Title Image

Πρόσκληση της συμφωνικής ορχήστρας νέων του δήμου Χαλανδρίου

Πρόσκληση της συμφωνικής ορχήστρας νέων του δήμου Χαλανδρίου

Η Δ/νση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου, ζητάει τη συμβολή κάθε ενδιαφερόμενου/ης στην υποστήριξη της νεοσύστατης Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, η οποία και πραγματοποίησε πρόσφατα με επιτυχία  την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης.

Το εγχείρημα για τη δημιουργία ενός συμφωνικού σχήματος υπερ-τοπικού χαρακτήρα έχει ξεκινήσει να πραγματώνεται, με τη συνεργασία του καταξιωμένου συμφωνικού συγκροτήματος παιδιών και νέων Underground Youth Orchestra, από τον Οκτώβριο του 2017 και έχει ως στόχο την ανάδειξη της συμφωνικής μουσικής, την έμπρακτη ενίσχυση του ενδιαφέροντος νέων μουσικών για την εκμάθηση ορχηστρικών οργάνων και τον εμπλουτισμό της πολιτιστικής ζωής της πόλης.

Τα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου – που ξεπερνούν πλέον τα 15 – κάνουν τακτικές δοκιμές κάθε Σάββατο απόγευμα στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας και Τομπάζη 18). Η προσέλευση νέων μελών στην ορχήστρα συνεχίζεται και ο πυρήνας της παραμένει ανοιχτός σε συμμετοχές παιδιών και νέων μουσικών από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, ανεξάρτητα από το σημερινό τους επίπεδο.

Η ιδέα για τη δημιουργία δημοτικής συμφωνικής ορχήστρας νέων στο Χαλάνδρι ξεκίνησε από τη σχετική πρωτοβουλία πολιτών πριν μερικά χρόνια. Ωστόσο παρά το έντονο ενδιαφέρον που είχαν εκφράσει πολλοί/ες νέοι/ες μουσικοί τότε, η προσπάθεια δεν κατέστη τότε εφικτό να προχωρήσει καθώς δεν ήταν από την αρχή εξασφαλισμένη η συνύπαρξη του συνόλου των μουσικών από όλες τις ομάδες των οργάνων που απαιτεί η συγκρότηση ενός συμφωνικού σχήματος, ούτε η ομοιογένεια στις δυνατότητες των νέων μουσικών. Η συνεργασία του Δήμου Χαλανδρίου με την Underground Youth Orchestra, η οποία συμβάλλει με τη γνώση και την εμπειρία της σε εκπαιδευτικό και οικονομοτεχνικό επίπεδο για δύο χρόνια έως ότου γίνει εφικτή η αυτόνομη λειτουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση των παλαιότερων εμποδίων.

Οι μουσικοί της συμφωνικής ορχήστρας της πόλης έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα συμφωνικό σχήμα μέσα από το οποίο μπορούν να ανακαλύπτουν διαρκώς την αξία της καλλιτεχνικής συνύπαρξης και ανταλλαγής βελτιώνοντας την προσωπική τους δεξιοτεχνία μέσα από το μουσικό σύνολο. Εξάλλου, ο ιδρυτικός στόχος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου δεν είναι η επιμέρους εκπαίδευση μουσικών αλλά η ανάπτυξη ενός μουσικού σχήματος αξιώσεων που θα πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου έχει ήδη, από τα πρώτα της βήματα, πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις συμμετέχοντας στη συναυλία της  Underground Youth Orchestra στο Μουσείο Μπενάκη, στις 30 Δεκεμβρίου 2017, αλλά και διοργανώνοντας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου την ημερίδα–εργαστηρίο Mozart/Deconstruction – Μότσαρτ/Αποδόμηση, στις 22 Απριλίου 2018. Η συμμετοχή της στη συναυλία της Underground Youth Orchestra στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης στις 21 Σεπτεμβρίου, που χειροκροτήθηκε με ιδιαίτερη θέρμη από το κοινό, υπήρξε η παρθενική της εμφάνιση με αυτόνομο πρόγραμμα.

Στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου μπορούν να συμμετέχουν όλοι/ες οι ενδιαφερόμενοι/ες μουσικοί, έως 25 ετών, που παίζουν κάποιο όργανο συμφωνικής ορχήστρας.

Οι πρόβες γίνονται στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας και Τομπάζη 18) κάθε Σάββατο απόγευμα με πρώτη συνάντηση για φέτος στις 20 Οκτωβρίου, στις 4 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Νίκο Χατζηελευθερίου από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου στα 6945242644 και 6937430117.