωσης


• Στον 2ο Μαραθώνιο Παιδικής Ανάγνωσης Δήμου Χαλανδρίου συμμετείχαν όλα τα σχολεία του Χαλανδρίου, καθώς και μεμονωμένοι μαθητές από άλλα σχολεία της ευρύτερης περιοχής.


• Οι συμμετοχές διπλασιάστηκαν από την προηγούμενη χρονιά. Πήραν μέρος συνολικά  800 μαθητές από όλες τις τάξεις του δημοτικού.
 
• Οι δάσκαλοι ενθάρρυναν  τους μαθητές τους στην ανάγνωση των προτεινόμενων βιβλίων και  αφιέρωσαν χρόνο για  διάβασμα των βιβλίων μέσα στην τάξη, την ώρα του μαθήματος, και στη συνέχεια για συζήτηση, ζωγραφική και δραματοποίηση των ιστοριών , κάτι το οποίο ωφέλησε ιδιαίτερα τα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού.


• Η βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου και η παιδική βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους και τα σχολεία προώθησαν τον διάλογο και το παιχνίδι στη σχέση των μαθητών με το βιβλίο, διοργανώνοντας επισκέψεις  συγγραφέων και εικονογράφων στις τάξεις και στην παιδική βιβλιοθήκη.


• Ο 2ος Μαραθώνιος έληξε μέσα σε  γιορτινή ατμόσφαιρα στην παιδική βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» όπου συγκεντρώθηκε πλήθος μαθητών, γονιών και δασκάλων για τη βράβευση των νικητών.



3ος Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης


Τρέξτε και πάλι στον Μαραθώνιο –
Κερδίστε στο πρωτάθλημα της γνώσης!


• Ο 3ος Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης θα ξεκινήσει το Νοέμβριο 2007 και θα τελειώσει τον Απρίλιο 2008.


• Η γιορτή έναρξης του 3ου Μαραθωνίου θα γίνει το:


Σάββατο 15/12/2007 στην
Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος»
στις 12:00



Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός


• Η βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου και  η παιδική βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» προτείνουν τον κατάλογο των βιβλίων για ανάγνωση σε κάθε τάξη. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 20 παιδικά βιβλία ανά τάξη με διάφορα θέματα.


• Οι μαθητές όλων των τάξεων από τα 20 προτεινόμενα βιβλία επιλέγουν για ανάγνωση τα 10. Μετά το τέλος του 3ου Μαραθωνίου (τον Απρίλιο) θα απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις που θα έχουν σχέση με τα βιβλία που διάβασαν.


• Οι μαθητές της Α’ δημοτικού δεν θα απαντήσουν σε ερωτήσεις. Θα ζωγραφίσουν τα αγαπημένα τους θέματα από τα βιβλία που διάβασαν. Τις ζωγραφιές τους θα τις θαυμάσουμε στην παιδική βιβλιοθήκη, στη γιορτή της λήξης του 3ου Μαραθωνίου το καλοκαίρι. 


Πώς μπορούν οι μαθητές να συμμετέχουν


• Για τη συμμετοχή των μαθητών στον 3ο Μαραθώνιο Παιδικής Ανάγνωσης χρειάζεται η συμπληρωμένη φόρμα, από κάθε μαθητή, του Δελτίου Συμμετοχής που βρίσκεται στο πίσω μέρος του εντύπου. Τη φόρμα μπορεί να την παραλάβει ο δάσκαλος της κάθε τάξης ή να την παραδώσει ο μαθητής στην παιδική βιβλιοθήκη.
• Το έντυπο με τα Δελτία Συμμετοχής των μαθητών και με τα προτεινόμενα βιβλία θα μοιραστεί στα σχολεία μέσα στο Νοέμβριο 2007.



Πληροφορίες


Βιβλιοθήκη Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου
Φιλ. Εταιρείας & Τομπάζη 18, 152 32 Χαλάνδρι
τηλ. 210 6820464 – 210 6825373 φαξ 210 6842840 email autolib@otenet.gr


Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος»
Παλαιολόγου, Αβέρωφ και Σόλωνος, 152 32 Χαλάνδρι
τηλ. και φαξ 210 6801654 email mvaslib@otenet.gr