Title Image

Εκδήλωση με θέμα «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός Δήμου Χαλανδρίου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών»

Εκδήλωση με θέμα «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός Δήμου Χαλανδρίου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών»












             
 ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

 Χαλάνδρι, 27 Ιουνίου 2008

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Τηλ. 210 6860730, 210 6860740
www.www.chalandri.gr
email: press@www.chalandri.gr



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Δημοτική Αρχή  σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τις 9 Ιουνίου 2008 στο ενοριακό κέντρο του Αγίου Αθανασίου με θέμα «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός Δήμου Χαλανδρίου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών», παρουσίασε τα «Τοπικά Σχέδια Αντιμετώπισης Πυρκαγιών και Σεισμών».


Σκοπός και στόχος των τοπικών σχεδίων είναι ο καθορισμός όλων των ενεργειών και δράσεων, στις οποίες θα προχωρήσει  ο Δήμος Χαλανδρίου, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, πιθανά καταστροφικά αποτελέσματα φυσικών φαινομένων. 


Κατά την παρουσίαση, ο αντιδήμαρχος πόλεως κ. Παν. Βάσιος, έκανε  ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται σε περίοδο ηρεμίας για την προστασία από πυρκαγιά της ρεματιάς Χαλανδρίου, καθώς και στις ενέργειες και δράσεις που προβλέπονται στις  περιπτώσεις  αυξημένης ετοιμότητας και αντιμετώπισης κινδύνου.


Στο πλαίσιο αυτό στελεχώνονται από την 1η Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την επιτήρηση της ρεματιάς τα εξής παρατηρητήρια  :
1. Ένα πυροφυλάκιο με μέριμνα του ΣΠΑΠ (από 24.00 έως 07.00).
2. Ένα παρατηρητήριο με προσωπικό από το γραφείο εθελοντών Χαλανδρίου.
3. Ένα παρατηρητήριο με προσωπικό από τους προσκόπους Χαλανδρίου και
4. Ένα  παρατηρητήριο με προσωπικό από την πολιτική προστασία του Δήμου.
5. Ένα παρατηρητήριο με προσωπικό από το Σώμα Ελλήνων Οδηγών Χαλανδρίου
6. Επίσης, κινείται  για επιτήρηση ένα όχημα, με προσωπικό από τον Σύλλογο Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.


Επιπλέον έγινε εκτενής αναφορά στις κρίσιμες ενέργειες που πρέπει να γίνουν κατά την εκδήλωση μιας σεισμικής καταστροφής και αμέσως μετά και οι οποίες αφορούν κυρίως στη διαφυγή του πληθυσμού, στη συγκέντρωση αυτού σε ασφαλείς χώρους, στις οδούς παροχής εξωτερικής βοήθειας, στις εναλλακτικές θέσεις των φορέων, στη διάκριση τομέων στην πόλη και στην επιλογή χώρων εγκατάστασης. Η παροχή εξωτερικής βοήθειας που αφορά κυρίως τη διάσωση κατά τις πρώτες ώρες, μετά το σεισμό, είναι πρωταρχικής σημασίας.


Ο δήμαρχος Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Κοινός  στόχος όλων μας είναι η σωστή προετοιμασία , η ενεργοποίηση και ετοιμότητα των φορέων και μηχανισμών   αντιμετώπισης των κινδύνων από φυσικές καταστροφές αλλά και η ενεργοποίηση της κοινωνικής συνείδησης, η διαμόρφωση της κατάλληλης νοοτροπίας  και η συμμετοχή των τοπικών φορέων  στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό. ʼλλωστε, μετά τις αποφράδες μέρες που ζήσαμε όλοι μας τον περασμένο Αύγουστο, οδηγούμαστε στον επαναπροσδιορισμό των χαρτών αξιών μας και να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Όλοι εμείς οι ενεργοί πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το πράσινο, τον πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή»
Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, εξήρε την σημαντική προσφορά του  Σώματος Εθελοντών του Δήμου και  την ομόθυμη συμβολή τους σε έκτακτες ανάγκες. Καθώς επίσης την καθοριστική συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων, οι οποίες με τις προτάσεις τους συντελούν στον καλύτερο και αποτελεσματικότερο  σχεδιασμό για την αντιμετώπιση καταστροφικών φυσικών φαινομένων.
Η πρόεδρος και συντονίστρια του Σώματος Εθελοντών του δήμου κ. Κική Σαλκιτζόγλου επεσήμανε ότι «Πολιτική προστασία χωρίς εθελοντές, είναι οικοδόμημα χωρίς θεμέλια .Η αναγκαιότητα της εθελοντικής προσφοράς και συμμετοχής ,γίνεται επιτακτική κυρίως σε έκτακτες καταστροφές. Το Σώμα Εθελοντών δημιούργησε ομάδα περιβάλλοντος και εκτάκτων αναγκών με αποστολή την περιφρούρηση και πυροπροστασία της Ρεματιάς» «Η γνώση είναι προστασία,  η ενημέρωση σώζει, η συλλογικότητα είναι ανάγκη, η συμμετοχή είναι υποχρεωτική, η σύνθεση είναι δύναμη»έκλεισε την ομιλία της η κ. Σαλκιτζόγλου.


Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Καρατζά Λούλα, Παλιούρα Βασ., Γκότση Κική, Λαδόπουλος Ιωάννης, Πανταζής Νικ, διευθυντές αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, οι  εθελοντές  ραδιοερασιτέχνες, εκπρόσωποι της εκκλησίας και της Αστυνομίας  και πολλοί Χαλανδραίοι.